Duży salon a dwa mniejsze pokoje.
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Duży salon a dwa mniejsze pokoje.
Witam. Problem polega na tym że kupiliśmy 2 pokojowe mieszkanie. Pojawiło się dziecko i pasowało by urządzic mu własny pokoik, mamy duży salon, żona wymyśliła aby przedzielic go i zrobic mały pokój gdzie ma byc nasza sypialnie oraz salon a w obecnej naszej sypialni ma byc pokój dziecka i pojawia sie problem a mianowicie w salonie mamy okno na całką ściankę.
I teraz moje pytanie, czy mogę zrobic jedno okno np o wymiarach 85x140 kawałek zamurowac i zrobic okno kolejne + drzwi balkonowe?
Mieszkanie jest w bloku. Czy muszę miec zgodę od administacji na zamurowanie kawałka ''okna'' i zrobienia ścianki?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
I teraz moje pytanie, czy mogę zrobic jedno okno np o wymiarach 85x140 kawałek zamurowac i zrobic okno kolejne + drzwi balkonowe?
Mieszkanie jest w bloku. Czy muszę miec zgodę od administacji na zamurowanie kawałka ''okna'' i zrobienia ścianki?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Re: Duży salon a dwa mniejsze pokoje.
Najlepiej się spytać, bo nawet jeśli taka zgoda jest niewymagana to zawsze warto się podeprzeć czyimś autorytetem. Tym bardziej, że udzielenie zgody na taką zmianę nie powinno stanowić problemu.
Ja także jestem zdania,że najlepiej będzie udać się do administracji i po prostu zapytać jak wygląda kwestia pozwolenia na zabudowę. Sama ścianka we własnościowym mieszkaniu to nie problem,nie wiem natomiast jak jest z kwestią zamurowania okna.
-
markowskam
- Początkujący

Moim zdaniem pierwsze co, to trzeba załatwić zgodę administracji. Nie ma sensu myśleć nad tym co chcemy zrobić jeśli nawet nie wiemy czy będzie można zrobić 
-
WkladyKominkowe
- Aktywny

- Kontakt:
W takich przypadkach bezwzględnie należy zacząć od administracji aby wyrazili zgodę na tego typu zabiegi,myślę że nie będzie żadnego problemu.
-
EwaMarchewa
- Początkujący

- Kontakt:
Administrator będzie chciał zobaczyć oficjalny projekt łącznie z podpisem konstruktora. Takie zmiany naruszają tkankę budynku.... Miałam przeboje z powiększeniem futryny, bo to była ściana nośna. Myślałam, że kogoś z administracji zastrzelę.
Pani architekt mi pomogła, Arch Designn Izabela Haraburda Białystok
Pani architekt mi pomogła, Arch Designn Izabela Haraburda Białystok
Takie zmiany wymagają zgody administracji. Musisz złożyć podanie.
-
MagicAndStyle
- Początkujący

Dokładnie jak powyżej,takie zmiany zawsze wymagają zgody ze strony administracji,wiec najpierw się tam udaj i zapytaj jak wyglądają szczegóły,od tego należy zacząć.
zapraszamy !