Ogrzewanie grzejnikowe kontra podłogowe
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wybierając grzejniki do naszego domu kierujemy się wieloma czynnikami, sprzedawcy proponują nam szeroką gamę wzorów... Ogrzewanie grzejnikowe kontra podłogowe >>
Redakcja
-
majsterkowiczpro
- Początkujący

Ogrzewanie podłogowe to fajny pomysł jednak jak widac duzo droższy niz grzejniki, chociaz mozna polaczyc obydwie rzeczy ale miec ogrzewanie podłogowe np. tylko w salonie, ja sam tak zrobilem i wcale nie wyszlo tak drogo, łatwo mozna sobie porównać ceny w sklepach np na kreocen.pl
Re: Ogrzewanie grzejnikowe kontra podłogowe
To troche wzgledne pojecie. Po paru latach oszczednosci jakie przynosi nam podlogowka niweluja ta roznice.
www.ekostudio.pl
www.ekostudio.pl
Ogrzewanie odlogowe ma tą przewage nad grzejnikami , ze ciepło nie ucieka nam pod sufit tylko jest zatrzymane tam gdzie jest najbardziej potrzebne by było nam ciepło .
www.pompaciepla-24.pl
www.pompaciepla-24.pl
Czyli gdzie jest najbardziej potrzebne? Przy każdym ogrzewaniu konwekcyjnym ogrzewamy powietrze, a ciepłe powietrze unosi się do góry. Czyli tam gdzie jest nam najmniej potrzebne, pod sufitem.pompa24 pisze:Ogrzewanie odlogowe ma tą przewage nad grzejnikami , ze ciepło nie ucieka nam pod sufit tylko jest zatrzymane tam gdzie jest najbardziej potrzebne by było nam ciepło .
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
do tej pory byłem tradycjonalistą i w sumie nie widziałem innej opcji, niż tradycyjne grzejniki, ale ostatnio zacząłem się przyglądać bliżej ogrzewaniu podłogowemu - niedługo zostanę ojcem, w związku z czym się przeprowadzamy do większego mieszkanka, a podobno podłogówki są dobre, bo dziecko bawiąc się na podłodze "nie złapie wilka" itd...no i teraz pytanie, co polecacie? z tego co czytałem, najlepsze są podłogówki z rur jednorodnych, że jest łatwy montaż i trudno to zepsuć - ktoś mógłby potwierdzić/ obalić lub po prostu coś poradzić?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie ma większego znaczenia w temperaturze podłogi czy jest ogrzewanie podłogowe, czy inne. Różnice mieszczą się w jednym , maksymalnie dwóch stopniach. Jeżeli dom jest izolowany to i podłoga jest ciepła, nawet jak nie ma w niej ogrzewania. Tak więc "wilka" nie złapie.Janusz321 pisze:do tej pory byłem tradycjonalistą i w sumie nie widziałem innej opcji, niż tradycyjne grzejniki, ale ostatnio zacząłem się przyglądać bliżej ogrzewaniu podłogowemu - niedługo zostanę ojcem, w związku z czym się przeprowadzamy do większego mieszkanka, a podobno podłogówki są dobre, bo dziecko bawiąc się na podłodze "nie złapie wilka" itd...no i teraz pytanie, co polecacie? z tego co czytałem, najlepsze są podłogówki z rur jednorodnych, że jest łatwy montaż i trudno to zepsuć - ktoś mógłby potwierdzić/ obalić lub po prostu coś poradzić?
Co do rurek... nie da się zastosować centralnego ( pośredniego) ogrzewania w domach izolowanych, więc i rurek w XXI wieku nie ma co stosować. Spora inwestycja a potem większe opłaty i mały komfort.
majsterkowiczpro pisze:Ogrzewanie podłogowe to fajny pomysł jednak jak widac duzo droższy niz grzejniki
no to dużo droższy czy jednak nie dużo droższy? A zresztą co za różnica, ważne że reklama wstawiona nieprawdaż?majsterkowiczpro pisze:ja sam tak zrobilem i wcale nie wyszlo tak drogo
czy będzie podłogowe czy nie, "wilka" nie dostanieJanusz321 pisze:do tej pory byłem tradycjonalistą i w sumie nie widziałem innej opcji, niż tradycyjne grzejniki, ale ostatnio zacząłem się przyglądać bliżej ogrzewaniu podłogowemu - niedługo zostanę ojcem, w związku z czym się przeprowadzamy do większego mieszkanka, a podobno podłogówki są dobre, bo dziecko bawiąc się na podłodze "nie złapie wilka" itd...no i teraz pytanie, co polecacie? z tego co czytałem, najlepsze są podłogówki z rur jednorodnych, że jest łatwy montaż i trudno to zepsuć - ktoś mógłby potwierdzić/ obalić lub po prostu coś poradzić?
Nie widzę większej różnicy między podłogówką na rurach jednorodnych czy warstwowych, jeśli ktoś nie będzie umiał tego ułożyć to i tak to zepsuje.
