dom oszczędny?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: dom oszczędny?
Rozumiem, tylko czasem wiesz jak to jest z tym prądem i naszym dziwnym klimatem, będzie burza zerwie gdzieś linie i masz po prądzie:(
No i nasze linie w Polsce są już zabytkowe, więc wole dmuchać na zimne.
Myślałem by zrobić wiatrak amerykanke lub na alternatorze i 2 akulumatory ~60 Ah + sterownik i dwie tanie przetwornice z 12v na 230V i śmigać na tym w razie braku prądu, nie wiem jakie taka podłogówka lub reku mają wymagania.
No i nasze linie w Polsce są już zabytkowe, więc wole dmuchać na zimne.
Myślałem by zrobić wiatrak amerykanke lub na alternatorze i 2 akulumatory ~60 Ah + sterownik i dwie tanie przetwornice z 12v na 230V i śmigać na tym w razie braku prądu, nie wiem jakie taka podłogówka lub reku mają wymagania.
paw3leek
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Prąd już dawno przestał być drogim - w 1990 za 1kWh - był 1m3 gazu w 1995 0.55m3 dziś 0.25.Hm myślę, że koszt prądu nie będzie duży na podłogówkę elektryczną.
Przy niecentralnym ogrzewaniu prąd jest najtańszy .
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

NIE DAJE SIĘ GRZAŁEK DO WENTYLACJI - BO STRACIMY WENTYLACJĘ!!!GWC zrobiłbym metodą gospodarczą, tak samo solar do podgrzewania wody napełniony glikolem, problem ciepłej wody latem rozwiązany, zimą w słoneczne dni też, dorzuciłbym grzałkę elektryczną i będzie.
Użytkuje ktoś może ogrzewanie podłogowe elektryczne jak to wychodzi w sezonie grzewczym z prądem?
A jak wychodzi...
dom 150m2 x 10 kWh = 1500kWh x ( 0.55 zł - cena z ostatniej FV) wychodzi 830 zł + 8 zł za m3 wody
Dobrze, że stawiam się na następny rok można jeszcze pomyśleć:)
NIby mam swój las czyli drewno na opał nie problem, mógłbym zaoszczędzić na izolacji a więcej grzać ale też czytałem, że po 2020r już mają iść piece spalinowe do lamusa, ochrona środowiska itp.
Nie mam pojęcia jakie ogrzewanie zastosować w razie W.
Panie Tomaszu ogrzewanie elektryczne wygląda ciekawie ale jak to się sprawdza w praktyce?
Myślę, że będe miał ok 80m2 podłogi do grzania parter+poddasze, wszystko grubo zaizolowane
NIby mam swój las czyli drewno na opał nie problem, mógłbym zaoszczędzić na izolacji a więcej grzać ale też czytałem, że po 2020r już mają iść piece spalinowe do lamusa, ochrona środowiska itp.
Nie mam pojęcia jakie ogrzewanie zastosować w razie W.
Panie Tomaszu ogrzewanie elektryczne wygląda ciekawie ale jak to się sprawdza w praktyce?
Myślę, że będe miał ok 80m2 podłogi do grzania parter+poddasze, wszystko grubo zaizolowane
paw3leek
Panie Tomaszu ma Pan jakiegoś maila tak żeby można było napisać do Pana bez pośrednictwa FB ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

W praktyce... ustawia Pan sobie temperaturę w każdym pomieszczeniu z dokładnością do 0.1 st. Ustawia Pan sobie wentylację tak by CO2 było do 700ppm a wilgotność względna 40-50% i co więcej wymagać?
Proponuję zapoznać się z informacjami o elektrycznym ogrzewaniu na podczerwień, umieszczonymi na naszej stronie internetowej. Szczegółowych informacji udzielamy drogą telefoniczną bądź mailową.
No tak tylko myślę, że ogrzewanie na podczerwień będzie droższe w montażu łącznie z podzespołami w stosunku do mat grzewczych.
No i jak to oddziałuje na zdrowie? Pola magnetyczne?
ok 80m2 podłogi parter+poddasze
No i jak to oddziałuje na zdrowie? Pola magnetyczne?
ok 80m2 podłogi parter+poddasze
paw3leek
Zdaje się, że myli Pan pojęcia. Do ogrzewania powierzchniowego stosujemy folie grzewcze (pod panele, parkiet, korek, wykładziny dywanowe, ogrzewanie sufitowe}. Pod powierzchnie ceramiczne stosujemy nowoczesne maty grzewcze typu Twin , jednostronnie zasilane, o grubości 3mm, kładzione na posadzce razem z płytkami. Moc 1 m2 folii grzewczej wynosi 80 W, a mat grzewczych 140 W.
Cena obu rodzajów ogrzewania jest podobna. Cennik na stronie firmy.
Cena obu rodzajów ogrzewania jest podobna. Cennik na stronie firmy.