dom podpiwniczony w trakice budowy o pow. 209 m2 pow. użytkowej i 320 pow. całkowitej. Ściany z silikatów. Zapotrzebowanie na powietrze to ok. 530 m3.
Usługodawcy proponują wybów pomiędzy Onyx Frapo 550 Clasic II oraz Zehnder CA 550 W Luxe. Instalacja bez GWC.
Ile to może kosztować i co będzie bardziej optymalne ?
Kto dobrze robi instalacje rekuperacyjne na mazowszu ?
Jaka centrala do mojego domu ?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: Jaka centrala do mojego domu ?
Zapotrzebowanie na 15 osób?Wojtek_7 pisze:dom podpiwniczony w trakice budowy o pow. 209 m2 pow. użytkowej i 320 pow. całkowitej. Ściany z silikatów. Zapotrzebowanie na powietrze to ok. 530 m3.
Usługodawcy proponują wybów pomiędzy Onyx Frapo 550 Clasic II oraz Zehnder CA 550 W Luxe. Instalacja bez GWC.
Ile to może kosztować i co będzie bardziej optymalne ?
Kto dobrze robi instalacje rekuperacyjne na mazowszu ?
ONYX dream 550 to najcichsza centrala na świecie - przy 30% wydajności bez kanałów jest cichsza od laptopa .
Na dom 210m2 z kompletną dystrybucją na kanałach PE ( antybakteryjne) to 14500zł brutto 23% . robocizna około 6000zł
Jest 6 osób do zamieszkania.
Czy te kanały PE sa lepsze od Spiro no bo takie mi proponują.
Proopozycja wydaje się ciekawa.
Skąd Pan jest Panie Tomaszu.
Czy te kanały PE sa lepsze od Spiro no bo takie mi proponują.
Proopozycja wydaje się ciekawa.
Skąd Pan jest Panie Tomaszu.
wojtek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Zapraszam na Bartycką - jestem tu z rekuperatorami od 23 lat - można zobaczyć, posłuchać.
Na kanałach spiro nie wykonuje się wentylacji domowych a przemysłowe - tuchodzi i niesłyszalność wentylacji. Przecież blacha ma gładkie ścianki a do wentylacji daje się chropowate by nie było turbulencji

Na kanałach spiro nie wykonuje się wentylacji domowych a przemysłowe - tuchodzi i niesłyszalność wentylacji. Przecież blacha ma gładkie ścianki a do wentylacji daje się chropowate by nie było turbulencji