Jak dobrać napęd do bramy?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wygodna obsługa, bezpieczeństwo, bezawaryjność, to cechy jakich oczekujemy od bramy garażowej. Jak dobrać napęd do bramy? >>
Redakcja
-
ArturNowa81
- Początkujący

Bardzo ważne przy wyborze napędu jest jego firma. To ważne. I wiem co mówię. Wcześniej o tym nie wiedziałem i kupiłem po prostu chinola. No i co? Od początku brama otwierała się bardzo wolno z dużym hałasem. Kumpel ma napęd dobrej firmy i nie ma takich problemów. Moja decyzja to porażka...
- Artur Górecki
- Początkujący

- Kontakt:
Re: Jak dobrać napęd do bramy?
Dzień Dobry.
Jest kilka "sztandarowych" graczy na polskim rynku automatyki bramowej, m.innymi: Nice, BFT, Faac, Came. Generalnie oferta tych firm jest podobna zarówno co do cen jak i możliwości. Jeśli zaś chodzi o awaryjność, to bez względu na wymienioną markę kluczową kwestią jest prawidłowy montaż, odpowiedni dobór automatyki oraz sprawność techniczna samej bramy. A teraz szczegóły w materii odpowiedniego doboru. Każdy producent podaje jaki typ napędu należy zastosować do konkretnej bramy. Podstawowymi kryteriami są tu: długość bramy, ciężar, opory toczenia, wypełnienie oraz często pomijana częstotliwość użytkowania. Jeżeli brama wypełniona jest deską lub jakimś innym szczelnie zasłaniającym materiałem trzeba wziąć poprawkę na dodatkowe opory związane z wiatrem, szczególnie w przypadku bram skrzydłowych.
Najogólniej rzecz biorąc napęd powinien posiadać kilka ważnych funkcji:
- amperometryczne wykrywanie przeszkód - pozwala uniknąć uszkodzeń w przypadku zamknięcia bramy na przeszkodzie znajdującej się poza linią fotokomórek
- wyłączniki krańcowe - pozwalają zakończyć otwarcie lub zamknięcie bramy dokładnie w tym miejscu, w którym brama powinna być w pozycji otwarta/zamknięta bez zbędnych obciążeń pracującego bezsensu silnika
- opcja ICE - umożliwia start bramy z większym prądem co w trakcie zimowych mroźnych dni może uratować wyjazd do pracy
- funkcja furtki - częściowe otwarcie bramy lub skrzydła
Tak naprawdę jednak najlepiej zdzwonić po fachowca i mu to po prostu zlecić.
Polecam się w związku z tym

Jest kilka "sztandarowych" graczy na polskim rynku automatyki bramowej, m.innymi: Nice, BFT, Faac, Came. Generalnie oferta tych firm jest podobna zarówno co do cen jak i możliwości. Jeśli zaś chodzi o awaryjność, to bez względu na wymienioną markę kluczową kwestią jest prawidłowy montaż, odpowiedni dobór automatyki oraz sprawność techniczna samej bramy. A teraz szczegóły w materii odpowiedniego doboru. Każdy producent podaje jaki typ napędu należy zastosować do konkretnej bramy. Podstawowymi kryteriami są tu: długość bramy, ciężar, opory toczenia, wypełnienie oraz często pomijana częstotliwość użytkowania. Jeżeli brama wypełniona jest deską lub jakimś innym szczelnie zasłaniającym materiałem trzeba wziąć poprawkę na dodatkowe opory związane z wiatrem, szczególnie w przypadku bram skrzydłowych.
Najogólniej rzecz biorąc napęd powinien posiadać kilka ważnych funkcji:
- amperometryczne wykrywanie przeszkód - pozwala uniknąć uszkodzeń w przypadku zamknięcia bramy na przeszkodzie znajdującej się poza linią fotokomórek
- wyłączniki krańcowe - pozwalają zakończyć otwarcie lub zamknięcie bramy dokładnie w tym miejscu, w którym brama powinna być w pozycji otwarta/zamknięta bez zbędnych obciążeń pracującego bezsensu silnika
- opcja ICE - umożliwia start bramy z większym prądem co w trakcie zimowych mroźnych dni może uratować wyjazd do pracy
- funkcja furtki - częściowe otwarcie bramy lub skrzydła
Tak naprawdę jednak najlepiej zdzwonić po fachowca i mu to po prostu zlecić.
Polecam się w związku z tym

