Ogrzewanie elektryczne domu
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Ogrzewanie elektryczne domu
Witam
Buduję parterowy dom(150 m.) , który będzie ogrzewany elektrycznie i kominkiem .Jestem na etapie rozprowadzania instalacji , więc muszę podjąć decyzję na temat grzejników . Interesuje mnie optymalnie oszczędny wariant , bo nie jestem Krezusem. Początkowo miały być akumulacyjne , ale są drogie i nie wiem czy oszczędność na rachunkach ( nocna taryfa ) zrekompensuje ich cenę . Może więc założyć konwektory albo jakieś inne ?Czy łazienkę może ogrzać jedynie ścienny grzejnik , czy instalować matę podłogową ? Z jakich firm wybierać i gdzie szukać informacji o nich ( ogłaszają się głównie hurtownie lub pośrednicy więc nie mam skali porównawczej) ? Nie potrafię porównać kosztów obu rozwiązań .Jak porównać hipotetyczny koszt ogrzewania taryfą "nocną" w stosunku do zwykłych konwektorów ?Proszę o życzliwe rady i fachowe informacje . Może ktoś , kto stosuje ogrzewanie elektryczne podzieli sę swoim doświadczeniem .
Buduję parterowy dom(150 m.) , który będzie ogrzewany elektrycznie i kominkiem .Jestem na etapie rozprowadzania instalacji , więc muszę podjąć decyzję na temat grzejników . Interesuje mnie optymalnie oszczędny wariant , bo nie jestem Krezusem. Początkowo miały być akumulacyjne , ale są drogie i nie wiem czy oszczędność na rachunkach ( nocna taryfa ) zrekompensuje ich cenę . Może więc założyć konwektory albo jakieś inne ?Czy łazienkę może ogrzać jedynie ścienny grzejnik , czy instalować matę podłogową ? Z jakich firm wybierać i gdzie szukać informacji o nich ( ogłaszają się głównie hurtownie lub pośrednicy więc nie mam skali porównawczej) ? Nie potrafię porównać kosztów obu rozwiązań .Jak porównać hipotetyczny koszt ogrzewania taryfą "nocną" w stosunku do zwykłych konwektorów ?Proszę o życzliwe rady i fachowe informacje . Może ktoś , kto stosuje ogrzewanie elektryczne podzieli sę swoim doświadczeniem .
tess
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Piece akumulacyjne na "nocną" taryfę nie zwrócą się nigdy, ponieważ obudowa naładowanego pieca przekracza 60stC to oszustwem jest podawnie że piec nie oddaję ciepła kiedy nie potrzeba. Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem , zużywają więcej energii niż precyzyjne grzejniki aktywne (konwekcyjne czy promiennikowe) . To nadmierne zużycie spowodowane częstą nadprodukcją ciepła (najperw ładuje potem oddaje czy chcemy czy nie) jest wyższe niż zyski z nocnej taryfy. Wniosek : znacznie droższy zakup, wyższe rachunki, niższy komfort, i fatalna estetyka. Dlaczego ogrzewanie tego typu jest więc polecane? Otóż wysokiej klasy grzejnik aktywny ze zdalnym sterowaniem to 300- 400 zł brutto sprzedawca ma max 20% czyli 70zł. przyzwoity piec akumulacyjny z rozładowaniem dynamicznym z konieczną automatyką to ponad 2200 zł co przy 20% daję sprzedawcy 500zł.
Tak w ogóle to nie ma energooszczędnych grzejników . System ogrzewania ma wpompować tyle ciepła ile uciekło przez izolację termiczną i wentylację. Radziłbym zamisat wydawać na piece akumulacyjne kupić tańsze grzejniki a kasę przeznaczyć na wentylację z odzyskiem ciepła i izolację termiczną. Jak dom będzie zużywał 150 kWh/m2 rocznie (jak radzą "doradcy ") to ogrzewanie nie będzie tanie.
