Witam!
Chcę zamontować na piętrze kozę, która ma ok. 8kW
Chciałbym podłączyć ją do ceglanego komina o wymiarach 30cmx30cm, w którym z piwnicy idzie rura (100mm) od pieca Dietrich. jest to firmowa rura dietricha na spaliny z pieca gazowego.
Zastanawia mnie czy dym z kozy nie będzie miał złego wpływu na tę rurę i czy można coś takiego w ogóle robić?
Pozdrawiam
Podłączenie pieca "kozy" do komina
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Podłączenie pieca "kozy" do komina
Jeden przewód dymowy jedno urządzenie.
Daj do kozy osobną rurę.
Bliskość ciepłych rur może spowalniać lub zakłócać tzw. cug w innych.
Radziłbym hipotetyczne rozwiązania skonsultować z kominiarzami wszak to oni dokonują przeglądu i mogą mieć zastrzeżenia.
Daj do kozy osobną rurę.
Bliskość ciepłych rur może spowalniać lub zakłócać tzw. cug w innych.
Radziłbym hipotetyczne rozwiązania skonsultować z kominiarzami wszak to oni dokonują przeglądu i mogą mieć zastrzeżenia.
dzieki!
Ale problem jest taki, że aby włożyć nową rurę musiałbym rozkuwać od zewnątrz komin na górze i odcinać elementy od rury z pieca dietrich i montować nowe i wyszłoby mi to bardzo drogo a koza ma być tam tylko na rok i inwestycja ok 1500zł na coś takiego jest kosmiczna...
Nie ma jakiegoś innego rozwiązania?
poza tym nawet jak będzie druga rura to od niej przecież będzie biło ciepło co tak samo będzie mogło zaburzyć cug w rurze od pieca??? a może jak po tak szerokim kanale będzie się rozchodził dym to właśnie szybciej będzie stygł???
Jeszcze dodam, że rura od kozy będzie szła w pokoju przez około 2 metry i dopiero później ma się łączyć z kominem, a na rurze chcę zamontować radiator, więc spaliny powinny być chłodniejsze
Ale problem jest taki, że aby włożyć nową rurę musiałbym rozkuwać od zewnątrz komin na górze i odcinać elementy od rury z pieca dietrich i montować nowe i wyszłoby mi to bardzo drogo a koza ma być tam tylko na rok i inwestycja ok 1500zł na coś takiego jest kosmiczna...
Nie ma jakiegoś innego rozwiązania?
poza tym nawet jak będzie druga rura to od niej przecież będzie biło ciepło co tak samo będzie mogło zaburzyć cug w rurze od pieca??? a może jak po tak szerokim kanale będzie się rozchodził dym to właśnie szybciej będzie stygł???
Jeszcze dodam, że rura od kozy będzie szła w pokoju przez około 2 metry i dopiero później ma się łączyć z kominem, a na rurze chcę zamontować radiator, więc spaliny powinny być chłodniejsze
Kolejny szukający potwierdzenia swoich chorych wyobrażeń budowlanych? Nie ma kominów spalinowych wspólnych tym bardziej gdy źródłami spalin jest urządzenie na paliwa stałe i gazowe 
OK.
Dziękuję
A czy skoro ten system ma być tylko na rok można dać zwykłą stalową rurę do komina czy trzeba się wykosztować na kwasówki?
Dziękuję
A czy skoro ten system ma być tylko na rok można dać zwykłą stalową rurę do komina czy trzeba się wykosztować na kwasówki?