Izolacja domu

Dział poświęcony izolacjom technicznym. Jakie są systemy izolacji technicznej, jak zabezpieczyć dom przed ogniem, wilgocią, stratami ciepła? W tym dziale znajdziesz porady i podpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

Grzegorz K.
Początkujący
Początkujący

Izolacja domu

Post autor: Grzegorz K. »

Mam pytanie do Pana T. Brzęczkowskiego
Z uwaga czytam Panskie posty na forum. Jestem po wstepnych rozmowach z architektem, chcialbym zbudowac dom ze skuteczna wentylacja i izolacja (czytalem Panska wypowiedz na TEN temat) jednak mam problem z wyborem ogrzewania domu. Dom bedzie posiadal kominek z odprowadzeniami no i tu mam dylemat, czy lepiej centralne ogrzewanie z piecem na pellety czy moze elektryczne ogrzewanie niecentralne. Nie jestem czlowiek bogatym i roczne koszty eksploatacji domu sa dla mnie ogromnie wazne. Czy ma Pan swoja strone www gdzie moglbym zasiegnac wiecej informacji czy pozostaje mi forum?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Są jeszcze telefony, mozna osobiście.
Co do problemu... izolacja- wentylacja- ogrzewanie, wzajenie na siebie oddziałowuję, błędem jest traktować to oddzielnie. Jezeli pewien jesteś, że podatki kominowe, i akcyzy na węgiel nie będą tylko w Polsce obowiązywały, jeżeli pewien jesteś, że bedziesz miał ochotę i zdrowie nosić worki z polletami , to broń Boże nie izoluj, piec na polety czy ekogroszek , nadmuch z kominka najepiej się sprawdzają przy grubych murach jak za krzyżaka.
Natomiast jeżeli chcesz dom zużywający 40 kWh/m2 rocznie i pewność, że sił i emerytury na obsługę wystarczy, to izoluj + ogrzewanie niecentralne+kominek, ale raczej otwarty, a jak zamknięty to bez rozprowadzenia, przesuszonego, przegrzanego , niezdrowego powietrza.

Adam Makowicz
Aktywny
Aktywny

Post autor: Adam Makowicz »

Wielebny znawco inżynierii budowlanej, co nie odróżniasz dachu od budynku:

„Głupiec, który wie o swej głupocie, jest przynajmniej w tym mądry, lecz głupiec, który myśli, że jest mądry, dopiero jest głupcem.”

„Głupiec poszukuje niezasłużonego rozgłosu, pierwszeństwa i zaszczytów od ludzi z innego otoczenia: niech myślą, iż ja tego dokonałem. Niech we wszystkich sprawach, i dużych, i drobnych podążają za mną''
[The Dhammapada. The Buddha's Path of Wisdom]

Te złote myśli funkcjonują już ponad 1000 lat :!:

fruzin
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fruzin »

Czy to tylko ja mam wrażenie, że TB sam napisał do siebie czy jestem może w błędzie.

Może Admin porówna adresy IP. No tak. Są jeszcze proxy itp. :?
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji

Adam Makowicz
Aktywny
Aktywny

Post autor: Adam Makowicz »

Też odniosłem takie wrażenie. Ten bałwan już nie pierwszy raz zakłada różne nicki i niby wspiera TB wypowiedziami z zewnątrz. Robi to bo wie że na forum nie ma drugiego takiego bęcwała więc kto ma go poprzeć jak nie sam siebie ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izolacje techniczne”