średni koszt ułożenia podłogówki z dobrym , markowym materiałem to około 80zł netto/ m2. W tym są rozdzielacze z przepływomierzami,mata 3cm, rura co 15 cm i inne pier..., ubezpieczenie . No do tego póki co 8 % Vat. Tak średnio mi wychodzi na montażach.
www.ekostudio.pl
www.ekostudio.pl
a ja ostatnio natknęłam się na info o ogrzewaniu podłogowym z rur jednorodnych z kellera - podobno są lepsze od innych, bo się odkształcają, czyli jak podczas montowania nadepniesz, to rura powróci do swojego kształtu i nie będziesz musiał jej wymieniać, czy coś - nie wiem, czy to jedyna różnica, ale mogę się dopytać majstra, chyba że ktoś na forum podzieli się jeszcze swoją wiedzą 
Ogrzewanie podłogowe to w chwili obecnej bardzo dobre rozwiązanie, sprawdza się praktycznie wszędzie i funkcjonuje lepiej niż standardowe grzejniki. Pamiętajmy tylko o tym aby dać odpowiedni materiał na podłogę,bez tego ani rusz.
kotły ogrzewania centralnego.
Nie bardzo mnie interesuje kto, jakie i w jakim celu robił badania dla mnie liczy się moje doświadczenia i nie zaprzeczalne fakty.
W moim domu przerobiłem centralne ogrzewanie kaloryferowe (kaloryfery wysokiej, jakości) z piecem kondensacyjnym, zamknięta komora spalania na ogrzewania podłogowe w całym domu 250m2.
Wykorzystując swoje doświadczenie opracowałem własny sposób rozprowadzenia rur grzejnych w posadzce i nie tylko w posadzce. Mój sposób znacząco się różni od znanych sposobów wymyślonych do tej pory, zastosowałem niskotemperaturowy piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania.
Po trzech latach użytkowania ogrzewania podłogowego moje oszczędności na gazie wynoszą średnio 2000 zł rocznie mimo wzrostu ceny gazu.
O zaletach podłogówki nie będę pisał, bo odezwą się znawcy, którzy nigdy nie mieli do czynienia z ogrzewaniem podwodowym i zaczną wypisywać bzdurne opinie niemające nic wspólnego z rzeczywistością.
W moim domu przerobiłem centralne ogrzewanie kaloryferowe (kaloryfery wysokiej, jakości) z piecem kondensacyjnym, zamknięta komora spalania na ogrzewania podłogowe w całym domu 250m2.
Wykorzystując swoje doświadczenie opracowałem własny sposób rozprowadzenia rur grzejnych w posadzce i nie tylko w posadzce. Mój sposób znacząco się różni od znanych sposobów wymyślonych do tej pory, zastosowałem niskotemperaturowy piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania.
Po trzech latach użytkowania ogrzewania podłogowego moje oszczędności na gazie wynoszą średnio 2000 zł rocznie mimo wzrostu ceny gazu.
O zaletach podłogówki nie będę pisał, bo odezwą się znawcy, którzy nigdy nie mieli do czynienia z ogrzewaniem podwodowym i zaczną wypisywać bzdurne opinie niemające nic wspólnego z rzeczywistością.
Na początek ważne info do wychwycenia nawet dla laika
? Badania przeprowadzone w 2008 roku przez prof. dr Jarka Kurnitskiego
*artykuł sponsorowany
1.Pan prof pracuje na uniwersytecie w Estonii a nie Helsinkach
2.Artykuł sponsorowany i wszystko jasne.
Artykuł cwanie napisany bo początek to tzw truizmy. z którymi się każdy zgodzi więc reszta też może zostać uznana za prawdę. Brak informacji o tym, że ogrzewanie podłogowe jest instalacją niskoparametrową czyli nie potrzeba grzać wody do np. 70 stopni co daje możliwość zmniejszenia zapotrzebowania na energię a tym samym redukcję kosztów
Podłogówka jest oczywiście droższa i trudniejsza w instalacji jednak później znacznie tańsza w użytkowaniu. Kwestie zdrowotne cóż nie znalazłem żadnego wiarygodnego opracowania.
? Badania przeprowadzone w 2008 roku przez prof. dr Jarka Kurnitskiego
*artykuł sponsorowany
1.Pan prof pracuje na uniwersytecie w Estonii a nie Helsinkach
2.Artykuł sponsorowany i wszystko jasne.
Artykuł cwanie napisany bo początek to tzw truizmy. z którymi się każdy zgodzi więc reszta też może zostać uznana za prawdę. Brak informacji o tym, że ogrzewanie podłogowe jest instalacją niskoparametrową czyli nie potrzeba grzać wody do np. 70 stopni co daje możliwość zmniejszenia zapotrzebowania na energię a tym samym redukcję kosztów
Podłogówka jest oczywiście droższa i trudniejsza w instalacji jednak później znacznie tańsza w użytkowaniu. Kwestie zdrowotne cóż nie znalazłem żadnego wiarygodnego opracowania.