Jaki grzejnik kupić?
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Jaki grzejnik kupić?
Witam! Trochę poczytałem postów i za waszą sprawą, zdecydowałem się na grzejniki żeberkowe aluminiowe, skutecznie wyleczywszy się z zakupu w OBI i supermarketów! W jednym z postów ktoś radził nasze grzejniki z KFA,,krakowskiej firmy”! Wiec uderzyłem dzisiaj do fachowego sklepu, tylko i wyłącznie z armaturą grzewczą, gdzie okazało się, że handlowali tylko polskimi grzejnikami firmy,,Almet”, Które zdecydowanie gość gorąco polecał! Zapytawszy o grzejniki Krakowskie, gość odpowiedział, że kiedyś nimi handlował, ale rzekomo firmę tą wykupiła zagraniczna firma i pod szyldem krakowskim, sprzedaje swoje produkty! Czy to jest prawdą?
Uderzyłem wiec do drugiego sklepu, gdzie faktycznie mieli grzejniki z Krakowskie, zapytawszy o rzekomą firmę pod naszym płaszczykiem, trochę się zmieszali, ale nie zaprzeczali, twierdzili natomiast, że ich wyroby są dobre i że dają na nie 15 lat gwaranci, a o rzekomej firmie,,Almet” nigdy nie słyszeli!
Czy ktoś słyszał, co to za firma,,Almet” i co te grzejniki są warte?
Co mam podnieść, z Krakowskie, czy a Almetu?
W sklepie powiedziano mi, że jedno żeberko żeliwne o wysokości 1,1m ma 230W, a jedno aluminiowe 170W, czy to jest prawdą? Bo jeżeli tak to bez problemu przeliczę sobie te żeliwne waty na aluminiowe!
Proszę o konkretną odpowiedź, bo jakiś ruch muszę wykonać!
Pozdrawiam
Uderzyłem wiec do drugiego sklepu, gdzie faktycznie mieli grzejniki z Krakowskie, zapytawszy o rzekomą firmę pod naszym płaszczykiem, trochę się zmieszali, ale nie zaprzeczali, twierdzili natomiast, że ich wyroby są dobre i że dają na nie 15 lat gwaranci, a o rzekomej firmie,,Almet” nigdy nie słyszeli!
Czy ktoś słyszał, co to za firma,,Almet” i co te grzejniki są warte?
Co mam podnieść, z Krakowskie, czy a Almetu?
W sklepie powiedziano mi, że jedno żeberko żeliwne o wysokości 1,1m ma 230W, a jedno aluminiowe 170W, czy to jest prawdą? Bo jeżeli tak to bez problemu przeliczę sobie te żeliwne waty na aluminiowe!
Proszę o konkretną odpowiedź, bo jakiś ruch muszę wykonać!
Pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Krakowska armatura jest w dalszym ciągu Polska tak że nie słuchaj bzdur.
Więcej dokładnych informacji na www.kfa.pl
Więcej dokładnych informacji na www.kfa.pl
Poszedłem w nasze i kupiłem krakowskie, przyjrzałem się dokładniej tym z OBI, nie jestem specem w tych sprawach, ale ewidentnie widać, że to bubel! Cieniutka rurka w środku i na zewnątrz tylko dwa pióra z cieniutkiej blaszki, bo na aluminium to raczej nie wygląda i są dużo lżejsze niż te krakowskie, krótko mówiąc bubel!
Powiedzcie mi tak z ciekawości, jak powinien prawidłowo wisieć grzejnik, prosto do poziomu, czy przechylony w którymś kierunku?
Powiedzcie mi tak z ciekawości, jak powinien prawidłowo wisieć grzejnik, prosto do poziomu, czy przechylony w którymś kierunku?
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

grazejnik
Najlepiej pochylic ok. 1...2 promile w kierunku odpowietrzenia - jesli odpowietrznik jest z tylu to tyl dajemy troche wyzej (pochylenie 1...2 mm/m dlugosci), jesli odpowietrzenie jest przez rure zasilajaca (nie ma odpowietrznika indywidualnego) to poschylamy w kierunki zasilania - strona zasilana wyzej niz tyl.
Jesli grzejnik jest wiekszy niz 15 zeberek to najlepiej podlaczyc krzyzowo - zasilanie z jednej a powrot z drugiej strony grzejnika.
Jesli grzejnik jest wiekszy niz 15 zeberek to najlepiej podlaczyc krzyzowo - zasilanie z jednej a powrot z drugiej strony grzejnika.
Żeberek kupiłem 15 i 9, do grzejnika jest zestaw korków łącznie z odpowietrznikiem, ale, jako że jest to trzecie ostatnie piętro, to rurka kończy się nad grzejnikiem w pokoju i jest zakończona takim automatycznym odpowietrznikiem! Podłączać grzejniki będzie administracja, teraz moje pytanie! Jako że będą dwa odpowietrzniki, to gdzie najlepiej zamontować ten odpowietrznik z korkiem, na dole czy u góry?
To ja polecałem KFA. Poczekamy, zobaczymy. Od kilkunastu moich klientów którym sprzedałem te grzejniczki jeszcze złego słowa nie usłyszałem, sam też je posiadam - myślę że to dobry wybór. Zaś jeśli trafi się chętny na supermarketowe ścierwo to pokazuję grzejniki z pewnej firmy w których pióra można paluszkiem zdeformować, a o skręcaniu i uzyskaniu szczelności czasami nawet nie ma co marzyć.
A co myślicie o grzejnikach firmy calidor z Hiszpani?? A może wiecie czy ma pokój z aneksem kuchennym (kuchnia z ogrzewaniem podłogowym), który ma 20m2 grzejnik z krakowa który ma tylko 10 żeberek wystarczy?? Bo sprzedawca który polecał mi te grzejniki calidor mówił że potrzeba 15 żeberek?? A te z krakowa to w ogóle występują w większej ilości żeberek czy tylko 10 to max??
Calidor jest OK.Zamontowałem ich dość sporo przez ostatnie lata.Działają i są szczelne.
10 żeberek na 20 m2 to raczej za mało.Nie podajesz jak tam z powierzchnią okien.Ok.15-tu było by lepiej.
One fabrycznie są pakowane po 10 szt.,ale każdy sprzedawca bez łaski powinien rozkręcić jakąś dziesiątkę i dokręcić ci tyle ile chcesz.Wszędzie tak robą bez problemów.
10 żeberek na 20 m2 to raczej za mało.Nie podajesz jak tam z powierzchnią okien.Ok.15-tu było by lepiej.
One fabrycznie są pakowane po 10 szt.,ale każdy sprzedawca bez łaski powinien rozkręcić jakąś dziesiątkę i dokręcić ci tyle ile chcesz.Wszędzie tak robą bez problemów.
adam
To jakaś nowa teoria jest chyba.Shive pisze:inaczej przelicza się moc grzejników w c.o. gazowym a inaczej na paliwo stałe
Po pierwsze to wielkość grzejnika dobieramy do mocy pomieszczenia. Wielkość ta zależy oczywiście od parametrów. Kiedyś dobierało się je na 90 zasilanie 65-70 powrót. Dzisiaj moce grzejników wyrażane są zgodnie z europejska normą EN442. podaje ona moc grzejnika przy parametrach 75/55. aby dobrać go na inne paraemtry, należy moc skorygować o współczynnik. No i jeżeli stosujemy zawory termostatyczne, to powinniśmy zwiększyć moc na jaką dobieramy grzejnik o 10-15%.