Euromontaż - Ogrodzenia, Bramy - na tym się znamy.
Bogate doświadczenie, sprawdzone rozwiązania.
Realizujemy również projekty w kategoriach:
szlabany, automatyka do bram, konstrukcje stalowe
- Artur Górecki
- Początkujący

- Kontakt:
ArturNowa81 pisze:Bardzo ważne przy wyborze napędu jest jego firma. To ważne. I wiem co mówię. Wcześniej o tym nie wiedziałem i kupiłem po prostu chinola. No i co? Od początku brama otwierała się bardzo wolno z dużym hałasem. Kumpel ma napęd dobrej firmy i nie ma takich problemów. Moja decyzja to porażka...
Co racja to racja
Euromontaż - Ogrodzenia, Bramy - na tym się znamy.
Dobrze, że ktoś o tym napisał. Myślę, że eureka, napęd bramy a wpływ na ogrzewanie domu.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
dobrym napędem do bramy garażowej jest D700HS. bardzo fajny, szybki napęd. chyba najszybszy na rynku bo aż 20 cm/s. montuje się go do sufitu. bardzo łatwo zaprogramować w nim ustawienie pozycji krańcowych bramy i zwolnienie przed zamknięciem. ja bym polecał wersje z paskiem kewlarowym ponieważ o wiele ciszej pracuje.
-
drewniany dziad
- Początkujący

Podbijam wątek, jestem na etapie poszukiwania napędu do bramy dwuskrzydłowej. Doradźcie mi jakąś sprawdzoną firmę.
-
euromontaz
- Początkujący

Polecam jak zawsze BFT. Ale wszystko zależy jaka brama: wymiary, rodzaj, szerokość słupków.
Napisz także gdzie znajduje się brama do napędzenia.
napędy do bram
Napisz także gdzie znajduje się brama do napędzenia.
napędy do bram
No, to się narobiło
To tak , jak dyskusja w słynnej polskiej sejmowej komisji od katastrof . Gratulacje dla Admina czy może moderatora! Napęd bramy, temat gorący jak ogrzewanie !
Ja mam zestaw Beninca Bill 40 do bramy osadzonej na stalowych słupkach. Mogę ci go szczerze polecić. Mam go od ponad roku i nie miał awarii, działa bez zarzutu, w niecałe 30 sek mam otworzoną bramę
Zamontowali mi go autoryzowani fachowcy od montażu co dało mi pewność utrzymania gwarancji.
Hej, na tej stronie http://avisspc.com.pl/ możesz znaleźć wiele typów niezawodnych napędów do bram utrzymanych na najwyższym poziomie jakości, sądzę, że znajdziesz tam coś odpowiedniego dla siebie.
Montaż automatyki do nowej jak i już istniejącej bramy warto zlecić firmie produkującej bramy. Oni na pewno doradzą co w danym przypadku będzie najlepsze. Warto również sprawdzić czy firma ma status Partnera firmy produkującej automatykę. Np. firma JackeR działająca na terenie południowo-wschodniej Polski (lubelskie i podkarpackie), producent bram segmentowych, rolet zewnętrznych i innych systemów osłonowych, bierze udział w programie Somfy Expert, posiada certyfikat Autoryzowanego Partnera Handlowego firmy Nice, certyfikaty firm FAAC i Inel.
-
madzia7895654563
- Początkujący

-
kamsikora85
- Początkujący

- Kontakt:
Hejka. Ja się zastanawiam nad montażem bramy garażowej, takiej jak opisana w tym artykule. Co sadzicie o firmie: http://www.oknosol.pl ?