Tak w ogóle to nie ma energooszczędnych grzejników . System ogrzewania ma wpompować tyle ciepła ile uciekło przez izolację termiczną i wentylację. Radziłbym zamisat wydawać na piece akumulacyjne kupić tańsze grzejniki a kasę przeznaczyć na wentylację z odzyskiem ciepła i izolację termiczną. Jak dom będzie zużywał 150 kWh/m2 rocznie (jak radzą "doradcy ") to ogrzewanie nie będzie tanie.
-
Paweł_Małek
- Superużytkownik

piece
Jesli ogrzewanie elektryczne to nalezy sie upewnic w jakim stanie jest siec energetyki zeby sie potem w zimie nie zdziwic - nie bedzie tydzien pradu a energetyka za szkody nie zaplaci ani zlotowki. Nie ma sensu dawac grzejnikow akumulacyjnych (straty), warto miec w pokoju kominek z wkladem i grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepla jako awaryjne zrodlo ciepla.
Jak z winy energetyki uszkodzilo mi urzadzenia (opinia z serwisow - przepiecie) to energetyka sie wyparla i nie zaplacila za szkody!
Jak z winy energetyki uszkodzilo mi urzadzenia (opinia z serwisow - przepiecie) to energetyka sie wyparla i nie zaplacila za szkody!
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Pan Paweł ma rację . Kup piece kaflowe na węgiel , lub zrób kotłownię węgłową grawitacyjną, nie wymaga to prądu, tylko troszkę szuflowania, ale to dla sportu i zdrowia. Nie kupuj także TV, komputera , DVD .... bo mogą uszkodzić wył. zasilanie wredni krwiopijcy z enegetyki.
JBZ """"Prawdą natomiast jest, że c.o. grawiracyjne jest niezawodne - tak jak wentylacja grawitacyjna. """".
JBZ """"Prawdą natomiast jest, że c.o. grawiracyjne jest niezawodne - tak jak wentylacja grawitacyjna. """".
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

dobry wątek
Tak jak mnie w większości denerwują komentarze T.B., gdyż są w 90% nie na temat i często przytaczane są rzeczy mijające się z prawdą ( w tematach, które mnie interesują), tak w tym konkretnym wypadku uważam, że należy wysłuchać rad T.B.
Wątek dotyczy grzania prądem, jest to więc jak najbardziej specjalizacja, którą zajmuje się z pasją i oddaniem Pan T.B., w tej kwestii powinien wypowiedzieć się fachowo, skoro się tym tematem zajmuje do kilku lat.
Polecam więc tess wysłuchać opinii i rad Pana T.B w temacie grzania domu prądem oraz w sprawie izolacji i rozprowadzenia wentylacji w takim budynku.
Autor postu szuka przecież kotła na prąd, zatem uważam,że polecanie w tym wypadku kotła na olej, gaz czy drewno lub węgiel jest bezcelowe. Kominek ma być jedynie uzupełnieniem całego układu...
Pierwszy raz w 100% popieram Pana T.B
Pozdrawiam i popieram w tym konkretnym temacie.

Wątek dotyczy grzania prądem, jest to więc jak najbardziej specjalizacja, którą zajmuje się z pasją i oddaniem Pan T.B., w tej kwestii powinien wypowiedzieć się fachowo, skoro się tym tematem zajmuje do kilku lat.
Polecam więc tess wysłuchać opinii i rad Pana T.B w temacie grzania domu prądem oraz w sprawie izolacji i rozprowadzenia wentylacji w takim budynku.
Autor postu szuka przecież kotła na prąd, zatem uważam,że polecanie w tym wypadku kotła na olej, gaz czy drewno lub węgiel jest bezcelowe. Kominek ma być jedynie uzupełnieniem całego układu...
Pierwszy raz w 100% popieram Pana T.B
Pozdrawiam i popieram w tym konkretnym temacie.
