Świadectwo energetyczne
Moderator: konsultant BuildDesk
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Świadectwo energetyczne
Pan nie posiada wiedzy, tylko OZC! Tych spraw tak jak izolacji z pośrednim ogrzewaniem, nie da się pogodzić.
Co się odwlecze to nie uciecze...asolt pisze:Nie sie Pan tak nie rozpędza w mojej ocenie, bynajmniej nie uważam sie za idiotę tylko dlatego ze nie zgadzamy w niektórych kwestiach. Nigdy nie twierdziłem ze rządy maja jedynie na celu dobro obywateli. Czy az tak Pan załuje ze działania lobbystów nie obejmują działań zwiekszających produkcje i sprzedaż foli grzewczych, a przecież powinni bowiem sprzedaż i produkcja w/w foli jest to tylko dla dobra obywateli. Juz wolę byc inteligentnym inaczej i nie wierzyc w Pana i panskiej firmy dobre intencje. Proszę powiedziec które normy zostały napisane specjalnie dla producentów kabli grzewczych, które dla producentów i wykonawców podłogówek wodnych, które dla poducentów paneli a które dla kotłow gazowych. Proszę o konkretne przykłady.Enerbau pisze:Albo Pan nie wie, albo nie chce wiedzieć, że normy pisane są pod zamówienie konkretnych grup interesu!!!!asolt pisze: Także nie moją winą jest fakt ze wyniki obliczen ozc (moich obliczen) pokrywają sie z rzeczywistym zuzyciem (bład do 10-15 %). I chodzi o izolację zewnątrz.
A skoro jest mała rozbieznośc to albo w 1985 metody obliczeniowe nie były dokładne albo mamy do czynienia z kolejną manipulacją niektórych naukowców.
Dla mnie te rewelacje będą potwierdzone wtedy gdy znajdą swoje odzwierciedlenie w normach, a dokąd ich tam nie będzie będą dla mnie tylko rewelacjami
Dlaczego trzymano wyniki tych badań 27 lat w szufladzie? Trzeba być inteligentnym inaczej aby wierzyć, że rządy mają na celu jedynie dobro obywateli!![]()
Większość norm pisana jest pod zamówienie konkretnych grup interesu tzw. lobbystów (jest to legalna forma wywierania nacisku na parlamenty i rządy w całym tzw. demokratycznym świecie).
Normy te mają za zadanie zwiększyć sprzedaż, bądź konsumpcję poszczególnych produktów.
To samo dzieje się w farmacji. Lekarze są przekupywani, aby zapisywali konkretne lekarstwa, a agentury rządowe, aby zatwierdzały nowe specyfiki mające w cudowny sposób uzdrawiać ludzi![]()
Ja rozumię, że musi się Pan tych idiotycznych norm trzymać i na ich podstawie coś tam maluczkim wyliczać, ale proszę Pana o odrobinę krytycyzmu i rezerwy w stosunku do narzuconych nam, nie koniecznie zgodnych z fizyką norm! Chętnie służę przykładami.
Tak samo proszę o wyniki badan porównaczych róznych rodzajów ogrzewania elektrycznego czystym prądem które w niezbity sposób udowodnią absolutną wyższość folii zarówno pod względem kosztów inwestycyjnych jak i kosztów ogrzewania. Na tym polega własnie mój krytycyzm ze wymagam potwierdzonych wyników badań i obliczeń, a wynika on z bycia inteligentnym inaczej (czytaj debilem, matołem, kretynem* , *) własciwe podkreslic)
Wracając do tzw idiotycznych norm proszę tylko o wyjasnienie jak złe bo jakoby pisane na zamówienie normy przekładają sie na prawidłowe bo potwierdzone wyniki obliczeń ozc, oczym swiadczą wiarygodne wypowiedzi moich klientów z fm. Oczywiscie TB twierdzi ze jestem kłamcą, ale mniej wiarygodnego człowieka niz on jeszcze nie spotkałem.
Wkrótce otrzyma Pan odpowiedź na swoje wątpliwości.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie przekładają się!!! To centralne ogrzewanie "spłaszcza wynik do tego stopnia, że w domach nieizolowanych zużycie jest podobne.Wracając do tzw idiotycznych norm proszę tylko o wyjasnienie jak złe bo jakoby pisane na zamówienie normy przekładają sie na prawidłowe bo potwierdzone wyniki obliczeń ozc,
Gdyby do domu obliczonego na 90kWh/m2 włożył Pan ogrzewanie gazowe, zużycie było by zbliżone do 90kWh/m2, ale gdyby założył Pan niecentralne ( wody i pomieszczeń) zużycie by spadło ponad połowę a w praktyce 3x.
