Zbudować własny dom czy kupić gotowy
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Zbudować własny dom czy kupić gotowy
Jaka jest wasza opinia na treść tematu? Preferujecie budowę własnego domu, czy kupienie gotowego? Która opcja ma więcej plusów, a która więcej minusów? I jakie są plusy i minusy obu opcji?
Re: Zbudować własny dom czy kupić gotowy
Zdecydowanym plusem budowy domu jest to że projektujesz sobie wszystko jak chcesz a gotowy to już za wiele nie zmienisz.
Z drugiej strony jak kupisz gotowy to nie męczysz się z budową.
Z drugiej strony jak kupisz gotowy to nie męczysz się z budową.
Michał
-
Koloryt Piotr Gąska
- Początkujący

- Kontakt:
Każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy. Kupno gotowego domu to wygoda - nie trzeba się męczyć z całym procesem załatwiania formalności, budowy domu, zakupu materiałów, wyboru ekipy itd. Trzeba się jednak liczyć z 'ukrytymi wadami', które mogą się pojawić. Dodatkowo gotowy dom, to już skończona całość - wiadomo - więc raczej nie ma miejsca na zmiany i kręcenie nosem
Z budową domu jest już inaczej. Jeśli tylko budżet nam na to pozwala możemy wybrać dowolny projekt lub nawet zaprojektować dom samemu. Możemy wybudować dowolny dom o wybranej wielkości i mamy większy wpływ na jakość materiałów i samego wykonania. Zapewne jest to powodem wielu nerwów, ale od początku do końca nadzorujemy proces powstawania naszego wymarzonego domku 
Koloryt Piotr Gąska sprzedaż płyt OSB, MFP, SF-B, MgO, Cetris. Najniższe ceny, szybka realizacja, profesjonalna obsługa.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Mam firmę na Bartyckiej --- sąsiadów z farbami, podłogami... Przychodzą inwestorzy - tłumaczymy jakie farby ( zdrowie trwałość) podłogi ( trwałość) jaka wentylacja, ogrzewanie... i jak pada sakramentalne "to na sprzedaż" , od razu wiadomo, że trzeba szykować inwestorowi najtańsze gów...
Z ponad 20 letniego doświadczenia - wiem, że w końcowym bilansie, najdroższe są domy budowane na sprzedaż przez małych, indywidualnych inwestorów. Jeżeli już kupować gotowe - to starsze do małego remontu.
Z ponad 20 letniego doświadczenia - wiem, że w końcowym bilansie, najdroższe są domy budowane na sprzedaż przez małych, indywidualnych inwestorów. Jeżeli już kupować gotowe - to starsze do małego remontu.
jestem za budową domu. Przede wszystkim wiesz co budujesz, wybierasz projekt, materiały. Kupując dom, zwłaszcza jeśli nie jest nowy, kupujesz kota w worku. Moja znajoma kupiła dom drewniany z lat 50, włożyła w ten dom więcej pieniędzy niż wydałaby na budowę domu, a jeszcze się do niego nie wprowadziła i długa droga przed nią. Teraz żałuje, ale jest już po fakcie.
Każda opcja ma swoje plusy i minusy. Gdy budujesz sam możesz sobie wszytko zaplanować, cały układ mieszkania. Przy kupnym już nie masz takich możliwości. I jeszcze kwestia czasu 
-
EcoEnergyPower
- Zainteresowany

No zgadza się,każda opcja ma swoje plusy i minusy,tak jest niemal ze wszystkim. Poza tym moim zdaniem lepiej jest zbudować własny dom,nadzorować wszystko,wiedzieć jakich materiałów faktycznie użyto i czego się spodziewać. To wg mnie o wiele bardziej bezpieczne.
ECO ENERGY POWER zajmuje się produkcją energii, budową i sprzedażą elektrowni wiatrowych, farm słonecznych oraz zarządzaniem elektrowniami wiatrowymi.
-
BronekBudowniczy
- Początkujący

