Fundament może być wykonany z różnych materiałów, a jego poprawne wykonanie jest podstawą budowy domu. Jeżeli jeszcze nie wiesz jakiego materiału użyć do budowy swojego domu to w tym dziale z pewnością poznasz zalety i wady różnych materiałów i rodzajów fundamentów.
Witam, czy jest duza roznica miedzy wytrzymaloscia bloczkow b.z B 10 (tak mam w projekcie) a b b z B 8 ??? dwa miesiace temu zamowilam u lokalnego producenta, a dzis prawie przy odbiorze dowiedzialam sie o tym "drobnym" szczegole...co robic? wycofac sie? dokupic z B10 i na przemian je ukladac (Polak potrafi ) ? Zaluje ze wczesniej nie mialam pojecia ze moga byc bloczki z roznych betonow
prosze poradzcie
Jeżeli w projekcie wymaga się B10 to tylko takie musisz zastosować. A swoją drogą, to kierownik budowy gdzie?
Porywasz się za budowę domu, a do samolotu siądziesz za stery? Pewnie nie, więc takim samolotem jest dom dla ciebie złotko!
Są różne bloczki, tak jak różni są producenci. Nie powinnaś się martwić na zapas.
Od sprzedawcy bloczków powinnaś otrzymać deklarację zgodności, w której umieszcza się wszystkie podstawowe parametry techniczne prefabrykatów.
Ponieważ napisałaś, że producent określił klasę bloczków jako "8", stąd wniosek, że nie prowadzi badań elementów zgodnie z nową normą PN-EN 772-3:2005 "Wymagania dotyczące elementów murowych. Część 3: Elementy murowe z betonu kruszynowego (z kruszywami zwykłymi i lekkimi)." Jeżeli tak jest istotnie to nie będziesz miała najmniejszych problemów z ewentualną reklamacją. Kary jakie grożą producentowi są bardzo wysokie - 100 tys. zł. albo 10% obrotów w skali roku.
Zgodnie z obecnie obowiązującą normą producent powinien deklarować klasę elementu murowego - klasa I lub klasa II, oraz podawać średnią wytrzymałość na ściskanie jako wiodący parametr nośności elementu murowego.
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że widziałem sporo bloczków wykonanych przez różnej maści garażowców albo "pod gruszką" i jeśli z bloczka po przecięciu sypie się miejscami piasek (mało cementu, złe urabianie mieszanki) albo bloczek można bez większego problemu rozłupać młotem (słabe kruszywo, głównie pisaek bez żwiru, słabe zawibrowanie) - wtedy lepiej takiego materiału unikać.
W przypadku domu jednorodzinnego bloczki z betonu klasy B8 (o ile nie kruszą się i nie sypie się z nich piasek) powinny być wystarczające. Dla porównania gazobeton zalecany na ściany konstrukcyjne powinien być odmiany 600 i klasy 4,0.
Jeżeli masz wątpliwości, albo co gorsza wątpliwości ma twój kierownik budowy, polecam przezbroić jedną z warstw zbrojeniem murowym polskiej firmy HABE (około 5zł./mb netto) albo innym podobnym.
Z tym zbrojeniem spin to dobry pomysł. Jednak jedna spoina zbrojąca to za mało aby mówić o wzmocnieniu muru.
Być może bloczki są świeże i nie dojrzały dostatecznie aby osiągnąć odpowiednią klasę wytrzymałości. A i jeszcze jedno pytanie. Na podstawie jakiej normy produkuje się bloczki o wymiarach 38x25x12 cm? Wydaje mi się, że powinny mieć wysokość 14 cm.
Pozdrawiam
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
Jedna spoina jest w większości przypadków wystarczająca. Uzyskuje się w ten sposób coś w stylu nadproża dołem. Zresztą tak na logikę - skoro wykonuje się nadproża górą, to dlaczego nie dołem? Przecież w narożach dolnych równiez występuje koncentracja naprężeń wywołana odporem gruntu i ciężarem konstrukcji. Oczywiście przezbrojenie dwóch i więcej warstw zawsze będzie lepsze, ale też znacznie droższe.
W poprzednim poście popełniłem literówkę - chodzi o normę o numerze PN-EN 771-3:2005 (+poprawka A1:2006). Wg tej normy produkuje się zarówno bloczki jak i pustaki betonowe.
Nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się, że obecnie nie ma w żadnej z odmian normy PN-EN 771 określonych modułów. Bloczki 38x25x12 to inaczej bloczki M6 - sześć standardowych cegieł ze spoinami 1cm (6,5+1+6,5=14cm; 12+1+12+1+12=38cm). Zgodnie z poprzednią normą PN obowiązywała definicja modułowości bloków, ale nie znalazłem jej we wprowadzonych nowych normach zgodnych z europejskimi.
serdeczne dzieki za wyczerpujaca odpowiedz."Garazowy producent" nie ma nic przeciwko zwrotowi bloczkow (na moje szczescie),jest bardzo mily i ugodowy..Z tego co mowi nie jestemy pierwszymi reklamujacymi.W pelni uswiadomiona przez Was kupuje bloczki z B 15
Ostrzegam kazdego laika: przed zakupem bloczkow betonowych popros o atesty zgodnosci,niech cena nie zamydli Ci oczu! (w tej branzy chyba nie ma super okazji)
pozdrawiam
kasia