Można też w druga stronę:
W domu Szanownego j-j zastępuje Pan kable grzewcze kotłem gazowym kondensacyjnym i gwarantuję Panu, ze zużycie przekroczy 800m3!
Przekładają sie, zapotrzebowania na ciepło w obliczeniach ozc nie uwzględnia rodzaju i sprawnosci systemu grzewczego, prosze to dokładnie przeczytac i zrozumiec, dopuki Pan nie pojmie co oznacza zapotrzebowanie na ciepło nie mamy o czym rozmawiac, a szkoda bo dzieci ze szkoły podstawowej na pewno by to zrozumiały. Jak centralne ma spłaszczac wyniki skoro go nie uwzgledniam.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Nie przekładają się!!! To centralne ogrzewanie "spłaszcza wynik do tego stopnia, że w domach nieizolowanych zużycie jest podobne.Wracając do tzw idiotycznych norm proszę tylko o wyjasnienie jak złe bo jakoby pisane na zamówienie normy przekładają sie na prawidłowe bo potwierdzone wyniki obliczeń ozc,
Gdyby do domu obliczonego na 90kWh/m2 włożył Pan ogrzewanie gazowe, zużycie było by zbliżone do 90kWh/m2, ale gdyby założył Pan niecentralne ( wody i pomieszczeń) zużycie by spadło ponad połowę a w praktyce 3x.
Można też w druga stronę:
W domu Szanownego j-j zastępuje Pan kable grzewcze kotłem gazowym kondensacyjnym i gwarantuję Panu, ze zużycie przekroczy 800m3!
Dom o zapotrzebowaniu na ciepło 90 kWh zawsze będzie miał te 90 kWh energii uzytkowej, jest to cecha charakterystyczna budynku i bez termomodernizacji niezmienna (w uproszczeniu, gdyz parametry izolacyjne okien i izolacji mogą sie pogorszy w czasie).
To o czym Pan wspomina to energia koncowa która pokazuje ile trzeba faktycznie energii do ogrzania.
Niech Pan nie gwarantuje ze dom j-j po przejsciu na ogrzewanie gazowe zuzyłby 800 m3, nie potrafi Pan tego obliczyć nie znam dokładnego zuzycia, to co? zgadywanka, przypuszczenia. Dlaczego ten miałby zuzyc 3 razy wiecej, to niemozliwe a tym samym nie do udowodnienia.
Niech Pan nie gwarantuje tego czego nie moze, po co obietnice bez pokrycia, bawi sie Pan w polityków podczas kampanii wyborczej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie - OZC to opis domu rozebranego na części nie fizyka!
Jeszcze raz - dom w którym Pan wyliczy 90kWh/m2 a ja zrobię ogrzewanie bez pompy ciepła - zużyje 30kWh/m2 -
Np w tym domu - audytor pomylił się o 500% http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile ... ie-energii
Jeszcze raz - dom w którym Pan wyliczy 90kWh/m2 a ja zrobię ogrzewanie bez pompy ciepła - zużyje 30kWh/m2 -
Np w tym domu - audytor pomylił się o 500% http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/ile ... ie-energii
Bajki na dobranoc dzieciom, w tym Pan jest najlepszy, w oszukiwaniu również, nadaje sie Pan na polityka, obiecywac gruszki na wierzbie nie biorąc za obietnice zadnej odpowiedzialnosci.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie - OZC to opis domu rozebranego na części nie fizyka!
Ciekawe czy by Pan tak chetnie obiecywał gdyby to znalazłoby sie w zapisie notarialnym, nie ma 30 kWh/m2 płacimy kary umowne. Forum to tylko forum, mozna opowiadac co się chce. Ale dobrze, myslę ze znajde takiego klienta który zechce ogrzewać swój dom z takich kar umownych. Jezeli sie Pan godzi na zapis notarialny o karach umownych w przypadku niespełnienia panskich obietnic 3 krotnego zmniejszenia ilosci energii koniecznej do ogrzewania w stosunku do moich obliczen ozc to mozemy rozmawiać
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szanowny Panie, do czasu gdy będzie Pan stosował liczenie zapotrzebowania na ciepło a nie izolację, do czasu gdy będzie Pan posługiwał się narzędziami z polskich politechnik, będą to dla Pana bajki.
