Izolacja a koszty ogrzewania domu! Warto już dziś pomyśleć!
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Izolacja a koszty ogrzewania domu! Warto już dziś pomyśl
Podpiwniczony dom 110m2 z pustaka żużlowego ( 1979r) - w najzimniejszy miesiąc tej zimy 260zł za prąd.
To, że Pan się na tym nie zna, nie oznacza, że inni są idiotami. Gdyby Pan się znał, śmiałby się Pan z Ep OZC ... itp.
To, że Pan się na tym nie zna, nie oznacza, że inni są idiotami. Gdyby Pan się znał, śmiałby się Pan z Ep OZC ... itp.
To akurat dobrze sie składa, moze wezmiemy sie za mój dom, idealnie spełnia te warunki.Tomasz_Brzeczkowski pisze:Podpiwniczony dom 110m2 z pustaka żużlowego ( 1979r) - w najzimniejszy miesiąc tej zimy 260zł za prąd.
Pan zrobi instalacje, jezeli koszt ogrzewania będzie prądem będzie większy niz ten który mam teraz dopłaci Pan róznicę. Mało tego jezeli ma to byc mniej kosztowne (ogrzewanie, nie inwestycja) to proszę obliczyć czas zwrotu (a ja to zweryfikuję)inwestycji. Jezeli jednak wyjdzie róznica a wyjdzie na pewno (ja potrafie to obliczyć) to Pan ją pokryje.
Umowa o ewentualnej dopłacie podpisana notarialnie. Mogę dom opomiarować tak aby Pan miał pdgląd na temperatury wewnątrz. Wchodzi Pan w tę inwestycję?.
Na forum mozna składac rózne deklaracje bez pokrycia, ciekawe czy są takie gdy wiąze umowa handlowa i konsekwencje ich niedotrzymania biją po kieszeni. Oczywiscie mówimy cały czas o grzaniu prądem z COP=1.
To samo proponowałem T.B. 2 lata temu i du..paasolt pisze: To akurat dobrze sie składa, moze wezmiemy sie za mój dom, idealnie spełnia te warunki.
Witam Panie Witoldzie! No, to jest nas już czworo. Pan, asolt, TB i Enerbau. Załóżmy, że dom 100m2 ma zapotrzebowanie na ogrzanie domu 40kWh/m2/rok. Przedstawmy wszyscy koszty instalacji swoich systemów. Może być ciekawie i rzeczywiście konkretnie dla zaglądających i szukających najlepszych, czytaj najtańszych, rozwiązań dla forumowiczów/inwestorów. Bezcenne informacje.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Chciałem niesmiało zauważyc ze moja propozycja dla TB dotyczy instalacji w starym domu nie ocieplonym ogrzewania elektrycznego z COP=1 która to instalacja zapewni mi takie same lub niższe rachunki za ogrzewanie niz przypadku dotychczasowego ogrzewania na paliwo stałe oczywiscie centralne. Warunek podstawowy zadnej termorenowacji, a dodatkowo warunki jak poscie powyzej. Nagle TB zamilkł, w innym przypadku juz by sie odezwał. Jezeli sie nie da inaczej to powinna byc finnsowa odpowiedzialnosc za swoje publiczne deklaracje.Enerbau pisze:Witam Panie Witoldzie! No, to jest nas już czworo. Pan, asolt, TB i Enerbau. Załóżmy, że dom 100m2 ma zapotrzebowanie na ogrzanie domu 40kWh/m2/rok. Przedstawmy wszyscy koszty instalacji swoich systemów. Może być ciekawie i rzeczywiście konkretnie dla zaglądających i szukających najlepszych, czytaj najtańszych, rozwiązań dla forumowiczów/inwestorów. Bezcenne informacje.
Jezeli byłoby to mozliwe juz dawno bym sie pozbył mojego systemu grzewczego i przeszedł bym na prąd, nie jestem masochistą. Moja propozycja wynikła z bzdurnej deklaracji TB na poprzedniej stronie tego wątku, ot TB tak sobie chlapnął na forum nie przejmujac sie konsekwencjami, ale za to dociąc o idiotach potrafi.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie było Pana!bachus pisze:To samo proponowałem T.B. 2 lata temu i du..paasolt pisze: To akurat dobrze sie składa, moze wezmiemy sie za mój dom, idealnie spełnia te warunki.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Panie asolt!!! Gdzie Pan widział pompę ciepła o COP1???
Nigdzie, ale nie wspominał Pan o pompach, napisałem COP=1 bo chodziło mi o czysty prąd. Pompa pp mnie nie interesuje gdyz nie chcę miec ogrzewania nadmuchowego, pw również ponieważ nie bedę zmieniał podłog (parkietów).Tomasz_Brzeczkowski pisze:Panie asolt!!! Gdzie Pan widział pompę ciepła o COP1???
Jak Pan to chce zainstalować ? , jak by to było takie prostę to bym dawno juz sam to zrobił i nie czekał na Pana ofertę. Niestety bez termorenowacji sie nie obejdzie czego mam cały czas swiadomosc.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

COP dotyczy pomp ciepła i takie z jedynką to parodia nie pompy.
Nie chce Pan nadmuchowego... a jakie Pan ma?
Mam zwyczajne konwekcyjne, zainstalowane 25 lat temu, a cop=1 to był taki skrót myslowy opisujący korzystanie z czystego prądu, nie domysłił sie Pan tego?Tomasz_Brzeczkowski pisze:COP dotyczy pomp ciepła i takie z jedynką to parodia nie pompy.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Ogrzewanie konwekcyjne jest ogrzewaniem nadmuchowym. !!!
Jeżeli na wysokości grzejnika będzie delikatny dyfuzer i strumień powietrza będzie taki sam lub mniejszy jak z grzejnika - to czym to się będzie różniło?
900-1000W ppci + rekuperacja ( warunek podstawowy wszelakich termomodernizacji)
Zapewniam Pana, że będzie taniej niż węglem a jeszcze jest klima!
Jeżeli na wysokości grzejnika będzie delikatny dyfuzer i strumień powietrza będzie taki sam lub mniejszy jak z grzejnika - to czym to się będzie różniło?
Aha, wentylacja jest również naturalna ale zmiana tez nie wchodzi w grę (jeszcze nie teraz) miało byc bez zadnej termorenowacjiTomasz_Brzeczkowski pisze:Ogrzewanie konwekcyjne jest ogrzewaniem nadmuchowym. !!!
No nie bardzo. Ja proponowałem T.B wykonanie ocieplenia od środka przez niego lub poleconą firmę i zagwarantowanie w umowie założonych parametrów cieplnych na poziomie 30W/m2/rok. w budynku w stanie surowym.Enerbau pisze:Witam Panie Witoldzie! No, to jest nas już czworo.
Bujda na resorach, przecież wymyślono eko-groszek.Enerbau pisze:Koniec opalania węglem.
http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title, ... &_ticrsn=5.
I w zestawieniach najdroższy jest prąd
Ogrzewanie prądem nie nadaje się do domów nieizolowanych. Tam instalujemy tylko i wyłącznie systemy centralne. Inwestorzy nie są samobójcami !. Kto chce płacić niskie rachunki za ogrzewanie izoluje dom i instaluje system do tego dopasowany (nie centralny ).