zalewana piwnica

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
sowa_18
Początkujący
Początkujący

zalewana piwnica

Post autor: sowa_18 »

Witam

Problem zalewania przez wodę mojej piwnicy z bloczkow betonowych występuje przez caly rok. Planuje zasypanie jej niestety nie wiem co powinnam zrobic przed jej zasypaniem. Dodam tylko ze pompując wodę został wypukany piach pod fundamentami wiec trzeba zagęścić grunt ponieważ podłoga pęka i się zapada. Będę wdzięczna za wszelkie rady co jeszcze należny zrobić przed zasypaniem. Niestety nie mogę robić żadnego drenażu ponieważ nie mam gdzie odprowadzać wody :(
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: zalewana piwnica

Post autor: Interno »

Ktoś popełnił poważny błąd projektując i wznosząc budowlę.
Nie chce mi się wierzyć, że w projekcie nie ma wzmianki o konieczności wykonania opaski drenażowej.
Zasypanie piwnic nic nie da, woda będzie szybciej wchłaniana przez ściany i strop.

sowa_18
Początkujący
Początkujący

Post autor: sowa_18 »

Niestety cala ta piwnica była błędem. Domek jest letniskowy wiec projekt byl tylko potrzebny do zgloszenia do gminy. Kiedy piwnica byla robiona 7 lat temu nie było kropli wody niestety teraz jest caly rok. Trudno raczej znales kogos kto powie co z nia teraz zrobic. Drenaż raczej odpada bo nie mam gdzie odprowadzać wody. Wiem za na dzialkach obok sa te same problemy :(

IWUBE

Post autor: IWUBE »

projekt to raz coś co musisz dostarczyć
wizyta i anamneza budynku to dwa

a może po prostu wodę deszczową z rur pionowych odprowadzaj gdzieś dalej niżeli pod dom
często sami siebie zalewacie ale nikt nie pomyśli że woda z dachu ląduje w piwnicy

co zrobić ??? praktycznie można wszystko tylko cena powali cię z nóg możesz być pewny
zasypanie :?: pamiętaj że x wywrotek piachu też parę ton waży więc mogą fundamenty tego nie wytrzymać

nie widząc problemu nie potrafię określić co trzeba zrobić, zdjęcia mi nie wiele powiedzą

mati1234
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mati1234 »

Może być możliwość tego że strumień wody w ziemi jest wysoko i wybija i wlewa się do domu. Mój sąsiad tak miał próbował ten problem zlikwidować ale się nie dało.

I teraz jest problem dot. zapadania się domu...
Udzieram porad budowlanych. W sprawie ścian i tynkowania.

IWUBE

Post autor: IWUBE »

a może była to studnia artezyjska co ???

MTW
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: MTW »

patrząc na zdjęcia stwierdzam iż budynek nie jeden zabieg już przeżył
skutki jak widać
troszkę trzeba pogłówkować po poznaniu obiektu i jego problemów
ale zdecydowanie wykonalne
za ile?
i co zrobić ?