Kocioł kondensacyjny
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Re: Kocioł kondensacyjny
O 4 kWh/m3 gazu ziemnego oznacza o 40% większą sprawność niż inni producenci.
Proszę o materiały gdzie producent kotłów Auer stwierdza, że jego kocioł ma o tyle większą sprawność niż np. Viessmann lub że kotły kondensacyjne innych producentów niż Auer mają sprawność na poziomie 60% a nie do 109% jak podają.
Po zapoznaniu się z przesłanym materiałem, natychmiast odszczekuję wszystko co powyżej napisałem.
Proszę o materiały gdzie producent kotłów Auer stwierdza, że jego kocioł ma o tyle większą sprawność niż np. Viessmann lub że kotły kondensacyjne innych producentów niż Auer mają sprawność na poziomie 60% a nie do 109% jak podają.
Po zapoznaniu się z przesłanym materiałem, natychmiast odszczekuję wszystko co powyżej napisałem.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.
Panowie, może lekki offtop, ale mam dla Was zagwozdkę - będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Może ten kocioł http://www.buderus.pl/produkty/kategori ... -g315.html? Proszę bez linczu, bo jestem nowicjuszem 
beret182
Sorki ale aktualnie olej wychodzi najdrożej. Wszyscy którzy go mieli wymienili na gaz.
saruno czytamy ze zrozumieniem ? Po co inwestorom mieszać w głowie i wprowadzać zamieszanie.! Wychodzi trochę taniej od czego? Do kłamstw polityków, to już przywykliśmy, ale na forach to inwestorzy szukają rzetelnej informacji.Bolas pisze:Sorki ale aktualnie olej wychodzi najdrożej. Wszyscy którzy go mieli wymienili na gaz.
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Dziękuję Panowie za najróżniejsze opinie
Myślicie, że jesteście w stanie odpowiedzieć na moje pytanie? A tak w ogóle co sądzicie o kotłach Buderusa, jaką mają opinię?
beret182
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Możesz chociaż w przybliżeniu określić zapotrzebowanie?
Hala:
- jedno pomieszczenie /otwarta/, czy całą powierzchnię trzeba grzać?
- użytkowanie - codziennie, tylko weekendy, kilka godzin w tygodniu?
- kuchnia /gaz?/ - ile posiłków, stanowisk?
Kotłem stosowanym w domkach /do 35 kW/ hali nie opędzisz. Jeśli wyjdzie znacznie większej mocy można się pokusić o przetarg z warunkami np. dot przedłużenia gwarancji, bezpłatnego serwisu. Wówczas producent kotła będzie miał mniejsze znaczenie, a Ty będziesz miał rozeznanie cenowe z rynku i dopiero wówczas podejmiesz decyzję.
Hala:
- jedno pomieszczenie /otwarta/, czy całą powierzchnię trzeba grzać?
- użytkowanie - codziennie, tylko weekendy, kilka godzin w tygodniu?
- kuchnia /gaz?/ - ile posiłków, stanowisk?
Kotłem stosowanym w domkach /do 35 kW/ hali nie opędzisz. Jeśli wyjdzie znacznie większej mocy można się pokusić o przetarg z warunkami np. dot przedłużenia gwarancji, bezpłatnego serwisu. Wówczas producent kotła będzie miał mniejsze znaczenie, a Ty będziesz miał rozeznanie cenowe z rynku i dopiero wówczas podejmiesz decyzję.
A czy to prawda, że użytkując kocioł kondensacyjny mamy mniej osadów na ściankach pieca, a przez to łatwiejsze czyszczenie kotła?
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
Każdy kocioł kondensacyjny wymaga czyszczenie.
W zależności od kształtu wymiennika /przyjętego rozwiązania/ czyszczenie jest mniej lub "bardziej" skomplikowane. Czynność konserwacyjne kotła wykonuje serwis a nie użytkownik.
W zależności od kształtu wymiennika /przyjętego rozwiązania/ czyszczenie jest mniej lub "bardziej" skomplikowane. Czynność konserwacyjne kotła wykonuje serwis a nie użytkownik.
Z żoną mieszkamy w domu 96 m2 i mam w łazience i kuchni ogrzewanie podłogowe. Zanim kupiliśmy kocioł to zasięgnęliśmy opinii i wiele osób polecało nam Ariston. Ja mogę powiedzieć, że z mojego punktu widzenia kotły Ariston są że bezkonkurencyjne i od nich powinno się zacząć poszukiwania, jeśli chce się kupić kocioł. Na stronie są rożne modele opisane, polecam się zapoznać 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Takie mieszkanie powinno zużyć około 3000kWh - ile m3 gazu idzie?Arni pisze:Z żoną mieszkamy w domu 96 m2 i mam w łazience i kuchni ogrzewanie podłogowe. Zanim kupiliśmy kocioł to zasięgnęliśmy opinii i wiele osób polecało nam Ariston. Ja mogę powiedzieć, że z mojego punktu widzenia kotły Ariston są że bezkonkurencyjne i od nich powinno się zacząć poszukiwania, jeśli chce się kupić kocioł. Na stronie są rożne modele opisane, polecam się zapoznać :)
Panowie jakie wstępne propozyjce na metraż 150 m2? Interesują mnie kotły Buderusa. Korzystaliście może z ich aplikacji EasyControl, czy może ona zastąpić ,,zwykły'' sterownik? Wydaje się ,,łatwiejsza'', a ja póki co jestem w temacie zielony. Pozdrawiam!
beret182
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardzo dobre kotły, choć oszukują na sprawności. Jeżeli ma Pan dom nieizolowany - to wystarczy najmniejszy na 150m2.
Na początek obliczenia ozc i audyt energetyczny. Podałes tak mało danych ze wszelkie dorady mają taką samą wartosc co wrózenie z fusów. Jak mniemam ta hala jest wykorzystywana do działalnosci gospodarczej i temperatury w niej jako klub będą domowe czyli koszty pgrzewania mogą byc wysokie.beret182 pisze:Panowie, może lekki offtop, ale mam dla Was zagwozdkę - będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Może ten kocioł http://www.buderus.pl/produkty/kategori ... -g315.html? Proszę bez linczu, bo jestem nowicjuszem
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Jest XXI wiek!!! Jakie OZC i audyt ! Pan się podszkoli! Wchodzi standard zeroenergetyczny .
Jak można być taaaaak zacofanym?
-
Greengaz
- Superużytkownik

- Kontakt:
beret182 po takiej poradzie, nie pozostaje Ci nic innego jak wyburzyć 1 000 m halę i wybudować od nowa w proponowanym przez T_B standardzie, wówczas kocioł nie będzie potrzebny i problem znikaTomasz_Brzeczkowski pisze:Jest XXI wiek!!! Jakie OZC i audyt ! Pan się podszkoli! Wchodzi standard zeroenergetyczny .