Dwie kratki wentylacyjne w łazience w bloku.

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

adolf12
Początkujący
Początkujący

Dwie kratki wentylacyjne w łazience w bloku.

Post autor: adolf12 »

Witam serdecznie. Jestem na etapie generalnego remontu łazienki w bloku. Blok 2 piętra, z cegły, rok budowy ok 1960. W łazience mam piecyk gazowy tzw. junkers. Rura spalinowa wchodzi do kratki (otworu) z prawej strony ściany, natomiast piecyk wisi w lewym rogu tej samej ściany a nad nim również znajduje się kratka. Chcemy rure spalinową podłączyć teraz z lewej, aby wchodziła do otworu nad piecykiem. Proszę o pomoc - w jaki sposób sprawdzić czy piony wentylacyjne są wspólne? W naszym pionie są 3 mieszkania, byłem na dachu - z komina wentylacyjnego w naszym pionie wychodzi 6 otworów - tak jakby każdy z nas miał po dwa osobne piony (łącznie 6) czyli mogę zamiennie wykorzystać kratki wentylacyjne w łazience? Jak to sprawdzić? Nie chcę zatruć sąsiadów!!! Zarządca bloku nie wie. Dziękuję.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Dwie kratki wentylacyjne w łazience w bloku.

Post autor: Bolas »

Kominy wentylacyjne nie mogą być kominami spalinowymi i odwrotnie i nieważne czy są one wspólne czy przypisane do danego mieszkania. I to na tyle w temacie przenoszenia z prawego do lewego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”