Domy nie zużywają więcej jak 30kWh/m2 - to naprawdę, rzadkie przypadki. Więcej może zużywać ogrzewanie niż potrzebuje dom.
Rolą izolacji jest wyrzucić ciepłowników z budowy. To Pan z racji Swojego zawodu, powinien pisać , że nie ma czegoś takiego jak centralne systemy ogrzewania w budownictwie.
Powyżej 30kWh/m2 - to nie jest budownictwo - a warto by audytor takie sprawy wiedział!
Domy nie zużywają więcej jak 30kWh/m2 - to naprawdę, rzadkie przypadki. Więcej może zużywać ogrzewanie niż potrzebuje dom.
Rolą izolacji jest wyrzucić ciepłowników z budowy. To Pan z racji Swojego zawodu, powinien pisać , że nie ma czegoś takiego jak centralne systemy ogrzewania w budownictwie.
Powyżej 30kWh/m2 - to nie jest budownictwo - a warto by audytor takie sprawy wiedział!
rozbieznosc zdan całkowita, Pan tkwi przy swoim ja przy swoim, szukac tego klienta i notariusza oczywiscie ?, czy te 3 krotne zmniejszenie energii to tylko na wiwatTomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie, do czasu gdy będzie Pan stosował liczenie zapotrzebowania na ciepło a nie izolację, do czasu gdy będzie Pan posługiwał się narzędziami z polskich politechnik, będą to dla Pana bajki.
rozbieznosc zdan całkowita, Pan tkwi przy swoim ja przy swoim, szukac tego klienta i notariusza oczywiscie ?, czy te 3 krotne zmniejszenie energii to tylko na wiwatTomasz_Brzeczkowski pisze:Szanowny Panie, do czasu gdy będzie Pan stosował liczenie zapotrzebowania na ciepło a nie izolację, do czasu gdy będzie Pan posługiwał się narzędziami z polskich politechnik, będą to dla Pana bajki.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To są fakty - przecież może Pan na FM poczytać o ogrzewających się elektrycznie ( niecentralnie), nie czytałem tego i już nie przeczytam ( tak się mnie na FM boją ) ale zobaczy Pan, że nie ma tam przekraczających 30kWh/m2 rocznie.
Fakty znam, znam tez ogrzewających elektrycznie poniewaz wykonywałem im obliczenia ozc, które oczywiscie sie pokryły z zuzyciami rzeczywistymi. Częsc tych domów nie przekracza 30 kWh/m2, tez to wyliczyłem i tez sie to sprawdziło.Tomasz_Brzeczkowski pisze:To są fakty - przecież może Pan na FM poczytać o ogrzewających się elektrycznie ( niecentralnie), nie czytałem tego i już nie przeczytam ( tak się mnie na FM boją ) ale zobaczy Pan, że nie ma tam przekraczających 30kWh/m2 rocznie.
Boją sie Pana na FM?, juz nieraz radziłem aby Pan spróbował swych sił w kabarecie, tam sie Pan zrealizuje w 100%
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież OZC to program nie mający nic wspólnego z fizyką. Tylko Pan pisze że się sprawdza - nikomu ale to nikomu się nie sprawdziło - to jak gra w totka! Tyle jest zmiennych, tyle zależy od szczegółów ( szczelność, paroizolacja, wentylacja... ) że tylko ktoś zupełnie bez wiedzy podstawowej może pisać, że się sprawdziło dokładnie ( czyli z dokładnością do 100kWh) - Panu się nie zgodzi nawet o 1000kWh!!!asolt pisze:Fakty znam, znam tez ogrzewających elektrycznie poniewaz wykonywałem im obliczenia ozc, które oczywiscie sie pokryły z zuzyciami rzeczywistymi. Częsc tych domów nie przekracza 30 kWh/m2, tez to wyliczyłem i tez sie to sprawdziło.Tomasz_Brzeczkowski pisze:To są fakty - przecież może Pan na FM poczytać o ogrzewających się elektrycznie ( niecentralnie), nie czytałem tego i już nie przeczytam ( tak się mnie na FM boją ) ale zobaczy Pan, że nie ma tam przekraczających 30kWh/m2 rocznie.