Jarecki
Serdecznie pozdrawiam wszystkich
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
O ile w temacie grzania specjalistą nie jestem i nie mam zdania nt. fachowości Pana TB w sprawie ogrzewania, o tyle w temacie izolacji pozwolę sobie nie zgodzić się z tym, że Pan TB COKOLWIEK zna się na izolowaniu, zarówno przeciwwodny, przeciwwilgociowym (on nie widzi tu różnicy) ani izolowaniu termicznym.
W tych tematach jest demagogiem, laikiem, kaznodzieją i bajarzem.
W tych tematach jest demagogiem, laikiem, kaznodzieją i bajarzem.
follow the white rabbit...
-
JBZ
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Poza jedną sprawą z Muratorem ( uważam , ze oszukują) którą wygrałem przez 17 lat wszyscy są zadowoleni. Do sądu więc nie biegają. Nie jest też prawdą, ze nie mam klientów, bo lokale na Bartyckiej drogie, a pracownicy nieźle zarabiają ( minimum 4000 na rękę fizyczni). A piszę tu, między innymi dlatego, dzieki takim "fachowcom" jak JBZ przybywa mi klientów. Ludzie naprawdę chcą mieć energooszczędne (E<70kWh/m2) domy, ze zdrową wentylacją, za dostępne pieniądze. Przecież 100% domów projektują , budują , odbierają ludzie z uczelni Pana JBZ
TO PYTAM SKĄD TO FORUM???? CZY KLIENT KUPUJĄC PROJEKT MUSI PYTAĆ Z CZEGO ŚCIANA???? JAKIE OGRZEWANIE??? JAKI DACH, OKNA....??? CO Z FUNDAMENTEM????
ILE IZOLACJI??? JAKA WENTYLACJA????
Pan Marcin z BMW sam się przekonał, ze jak chce mieć dobry dach to musi wiedzieć więcej od tego co ten dach projektował!!!!
PANIE ZEMBROWSKI PAN I TACY JAK PAN TO SZKODNICY!!!!!!!!
A to , że ktoś woli być zdrowy i bogaty, zamiast chory i biedny Pan JBZ nazywa schizofrenią, czy dewiacją.... .
Że tu się musimy kłucić, tylko KTO jest dewiantyem , w kontekście tego co wyżej napisałem?
TO PYTAM SKĄD TO FORUM???? CZY KLIENT KUPUJĄC PROJEKT MUSI PYTAĆ Z CZEGO ŚCIANA???? JAKIE OGRZEWANIE??? JAKI DACH, OKNA....??? CO Z FUNDAMENTEM????
ILE IZOLACJI??? JAKA WENTYLACJA????
Pan Marcin z BMW sam się przekonał, ze jak chce mieć dobry dach to musi wiedzieć więcej od tego co ten dach projektował!!!!
PANIE ZEMBROWSKI PAN I TACY JAK PAN TO SZKODNICY!!!!!!!!
A to , że ktoś woli być zdrowy i bogaty, zamiast chory i biedny Pan JBZ nazywa schizofrenią, czy dewiacją.... .
Że tu się musimy kłucić, tylko KTO jest dewiantyem , w kontekście tego co wyżej napisałem?
czekam z niecierpliwością na fachową poradę
Czekam dalej na dobrą, fachową poradę TB, bo jest to temat, którym się Pan zajmuje i przeczytałem do tej pory tylko lakoiczne kupić tańsze grzejniki, zrobić wentylację z odzyskiem ciepła i wykonać izolację termiczną.
Trochę mnie to dziwi, gdzie jest jakiś rząd kosztów, gdzie polecane firmy i marki produktów?
Naprawdę czekam z zaciekawieniem, czy ktoś może tu przedstawić logiczną odpowiedź autorowi postu. Jak to jest z tym prądem, czy nie ma prawdziwych fachowców, którzy by doradzili tess odnośnie grzania i przedstawili rząd kosztów z podaniem zalecanych producentów danych rozwiązań??
Gdzie odpowiedź na podstawowe pytanie autora, czyli:
- Czy łazienkę może ogrzać jedynie ścienny grzejnik , czy instalować matę podłogową ?