Dawniej w PRL robiło się to tak, że budowało się dom samemu i jednocześnie się w nim już mieszkało, to znaczy wykańczało się jeden pokój plus do tego jakaś prowizoryczna kucznia + WC i w tej prowizorce mieszkało się, a równocześnie cały czas trwała budowa, a raczej tak jak mówiłem wykończenie pozostałej części domu - jakieś tam tykowanie ścian, układanie podłogi itp.
-
bodziu
Jeśli jesteś w stanie znaleźć dom, który będzie spełniał oczekiwania to kup gotowy - dużo mnie stresu i pracy. My właśnie taki domek znaleźliśmy, piętrowy, z drewnianymi schodami Prudlik. Właśnie o czymś takim marzyliśmy 
-
remonterier
Oprócz tego co ju napisali moi poprzednicy ważna jest jeszcze a może nawet przede wszystkim lokalizacja, która czasem sama w sobie zdefiniuje Ci czy będzie to dom nowy czy odkupiony.
Przemyśl dokładnie, gdzie chcesz mieszkać a rozwiązanie może nasunąć się same.
Ja szukałem lokalizacji na wsi, bo osobiście nie podobają mi się nowe, podmiejskie osiedla domów jednorodzinnych. Przypadek sprawił, że znaleźliśmy stary dom na sprzedaż w centrum wsi. Opcja budowy sama odpadła.
Z drugiej strony jak sobie upatrzysz widokową działkę pod lasem, to będziesz budował nowy dom i tyle. Moim zdaniem decyzja o lokalizacji jest ważniejsza od tego czy dom jest nowy czy używany - oczywiście w granicach rozsądku.
Przemyśl dokładnie, gdzie chcesz mieszkać a rozwiązanie może nasunąć się same.
Ja szukałem lokalizacji na wsi, bo osobiście nie podobają mi się nowe, podmiejskie osiedla domów jednorodzinnych. Przypadek sprawił, że znaleźliśmy stary dom na sprzedaż w centrum wsi. Opcja budowy sama odpadła.
Z drugiej strony jak sobie upatrzysz widokową działkę pod lasem, to będziesz budował nowy dom i tyle. Moim zdaniem decyzja o lokalizacji jest ważniejsza od tego czy dom jest nowy czy używany - oczywiście w granicach rozsądku.
-
twoja budowa
- Początkujący

- Kontakt:
Dzień Dobry
na pewno jest to przede wszystkim cena: budując samemu wydamy mniej (wiąże się to oczywiście z poświęceniem naszego czasu). Dla mnie najważniejsza jest jednak inna kwestia - sami wybieramy projekt, materiały oraz instalacje a to ma decydujący wpływ nie tylko na komfort mieszkania ale co bardzo ważne na koszt eksploatacji budynku.
Pzdr. Danuta Piotrowska
na pewno jest to przede wszystkim cena: budując samemu wydamy mniej (wiąże się to oczywiście z poświęceniem naszego czasu). Dla mnie najważniejsza jest jednak inna kwestia - sami wybieramy projekt, materiały oraz instalacje a to ma decydujący wpływ nie tylko na komfort mieszkania ale co bardzo ważne na koszt eksploatacji budynku.
Pzdr. Danuta Piotrowska
-
Julia Jaworek
- Zainteresowany

- Kontakt:
To zależy wyłącznie od Ciebie, wybór gotowego projektu jest oczywiście łatwiejszy, więc jeśli dysponujesz środkami finansowymi i jakiś projekt naprawdę wpadnie Ci w oko, to myslę ,że nie ma nad czym s8ie zastanawiać. Z tym, że ja np. jestem wybredną klientką, dlatego razem z męzem podjęliśmy decyzję o budowie domu, liczymy też ,że uda nam się na tym zaoszczędzić.
Wydaje mi się, że budując dom samemu będzie on dokładnie taki, jaki chcesz. Przy zakupie gotowego będziesz musiał zaakceptować pewne rzeczy, które Ci się nie podobają w projekcie.
-
twoja budowa
- Początkujący

- Kontakt:
Ja nie do końca się z tobą zgadzam. Wybierając projekt gotowy nie musisz zgadzać się na wszystko. Tak naprawdę możesz nanieść dowolne zmiany zarówno w konstrukcji, układzie wewnętrznym jak i materiałach budowlanych. Zaleta projektów gotowych jest to, że na wizualizacji wyglądają dokładnie tak jak po wybudowaniu a przy tym można go na etapie adaptacji dostosować do własnych potrzeb. Zgoda autora na zmiany jest zawsze bezpłatna. Poza tym szybkość - akurat teraz kiedy do końca roku możemy nabyć praw do tego aby przez 5 lat otrzymywać zwrot Vat za materiały budowlane. Jest to ok. 30 tys. więc jest o co walczyć :)
Pzdr. D. Piotrowska
Pzdr. D. Piotrowska
-
twoja budowa
- Początkujący

- Kontakt:
Przepraszam, niedokładnie przeczytałam pańską wypowiedź (ja miałam na myśli projekt gotowy a nie dom) i oczywiście się zgadzam :)) W już istniejącym domu musimy pogodzić się z tym co mamy - chyba, że dysponujemy sporym budżetem, żeby np. przestawiać ściany .
Pzdr. D. Piotrowska
Pzdr. D. Piotrowska