Wewnętrzna sieć wodociągowa?

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

KshyX
Początkujący
Początkujący

Wewnętrzna sieć wodociągowa?

Post autor: KshyX »

Witam. Mam pewien problem. Otóż na jednej działce mam kilka budynków. Przy działce przebiega ulica, w której znajduje się sieć wodociągowa. Z tej sieci wychodzi przyłącze wodociągowe do mojej działki, na której znajduje się studzienka z wodomierzem - do tego momentu instalacja należy do przedsiębiorstwa wodociągowego. I teraz jak nazywa się instalacja za tą studzienką zasilająca wszystkie budynki? Sieć wewnętrzna, instalacja zewnętrzna? Pytam, gdyż złożyłem zgłoszenie zamiaru wykonania robót budowlanych polegających na wymianie tej sieci/instalacji. Wniosek został odrzucony, gdyż część zaprojektowanej instalacji nie przebiega dokładnie po trasie istniejących rurociągów (na mapie)- a jest to niemożliwe do wykonania (wszystko na tym terenie powstało za czasów Niemców). W związku z tym w urzędzie stwierdzili, że musi być to pozwolenie na budowę. Ale przecież w prawie budowlanym jasno jest napisane, że nie potrzeba tak brnąć. Bo jeśli nawet nazwiemy to siecią to: "pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót polegających na: przebudowie sieci wodociągowych". Jeśli nazwiemy to przyłączem, to także nie wymaga. I teraz pytanie czy te roboty wymagają w ogóle jakiegokolwiek zgłoszenia? Urzędnik stwierdził, że może zmienić nazwę z "sieci" na jakąś inną i wtedy może przejdzie. Ale na jaką? Wydaje się, że w urzędzie coś pomieszali. Proszę zatem o fachową poradę, gdyż osobiście nie wiem jak to rozwiązać. Pozdrawiam

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Wewnętrzna sieć wodociągowa?

Post autor: Bolas »

Mnie takie sprawy doprowadzają do białej gorączki w końcu to oni są urzędnikami a nie my. Powinni odpowiednio cię pokierować i to oni są od tego żeby ci umożliwić wykonanie czegokolwiek zgodnie z prawem.
Pójdź do jakiegoś kierownika budowy co to jest od razu projektantem i zapytaj o poradę bo co mieścina w tym państwie to inna historia.

KshyX
Początkujący
Początkujący

Re: Wewnętrzna sieć wodociągowa?

Post autor: KshyX »

Śmieszne w tej sytuacji jest to, że wcześniej na tej samej działce przeszło zgłoszenie sieci/instalacji cieplnej. Zastanawiam się nad totalnym olaniem urzędników. Skoro przyłącza nie trzeba zgłaszać, to w tym przypadku też mógłbym być może zastosować ten sam przepis? Po wykonaniu nanieść to jedynie na mapę. Bo siecią tym bardziej nie można tego nazwać. Wg definicji przyłącza jest to już "instalacja wewnętrzna"...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”