Ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Awatar użytkownika
Kobra40
Początkujący
Początkujący

Re: ustawienie sterownika IRYD RTZ PID FUZZY LOGIC

Post autor: Kobra40 »

Faktycznie pogrzebałem w sterowniku i po wyłżczeniu stref brak zegara. Człowiek uczy się załe życie a głupim i tak umrze :)

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Jarecki79 »

Jest to celowe działanie.

Chodzi o to,że sterownik trafia do różnych użytkowników, wyjściowo jest aktywna obsługa 2pomp i dodatki są wyłączone, wówczas menu mniej rozbudowane i mniej informacji wyświetlane.
Chodzi o prostotę obsługi.

W miarę nabierania doświadczenia można dane sprawy włączyć i menu się rozwinie.

Kobra jak nie korzystasz z cyrkulacji, to ją sobie tylko próbnie załącz, dojdzie ikonka od pompy cyrkulacyjnej i w menu pojawi się jej obsługa....

Podobnie z pogodówką, dopinamy czujnik, załączamy obsługe i dochodzą nowe pozycje menu.

Temat dotyczy także Pilota G, jak do Iryda dołączysz czujnik pogodowy, to na Pilocie G dojdzie temp. zewnętrzna..... Takie w każdym razie były plany jak rozmawiałem z producentem, nie mam podłączonego czujnika pogodowego, więc tego nie sprawdzę.....

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Melon,

jak zaglądasz, odbierz priva, dopiero dzisiaj miałem czas zrobić fotki, gdzie należy dać slicon.

Ten wątek jednak jest o sterowniku, więc nie chcę go zaśmiecać informacjami o palniku.

BartekSta
Początkujący
Początkujący

Post autor: BartekSta »

Witam serdecznie, trafiłem tutaj oczywiście z powodu sterownika IRYD :)
Posiadam piec WITKOWSKI KMB-RP 19KW z podajnikiem ślimakowym i sterownikiem IRYD.
Właśnie zainstalowałem grzejniki, odpowietrzyłem cały układ, zasypałem podajnik ekogroszkiem, i rozpaliłem w piecu.
Przy obecnych temperaturach i termostatach na grzejnikach ustawionych na ok 18*C (grzejniki zimne) i podłogówce ustawionej na 30*C (na termostacie z kapilarą zamontowanym na rozdzielaczu) 4 worki po 25kg starczyły na 5 dni grzania. Nie grzeje CWU ponieważ dom w budowie i nie mam na razie takiej potrzeby.
Wydaje mi się, że to dość duże zużycie?

Moje ustawienia w sterowniku to otrzymane od producenta pieca:
Temp. kotła 55*C
100%
czas między podawaniem 45s
wydajność dmuchawy 30
1%
czas między podawaniem 4min
wydajność dmuchawy 3
Podtrzymanie
czas przedmuchu 15s
czas przewy 15min
krotność pdawania 3
Czas podawania 10s
Nastawa t. mieszacza 40*C
Tryb pracy pomp: brak ładującej CWU

W popiele jest dość dużo spieków.
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc w dostosowaniu ustawień tak aby ograniczyć zużycie opału oraz wyeliminować do minimum spieki.
Dodatkowo chciał bym się zapytać o możliwość zakupu panelu Pilot G, jest on już dostępny w sprzedaży?

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Pilot G można zamówić tutaj:
http://kotly.es24.pl/opis/2983828/pilot ... prond.html

Co do nastaw, na tym wątku były podawane, przeczytaj - spróbuj. Cięzko sie powtarzać co 2-3strony.
Głowica palnik musi być wklejona na slicon/uszczelniacz kominkowy 1200-1500st.C

Co do spalania, na budowie jak otwierane drzwi wejściowe, brak wykończeń, mebli, drzwi wewnętrznych, izolacji - spalanie może dochodzić pod 50kg, spieki to też w takim okresie "norma"

Awatar użytkownika
Kobra40
Początkujący
Początkujący

Mam ten sam kocioł co ty BartekSta

Ogrzewam 130m2 + zasobnik CWU 140l - w obecnej chwili palę miałem węglowym (ok. 6 lub 7 kg na dobę). Obecnie w dzień tryb pracy LATO a w nocy zmieniam na tryb ZIMA. Zawór czterodrogowy ustawiony na 40*C. Piec wspomagany PILOTEM G
Jeżeli to nowy dom to zużycie będzie duże (wilgotne ściany)

Temp. kotła 55*C
100%
czas między podawaniem 35s
wydajność dmuchawy 17
1%
czas między podawaniem 3min
ść dmuchawy 3
Podtrzymanie
czas przedmuchu 15s
czas przewy 15min
krotność pdawania 3
Czas podawania 6s
Nastawa t. mieszacza 40*C
Nstawa CWU: 45*C
Tryb pracy pomp: LATO lub ZIMA

Ustawienia instalacyjne - kod 10

Zmieniłem parametr KI z 21 na 30

Ustawienia producenta - kod 99

Zmieniłem
moc biegu 49 z 40 na 70 (typ dmuchawy - ustawienia urzytkownika)
podbicie obrotów dmuchawy - 2
czas podbicia obrotów - 10

petero65
Początkujący
Początkujący

Post autor: petero65 »

Witam.Posiadam kocioł Witkowski 15KW z podajnikiem ślimakowym ,sterownik Iryd Pid oraz sterowanie pokojowe Auraton 2005 Tx Plus.Mój problem dotyczy współpracy auratona ze sterownikiem.Fachowcy twierdzą że podłączenie jest prawidłowe natomiast brak jest łączności między urządzeniami(według instrukcji powinna palić się zielona dioda na odbiorniku auratona).Niestety "przeleciałem" całe menu sterownika i nie udało mi się dojść do prawidłowego ustawienia.
Drugi problem to po wyłączeniu np.zasilania lub wejściu w menu serwisowe dmuchawa się wyłącza i i po powrocie do ekranu głównego lub włączeniu zasilania np.pompa pracuje a dmuchawa mimo spadku temp.np. o 10* się nie włącza.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

Pierwsza sprawa to najprawdopodobniej zdupiona centralka auratona, takie przypadki już miały miejsce i były opisywane w necie przy różnych sterownikach.

