remont podłogi w kuchni
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
Krystyna Kapała
- Początkujący

remont podłogi w kuchni
Witam,
przymierzam się do remontu podłogi w kuchni (mieszkanie w starym bloku). Aktualnie jest tam podłoga betonowa z jakąś domieszką klinkieru. Podłoga ta jest na równo z klepką w pokoju.
Czy skuć podłogę i zrobić wylewkę ?
czy układać płytki bezpośrednio na tym, tworząc mały schodek do kuchni ?
Czy w miejscu gdzie będą szafki również kuć ? czy tylko tam gdzie płytki ?
przymierzam się do remontu podłogi w kuchni (mieszkanie w starym bloku). Aktualnie jest tam podłoga betonowa z jakąś domieszką klinkieru. Podłoga ta jest na równo z klepką w pokoju.
Czy skuć podłogę i zrobić wylewkę ?
czy układać płytki bezpośrednio na tym, tworząc mały schodek do kuchni ?
Czy w miejscu gdzie będą szafki również kuć ? czy tylko tam gdzie płytki ?
Re: remont podłogi w kuchni
1. Trzeba ustalić z czym tak naprawdę mamy do czynienia, to może być posadzka ksylolitowa.Krystyna Kapała pisze: 1. Aktualnie jest tam podłoga betonowa z jakąś domieszką klinkieru.
2. Czy skuć podłogę i zrobić wylewkę ?
3. czy układać płytki bezpośrednio na tym, tworząc mały schodek do kuchni ?
4. Czy w miejscu gdzie będą szafki również kuć ?
2. Jeśli to ksylolit to radzę skuć i wykonać wylewkę.
3. To nie jest funkcjonalne i estetyczne rozwiązanie.
4. Tam też.
W sprawie poziomów radzę sprawdzić na ile jest wyeksploatowana klepka.
Często jest tak, że inwestor robi podłogę z ceramiki w kuchni na równo ze starą klepka a za jakiś czas wymienia klepkę i znowu są kłopoty z poziomami.
Teraz jest czas aby wszystko przemyśleć.
-
Krystyna Kapała
- Początkujący

dziękuję ślicznie za info, jest bardzo pomocne.
Mam jeszcze pytanie odnośnie przygotowania podłogi pod wylewkę, czy stosować folię w płynie ? czy gruntować ? jesli tak to czy jedno wyklucza drugie ? czy wykonanie wylewki nie spowoduje u sąsiada zacieków ?
Mam jeszcze pytanie odnośnie przygotowania podłogi pod wylewkę, czy stosować folię w płynie ? czy gruntować ? jesli tak to czy jedno wyklucza drugie ? czy wykonanie wylewki nie spowoduje u sąsiada zacieków ?
Po skuciu tego czegoś pod spodem powinna być warstwa betonu to jest zależne od rodzaju stropu.
Wystarczy gruntowanie podłoża i potem wylewka.
Folię w płynie można dać na wylewkę ale to są spore koszty jeśli zastosujemy materiał dobrej jakości.
Uważam, że jest zbędna.
Folie jako izolację możemy stosować tylko na suchą i związaną wylewkę.
Wylewka w zależności od rodzaju chemii i grubości może wiązać od 3 dni do 1 miesiąca.
Wystarczy gruntowanie podłoża i potem wylewka.
Folię w płynie można dać na wylewkę ale to są spore koszty jeśli zastosujemy materiał dobrej jakości.
Uważam, że jest zbędna.
Folie jako izolację możemy stosować tylko na suchą i związaną wylewkę.
Wylewka w zależności od rodzaju chemii i grubości może wiązać od 3 dni do 1 miesiąca.
-
maciejkubiak1991
- Początkujący

Ja jak kładłem panele to został mi "schodeczek" wysokości 1-2cm wystarczyła listewka i jest elegancko 
Człowiek człowiekowi człowiekiem
tak jak
Kiwi kiwi kiwi
lub
Zombie zombie zombie
tak jak
Kiwi kiwi kiwi
lub
Zombie zombie zombie
-
Krystyna Kapała
- Początkujący

podłoga skuta, stary ksylolit
odchodził wielkimi kawałkami wiec nie było z tym problemu.
Przy gruntowaniu pociekło troche do sąsiada przez starą metalową rurę/ przeszel elektryczny, który jest zamurowany w pozostałej warstwie podłogi a częsciowo przerdzewiały. Musimy zabezpieczyć to jeszcze to przed wylewką.
Zdecydowaliśmy się na Atlas SAM 100 z racji 30 mm w najgłębszym miejscu. Trochę przeraża mnie czas użycia 30 min.
Przy gruntowaniu pociekło troche do sąsiada przez starą metalową rurę/ przeszel elektryczny, który jest zamurowany w pozostałej warstwie podłogi a częsciowo przerdzewiały. Musimy zabezpieczyć to jeszcze to przed wylewką.
Zdecydowaliśmy się na Atlas SAM 100 z racji 30 mm w najgłębszym miejscu. Trochę przeraża mnie czas użycia 30 min.
30 min to wystarczająco dużo na wylewke, bardzo ważne jest żeby od razu trzymać poziom, ja jednak radził użyć folii w płynie w markecie budowlanym kupisz za ok 50zł wiadomo że jakaś słaba firma, ale zawsze zabezpieczysz sie przed zalaniem sąsiada, tym bardziej, że trwałość wężyków do przyłączy nie jest za długotrwała. Radze jeszcze przy malowaniu folią, jeżeli jest taka możliwość pomalować ok 10 cm ściany i koniecznie dwukrotnie.
-
remonterier
I jak się jednak zdecydujesz na folie to zakup też taśmy brzegowe do folii w płynie. Zdecydowanie poprawiają szczelność tej warstwy - może się przydać w bloku.
-
Krystyna Kapała
- Początkujący

dziękuję za rady. podłoga wylana, wyszło super ! (atlas sam 100)
upieprzyłem się (piszę z profilu żony) niesamowicie, bo było niewiele czasu na wymieszanie 8 worków po 25 kg (od 1-3cm grubości wylewka). Wiertarka na pewno niemiło mnie wspomina
aktualnie instalacja i obniżenie sufitu o 5 cm ale to w innym temacie:
upieprzyłem się (piszę z profilu żony) niesamowicie, bo było niewiele czasu na wymieszanie 8 worków po 25 kg (od 1-3cm grubości wylewka). Wiertarka na pewno niemiło mnie wspomina
aktualnie instalacja i obniżenie sufitu o 5 cm ale to w innym temacie:
Proponuję, abyś skuł podłogę i wylał wylewkę samopoziomującą a później układanie terakoty Warszawa i wykończenie wnętrz Ci zostaje. Potem możesz się cieszyć swoim przytulnym i zrobionym w swoim guście mieszkanku.
ale jaja sobie robisz!!!Foresta pisze:Proponuję, abyś skuł podłogę i wylał wylewkę samopoziomującą a później układanie terakoty Warszawa i wykończenie wnętrz Ci zostaje. Potem możesz się cieszyć swoim przytulnym i zrobionym w swoim guście mieszkanku.
-
Marecki324
- Początkujący

Zdecydowanie zrobić wylewkę, będzie dużo pewniejszy grunt.
Wylewka musowo, bez wylewki stracisz tą stabilność.
-
Konstantin21
- Początkujący

Wylewka musowo.
wylewkę robiłbym dopiero jakbym skuł podłogę ponieważ już masz na równo, plus kafelki i już masz mega schodek do kuchni. A jak skujesz podłogę to należy zrobić wylewkę bo nie wierzę że uda Ci się skuć podłogę idealnie równo