- Z jakich firm wybierać i gdzie szukać informacji o nich ( ogłaszają się głównie hurtownie lub pośrednicy więc nie mam skali porównawczej) ?
Mała uwaga na boku, ostatnio pisał Pan o wchodzącej akcyzie na węgiel, już pojawiła się odpowiedź producentów prądu, będzie zaraz drożej o około 10%. Link do artykułu podaję niżej:
http://biznes.interia.pl/news/10-procen ... ika,942662
Nie dyskredytuję jednak technologii i jeżeli ktoś chce, tak jak tess, grzać prądem to proszę bardzo. To klient wybiera źródło ogrzewania a forum jest po to, aby takiej osobie pomóc.
Pozdrawiam
Trochę mnie to dziwi, gdzie jest jakiś rząd kosztów, gdzie polecane firmy i marki produktów?
Naprawdę czekam z zaciekawieniem, czy ktoś może tu przedstawić logiczną odpowiedź autorowi postu. Jak to jest z tym prądem, czy nie ma prawdziwych fachowców, którzy by doradzili tess odnośnie grzania i przedstawili rząd kosztów z podaniem zalecanych producentów danych rozwiązań??
Gdzie odpowiedź na podstawowe pytanie autora, czyli:
- Czy łazienkę może ogrzać jedynie ścienny grzejnik , czy instalować matę podłogową ?
- Z jakich firm wybierać i gdzie szukać informacji o nich ( ogłaszają się głównie hurtownie lub pośrednicy więc nie mam skali porównawczej) ?
Mała uwaga na boku, ostatnio pisał Pan o wchodzącej akcyzie na węgiel, już pojawiła się odpowiedź producentów prądu, będzie zaraz drożej o około 10%. Link do artykułu podaję niżej:
http://biznes.interia.pl/news/10-procen ... ika,942662
Nie dyskredytuję jednak technologii i jeżeli ktoś chce, tak jak tess, grzać prądem to proszę bardzo. To klient wybiera źródło ogrzewania a forum jest po to, aby takiej osobie pomóc.
Pozdrawiam
Jarecki
na forumbudowlane.pl
na forumbudowlane.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Cały czas rozważamy koszty ogrzewania w zależności od cen nośników a nie jakości izolacji. Mają to zmienić akcyzy. Przy okazji zmniejszyć emisję CO2 . W jaki sposób? Otóż akcyza ma wyrównać cenę gigadżula. Więc jężeli dom ogrzewany elektrycznie zużyje 100kWh/m2 rocznie to zapłaci tyle samo co ogrzewany węglem przy tym samym zużyciu.
Najwięcej więc skoczy akcyza na węgiel .
Najwięcej więc skoczy akcyza na węgiel .
-
JBZ
Założyłem wątek z prośbą o adresy domów z ocieplaniem od środka. Proszę o to Pana ponad rok. I co? Nie mam ani jednego. Więc kolejna mistyfikacja?Poza jedną sprawą z Muratorem ( uważam , ze oszukują) którą wygrałem przez 17 lat wszyscy są zadowoleni. Do sądu więc nie biegają. Nie jest też prawdą, ze nie mam klientów
Nie pytam o klientów kupujących w sklepie, a klientów z doradztwem Pana.
A te deklaracje o 70 czy 40 kWh/m2 to wynikają z czego? Z domysłów czy pobożnych życzeń? Przecież nie zna Pan ani jednego wzoru.Ludzie naprawdę chcą mieć energooszczędne (E<70kWh/m2) domy, ze zdrową wentylacją, za dostępne pieniądze.
I ostatnia sprawa: najważniejsza.
Proszę o chociaż jeden przykład - tu na forum w terminie 7 dni od dzisiaj. W przeciwntm razie wyślę Pana nie do lekarza lecz do prokuratora. Chory psychicznie Pan czy nie, ale poniesie odpowiedzialność za słowo.A piszę tu, między innymi dlatego, dzieki takim "fachowcom" jak JBZ przybywa mi klientów.
Licznik zaczyna bić. Koniec żartów.
Jerzy Zembrowski
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik