ANTRESOLA! Czy zrobiłem ją dość wytrzymałą?

Szukasz pomysłów na oryginalne rozwiązania lub masz nietypowe pytania dotyczące budowy albo wykończenia domu? Tu znajdziesz radę i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

KARSZCZAK

ANTRESOLA! Czy zrobiłem ją dość wytrzymałą?

Post autor: KARSZCZAK »

Drodzy Państwo! Potrzebuje fachowej odpowiedzi.

W pokoju mieszkalnym zrobiłem sobie antresole (na jedną trzecią pokoju). Montaż z czterech szyn i desek podłogowych oraz słupka. Szyny kątowe około 2.5cm. Deski podłogowe 110cm długości, głębokość około 1.8cm. Szyny (dłuższe, na szerokość pokoju) zostały zanurzone około 6cm po każdej stronie w ścianie. Powierzchnia liczy 110cm na 300cm
Obrazek

Pytanie moje: Jaki powinna wytrzymać antresola ciężar? Boje się, że mi to się zawali...

KARSZCZAK

Re: ANTRESOLA! Czy zrobiłem ją dość wytrzymałą?

Post autor: KARSZCZAK »

nie wiem. może ktoś inny będzie wiedział?

krzysiekgm
Początkujący
Początkujący

Re: ANTRESOLA! Czy zrobiłem ją dość wytrzymałą?

Post autor: krzysiekgm »

Zastanowił bym się nad wykonaniem antresoli z metalowych szyn o tych wymiarach. Sam robiłem z belek drewnianych o przekroju 8cmx16cm, lepszy efekt wizualny i oczywiście dużo większa nośność.
Jeżeli chodzi i głębokość wpustu w ścianę to zrezygnowałem z tego pomysłu bo miałem możliwość zrobić go tylko na 15cm i uznałem że to za mało, dałem belkę wzdłuż ściany zamontowaną na prętach gwintowanych o średnicy 14mm i kotwie chemicznej i legary oparłem na niej. Fajnie wygląda i jest bardzo wytrzymałe. Dodam że antresola jest używana tylko do spania ma wymiary 2,50m na 3.00m,

Co do dobrania wymiarów konsultowałem się ze znajomym stolarzem, bo moje wiadomości w tym temacie były również zbyt małe i bez zaciągnięcia fachowej opini i porady nie odważyłbym się na samodzielną konstrukcje.

Powodzenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne - najróżniejsze problemy, pytania ...”