Pompy ciepła

Informacje na temat instalacji grzewczych, ogrzewania domu, kotłów CO. Dowiedz się jak ogrzać mieszkanie i jakie wybrać instalacje grzewcze aby rachunki nas nie zaskoczyły.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

beret182
Zainteresowany
Zainteresowany

Re: Pompy ciepła

Post autor: beret182 »

Trafiłeś. Będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Na razie wszystko jeszcze w planach. Za bardzo się nie znam na temacie i zaczynam rekonesans. Myślisz, że ten Buderus to dobry punkt wyjścia?
beret182

Greengaz
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Greengaz »

Niestety nie mam zielonego pojęcia o kotłach tej mocy. Nie pomogę.

Z pewnością przy wyborze kieruj się nie tyle marką /producentem/, ale dostępnością serwisu i części zamiennych.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Greengaz pisze:Niestety nie mam zielonego pojęcia o kotłach tej mocy. Nie pomogę..
Nie chciałbym być złośliwy, ale czy Kolega przypadkiem nie wypowiadał się w wątku nie związanym
z ogrzewaniem gazem propan-butan? :wink: "Przyganiał kocioł garnkowi" :wink: I tyle w temacie. 8)

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

beret182 pisze:Trafiłeś. Będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Na razie wszystko jeszcze w planach. Za bardzo się nie znam na temacie i zaczynam rekonesans. Myślisz, że ten Buderus to dobry punkt wyjścia?
Na ile osób jest sala przewidziana i jaka wentylacja?

Greengaz
Superużytkownik
Superużytkownik
Kontakt:

Post autor: Greengaz »

Nie chciałbym być złośliwy, ale czy Kolega przypadkiem nie wypowiadał się w wątku nie związanym
z ogrzewaniem gazem propan-butan? Wink "Przyganiał kocioł garnkowi" Wink I tyle w temacie. Cool
Proszę czytaj uważnie.
beret182 zadał konkretne pytanie, z kontekstu bezpośrednio do mnie, co sądzę o kotle Buderus o mocy pow. 86 kW. Odpisałem, że nie mam doświadczenia z kotłami o tej mocy.
Nie wymądrzam się, jak się na czymś nie znam.
Nie potrafię ocenić czy Buderus jest w czymś lepszy od np. Viessmanna i to napisałem.
Nie bardzo też widzę związek pomiędzy pytaniem o wybór konkretnej marki kotła, a ogrzewaniem propanem.
Każdy z producentów przewiduje wykorzystanie w swoich kotłach gazu propan zamiennie do gazu ziemnego i z mojego punktu widzenia każdy kocioł wybrany przez użytkownika jest dobry.
Jeśli beret182 poda zapotrzebowanie na ciepło posiadanego obiektu postaram się obiektywnie wyliczyć koszty w przypadku wyboru propanu jako nośnika. Tylko, że takie pytanie nie padło.
"I tyle w temacie."

PS. Proponuję przenieść dyskusję na wątek np. o kotłach gazowych. Ten jest o PC.
Obalam mity na temat ogrzewania propanem.

beret182
Zainteresowany
Zainteresowany

A ktoś miał do czynienia z serwisem Buderusa? Dobry?
beret182

kiero12
Początkujący
Początkujący

Post autor: kiero12 »

Ogólnie to pompy ciepła są bardzo ekologiczne i ekonomiczne, tylko trzeba liczyć się z dużym wkładem początkowym na tą technologie. Ale ogólnie to dużo czytałem o tym i wydaje się, że jest to technologia godna zainteresowania. Popatrzcie na przykład na wykres znajdujący się na tej stronie : http://www.instalpomp.eu/porownaniekosztow.html.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Duży wkład początkowy? To chyba , że ktoś zdziera.

kiero12
Początkujący
Początkujący

no koszt założenia tej instalacji nie jest mały. nie ma co się oszukiwać :) pompy potrzebują wkładu finansowego.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Stare pompy były drogie - współczesne są naprawdę tanie i mają lepsze parametry.

kiero12
Początkujący
Początkujący

a tak orientacyjnie ile kosztuje zakup takiej pompy, oraz jaki jest koszt montażu tego wszystkiego?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

I co na to odpowiedzieć?

beret182
Zainteresowany
Zainteresowany

beret182 napisał:
Trafiłeś. Będę musiał ogrzać halę ponad 1000m2 pod klub. Na razie wszystko jeszcze w planach. Za bardzo się nie znam na temacie i zaczynam rekonesans. Myślisz, że ten Buderus to dobry punkt wyjścia?

Na ile osób jest sala przewidziana i jaka wentylacja? Sala jest przewidziana powiedzmy na 250 osób. Wentylacja mechaniczna, przepływ powietrza zewnętrznego min. 50m3/godz. na osobę.
beret182

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”