Boją sie Pana na FM?, juz nieraz radziłem aby Pan spróbował swych sił w kabarecie, tam sie Pan zrealizuje w 100%
I owszem miałem takie przypadki ze sie zgodziło do 100 kWh, ale na ogół jest to do 10% niedoszacowania, najwieksze odchyłki są w I sezonie grzewczym gdy dom zawiera duzo wilgociTomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież OZC to program nie mający nic wspólnego z fizyką. Tylko Pan pisze że się sprawdza - nikomu ale to nikomu się nie sprawdziło - to jak gra w totka! Tyle jest zmiennych, tyle zależy od szczegółów ( szczelność, paroizolacja, wentylacja... ) że tylko ktoś zupełnie bez wiedzy podstawowej może pisać, że się sprawdziło dokładnie ( czyli z dokładnością do 100kWh) - Panu się nie zgodzi nawet o 1000kWh!!!asolt pisze:Fakty znam, znam tez ogrzewających elektrycznie poniewaz wykonywałem im obliczenia ozc, które oczywiscie sie pokryły z zuzyciami rzeczywistymi. Częsc tych domów nie przekracza 30 kWh/m2, tez to wyliczyłem i tez sie to sprawdziło.Tomasz_Brzeczkowski pisze:To są fakty - przecież może Pan na FM poczytać o ogrzewających się elektrycznie ( niecentralnie), nie czytałem tego i już nie przeczytam ( tak się mnie na FM boją ) ale zobaczy Pan, że nie ma tam przekraczających 30kWh/m2 rocznie.
technologicznej.
To ze innym sie nie sprawdza to ich problem, mi sie sprawdza o czym swiadczą opinie moich klientów i dla mnie jest to wystarczające. Nikt nie ma powodów aby podawać nieprawdziwe dane na mój temat. Wyjątkiem jest Pan, kłamca i oszust, który podwaza nie tylko moje słowa ale słowa moich klientów, są jeszcze uczciwi ludzie na tym swiecie, trudno to Panu zaakceptowac, ale to nie moje zmartwienie. Gdy wspomniałem o umowie notarialnej i karach umownych nie podjał Pan tematu, tak sie konczą głupie przechwałki.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Straty przez np. nieszczelność 1000kWh - to faktycznie 10% z domu 100m2 zużywającego 10 000kWhasolt pisze:Tomasz_Brzeczkowski pisze:Przecież OZC to program nie mający nic wspólnego z fizyką. Tylko Pan pisze że się sprawdza - nikomu ale to nikomu się nie sprawdziło - to jak gra w totka! Tyle jest zmiennych, tyle zależy od szczegółów ( szczelność, paroizolacja, wentylacja... ) że tylko ktoś zupełnie bez wiedzy podstawowej może pisać, że się sprawdziło dokładnie ( czyli z dokładnością do 100kWh) - Panu się nie zgodzi nawet o 1000kWh!!!asolt pisze: Fakty znam, znam tez ogrzewających elektrycznie poniewaz wykonywałem im obliczenia ozc, które oczywiscie sie pokryły z zuzyciami rzeczywistymi. Częsc tych domów nie przekracza 30 kWh/m2, tez to wyliczyłem i tez sie to sprawdziło.
I owszem miałem takie przypadki ze sie zgodziło do 100 kWh, ale na ogół jest to do 10% niedoszacowania, najwieksze odchyłki są w I sezonie grzewczym gdy dom zawiera duzo wilgoci
technologicznej.
To ze innym sie nie sprawdza to ich problem, mi sie sprawdza o czym swiadczą opinie moich klientów i dla mnie jest to wystarczające. Nikt nie ma powodów aby podawać nieprawdziwe dane na mój temat. Wyjątkiem jest Pan, kłamca i oszust, który podwaza nie tylko moje słowa ale słowa moich klientów, są jeszcze uczciwi ludzie na tym swiecie, trudno to Panu zaakceptowac, ale to nie moje zmartwienie. Gdy wspomniałem o umowie notarialnej i karach umownych nie podjał Pan tematu, tak sie konczą głupie przechwałki.