Iryd pod zwykły termostat nie wymaga żadnego ustawiania, zasada działania to tylko zewrzyj-rozewrzyj styk, jest problem z komunikacją auratona. Reklamuj tego auratona!

W irydzie tylko wybierasz co ma wykonać sterownik, jak zadziała termostat, czy praca pompy przerywana, czy dodatkowa obniżka temp.....

Druga kwestia, jak wchodzisz w menu kodowe, to zmieniasz istotne parametry, wyjście z menu kodowego jest zawsze w tryb STOP, masz to na wyświetlaczu, wychodząc z kodowego masz napis STOP. Musisz przejść procedure rozpalania z pominięciem podawania.

Jedynie z prostego menu wracamy do trybu praca.

petero65
Początkujący
Początkujący

Dzięki Jarecki za odpowiedz .Auratona w takim razie będę musiał zareklamować .Odnośnie drugiego tematu tak właśnie robiłem po wyjściu z menu serwisowego.Jak natomiast wygląda sprawa przy chwilowym braku prądu? Czy piec powinien sam powrócić do normalnej pracy? Pozdrawiam

BartekSta
Początkujący
Początkujący

Jarecki, Kobra, dzięki za odpowiedzi.
Dom jest nowy i nie wyposażony, ale już ocieplony. Mam wysezonowane roczne tynki i półroczne wylewki.
Wczoraj tak się bawiłem, że zagotowałem wodę w piecu. Woda ulotniła się przez naczynie przelewowe i dzisiaj musiałem dolewać wodę i odpowietrzać układ :( No cóż takie przypadki początkującego palacza z blokowiska :P
Jutro wprowadzę ustawienia jakie podał Kobra i zobaczę jak się będzie zachowywał piec.
Prośba do Jareckiego, czy mógł byś mi wskazać miejsce gdzie należy uszczelnić silikonem termicznym podajnik?
I ostatnie pytanie dotyczące Pilota G, czy działa od z każdą wersją softu w sterowniku?
U mnie jest:
Moduł: P.0.5
Panel: P.0.6
Czy warto przed zimą zakręcić się za updatem sterownika do wersji z czujnikiem temp. spalin?

Awatar użytkownika
Kobra40
Początkujący
Początkujący

Hej

Głowicę palnika zdejmujesz, obracasz i uszczelniasz (rowek), potem instalujesz na swym pierwotnym miejscu i odczekujesz do wyschnięcia. U mnie po uszczelnieniu mogłem spokojnie zmiejszyć wydajność dmuchawy z 25 na 17.
Jeżeli chodzi o PILOT G będzie działał. Mam ten sam SOFT (moduł i panel)

Jeżeli chodzi o ubgrade softu to wersji z czujnikiem spalin tu trzeba czekać na odpowiedz pana Jareckiego

Pozdrawiam

BartekSta
Początkujący
Początkujący

Dzięki wielkie, czyli chodzi tylko o "wklejenie" na sylikon termiczny tego srebrnego elementu do ciemniej konstrukcji :D
Instalator CO ze mnie żaden ale w poradach o instalacjach alarmowych mogę się odwdzięczyć :)

petero65
Początkujący
Początkujący

Witam.P.Jarecki sprawa z auratonem została wyjaśniona .Tel.do firmy Prondo(super serwisant)oraz wizyta fachowców ,ich wspólne konsultacje(korekta w podłączeniach) i jak na razie wszystko biega ok.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jarecki79
Superużytkownik
Superużytkownik

BartekSta pisze:Dzięki wielkie, czyli chodzi tylko o "wklejenie" na sylikon termiczny tego srebrnego elementu do ciemniej konstrukcji :D
Instalator CO ze mnie żaden ale w poradach o instalacjach alarmowych mogę się odwdzięczyć :)
Slicon w rowek pod srebrną głowicę i na połączeniu z palnikiem...
tj. najwygodniej dać pasek na sam dół, tam gdzie są pionowe nacięcia i oblecieć od wewnętrznej strony, którą wychodzi węgiel, taka dośc cieniutka warstwa, bo ekoenergia jest ciasno pasowana. Nałożyć na palnik i gotowe

Co do pilota, będzie działać.
Wersja z czujnikiem spalin wymaga zakupu czujnika spalin! Trzeba iryda wysłać do producenta, wlutują dodatkowe elementy, przykręcą czujnik i wówczas wgrywają soft pod czujnik spalin. Zapłacisz za przesyłkę i czujnik. Jak korzystasz z rusztu awaryjnego, to sobie odpuść.

BartekSta
Początkujący
Początkujący

pierwsze dni palenia, więc nie wiem czy korzystam ;) ale jest troszkę drewna z budowy przygotowane do utylizacji, więc na razie odpuszczam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”