Pokój ze strychu
Moderator: Redakcja e-dach.pl
Pokój ze strychu
witam, jestem nowy na forum, dlatego jeśli piszę w złej kat. to proszę przenieść. Chcę zrobić pokój ze strychu, ale użytkowany jest tylko parter domu, nie ma pokoju u góry i strych to jest całe poddasze (mam nadzieje, że zrozumiale napisałem). Chcę zrobić pokój tylko w części tego pomieszczenia, dodam że nie ma tam nic tylko podłoga z płyt pilśniowych. były kiedyś ściany z cegły, ale się przewracały i zostały rozebrane. Co musze tam zrobić, jakie macie na to wizje? Jak czegoś nie napisałem to proszę pytać. I jaki byłby tego koszt, powiem szczerze, że chciałbym to zrobić jak najtańszym kosztem.
Re: Pokój ze strychu
Najlepiej podeślij zdjęcie i opisz metraż. Łatwiej będzie doradzić. 
Nawet ze strychu można zrobić solidną adaptację poddasza i piękny ,przytulny pokoik.Poszukaj przykładów w grafikach googla
Zakład Remontowo-Budowlany KAMITA
to prawda mój sąsiad na działce zrobił na strychu dwie sypialnie i mimo sporadycznych uderzeń w głowę jest to dużo dodatkowej przestrzeni. oczywiście jak już wcześniej napisano ważny jest metraż ale zawsze da się coś wymyślić
- Andrzej_monter_g/k
- Początkujący

No właśnie nie do końca zrozumiałem twoją wypowiedz., czy Ty chcesz wydzielić tylko jakąś część strychu na pokój, czy chcesz zaadoptować cały strych ? Pytanie drugie, czy podłoga jest w całości drewniana ? Może również warto pokusić się o wykonanie łazienki przylegającej do pokoju jeśli masy wystarczająco dużo miejsca do zagospodarowania. Oczywiście najlepiej wykonać wszystko w systemie suchej zabudowy - będzie najłatwiej. Masz pytania - pytaj !
-
ravandil987
- Początkujący

Witam jako nowy użytkownik forum mam kilka pytań odnośnie adaptacji strychu , który niegdyś był mieszkaniem . Mieszkanie kiedyś było duże i je pomniejszono z 80m do 34m przez zarządce budynku i 46 m jest aktualnie strychem w którym znajdują się 2 pomieszczenia. Chciałbym zaadaptować jedno z nich i przywrócić do celów mieszkalnych .Przejście do pomieszczenia które chce zaadaptować było połączone drzwiami z pokojem i ponowne przekłucie się jest bezproblemowe oraz nie koliduje z dalszym użytkowaniem pozostałej części strychu. Od czego powinienem zacząć ? Jakie pisma gdzie kierować?
1 - Posiadam zgodę lokatorów
2
3
4
5
6
7......
1 - Posiadam zgodę lokatorów
2
3
4
5
6
7......
ad. 2 Poszukać projektanta, który całą przebudowę zaprojektuje zgodnie z obowiązującymi normami.
ad.3 Znaleźć wykonawcę koniecznych instalacji
Do pozostałych punktów będzie można się odnieść po załatwieniu punktów 2 i 3.
ad.3 Znaleźć wykonawcę koniecznych instalacji
Do pozostałych punktów będzie można się odnieść po załatwieniu punktów 2 i 3.
Dobry pomysł z pokoikiem na strychu sam taki chciałbym mieć. Na twoim miejscu poszedł bym po projekt a później znalazł kogoś kto wykona dla ciebie ten pokoik. Może być znajomy, który zna budowlankę i umie taki pokoik zrobić. Nie musi byc wcale murowany mogą ściany być z płyt. Zobaczysz, że z pewnoś ią wszystko pójdzie dobrze i nie duzym nakładem kosztów będziesz miec pokoik.
-
Katarzyna G8
ja wymyśliłam, że na poddaszu urządzimy fajny pokoik dla naszych dzieci - mamy dosyć mały dom, na parterze nie było na to miejsca. ogólnie wszytko wyszło bardzo ładnie i funkcjonalnie, tylko miałam problem z meblami - w końcu wybrałam łóżko dla dziecka, które zajmuje niewiele miejsca, a jest solidne i wygodne. w sam raz na poddasze
Ciekawych pomysłem na aranżacje pokoju na strychu jest urządzenie pokoju bilardowego. Oczywiście tylko jeżeli podłoga wytrzyma taki ciężar, wiadomo mniejszy stół będzie mniejszym obciążeniem, można taki znaleźć na: stoly-bilardowe.pl
Myślę ze zrobienie pokoju ze strychu to świetny pomysł! Sama tak zrobiłam kilka lat temu i nie żałuję. Jedyne co musiałam zrobić to klimatyzacja. Gdybyś szukał pomysłów na aranzację pokoju zajrzyj na https://www.rebelart.pl/ Znajdziesz tam wiele ciekawych i przydatnych artykułów związanych z aranzacją wnętrz.
Oooo tak, klimatyzacja to świetna sprawa przy aranżacji strychu. Ja mieszkam na ostatnim piętrze w bloku i mam saunę, więc na pewno trzeba o tym pomyśleć. Ja jakbym miała dom i strych to chętnie przerobiłabym go na pokój telewizyjny.