Ale ta sama nieszczelność w przy 100m2 i 10kWh/m2 to już nie 10% a 100%
Wyjątkiem jest Pan, kłamca i oszust, który podważa nie tylko moje słowa
Przecież Pan nie zna podstaw fizyki - człowieku:
- nie można wstawiać do obliczeń mostków termicznych - bo są dynamiczne, nie można podawać parametrów ściany czy dachu bez paroizolacji !!!
System centralnego ogrzewania gazowego zużyje praktycznie tyle samo gazu w domu 100m2 zaizolowanym na poziomie 10kWh/m2 jak i 90 kWh/m2 - różnica nie wyniesie nawet 10%- jaki więc problem przy centralnym - trafić bez liczenia!
Pan poczyta internet - znakomita większość audytorów to naciągacze!
Tylko nieliczni dbają o inwestora - i informują go, że dom jest nieizolowany!!!
Żaden audytor ( prawdziwy i uczciwy) nie poleci centralnego ogrzewania, bo nawet w domu izolowanym zużycie przekroczy 30kWh/m2.
Nasza kłótnia wynika z tego, że Pan nawet w XXI wieku - dopuszcza domy nie izolowane, że Pan nie zna definicji U a posługuje się tym.
Na szczęście zaczyna się epoka budownictwa zero i plus energetycznego - i niedouczeni albo odpadną albo się dokształcą.
Kiedy twierdziłem ze róznica jest 1000 kWh przy całkowitym zapotrzebowaniu 3000-4000 kWh.Tomasz_Brzeczkowski pisze:[
Straty przez np. nieszczelność 1000kWh - to faktycznie 10% z domu 100m2 zużywającego 10 000kWh
Ale ta sama nieszczelność w przy 100m2 i 10kWh/m2 to już nie 10% a 100%
Wyjątkiem jest Pan, kłamca i oszust, który podważa nie tylko moje słowa
Przecież Pan nie zna podstaw fizyki - człowieku:
- nie można wstawiać do obliczeń mostków termicznych - bo są dynamiczne, nie można podawać parametrów ściany czy dachu bez paroizolacji !!!
System centralnego ogrzewania gazowego zużyje praktycznie tyle samo gazu w domu 100m2 zaizolowanym na poziomie 10kWh/m2 jak i 90 kWh/m2 - różnica nie wyniesie nawet 10%- jaki więc problem przy centralnym - trafić bez liczenia!
Pan poczyta internet - znakomita większość audytorów to naciągacze!
Tylko nieliczni dbają o inwestora - i informują go, że dom jest nieizolowany!!!
Żaden audytor ( prawdziwy i uczciwy) nie poleci centralnego ogrzewania, bo nawet w domu izolowanym zużycie przekroczy 30kWh/m2.
Nasza kłótnia wynika z tego, że Pan nawet w XXI wieku - dopuszcza domy nie izolowane, że Pan nie zna definicji U a posługuje się tym.
Na szczęście zaczyna się epoka budownictwa zero i plus energetycznego - i niedouczeni albo odpadną albo się dokształcą.
dlaczego Pan przeinacza i mataczy. Stwierdziłem ze bład wynosi ok 10% czyli dla zuzycia 4000 kWh
jest to 400 kWh, matematyka ze szkoły podstawowej sie kłania.
O podstawy mojej znajomosci fizyki prosze sie martwic, dokładnosc moich obliczen swiadczy o jej dobrej znajomosci. Wyliczyc wszystko sie da choc nie z 100% dokladnoscia, nie ma takiej potrzeby, 90% dokladnosc tez wystarczy. Prosze podac wiecej trzeba energii do domu ogrzewanego elektrycznie podłogówka wodna ze sterowaniem niecentralnym (siłowniki i regulatory w kazdym pomieszczeniu w stosunku do takiego samego sterowania ale kabli (o gazie nie wspominam) Prosze o odpowiedz (w miarę dokładną).
Odnosnie domow powyzej 30 kWh./m2 to nie dopuszczam ale takie jest zyczenie inwestorów, musi Pan to przyjąc do swiadomosci albo dalej bujac w oblokach. Juz nieraz pytałem jak mam zmusic inwestorów do budowych domów ponizej 30 kWh/2 ale nigdy nie uzyskałem od Pana odpowiedzi.
Prosze podac jak to zrobic, jezeli propozycje bedą sensowne postaram sie je wcielic w zycie
Jezeli zas mówimy o uczciwosci to cecha ta jest Panu całkiem obca, gdyz wiekszego kłamcy i oszusta na tym forum ciezko znalezc