Dom izolowany a wentylacja
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Dom izolowany a wentylacja
Z odprowadzeniem wody nie powinno być problemu , w piwnicy będzie odpływ wody. A które centrale są lepsze pod względem parametrów ?
Co Pan sądzi na temat takiego podłączenia? czy to ma sens ? oczywiście na zimę

Jakieś problemy z dodawaniem zdjęć mam

Jakieś problemy z dodawaniem zdjęć mam
Ostatnio zmieniony 14 sie 2013, 9:39 przez RobertKGB, łącznie zmieniany 2 razy.
Udało się ,a tu wersja na lato:

-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Osobiście bym tak nie zrobił.
Jakie uwagi:
- zima- wentylacja ma być akurat, by nie przesuszała, a pompa ciepła w zasobniku - okresowo bierze ponad 400m3/h - należałoby więc dać trójnik i część powietrza z reku ( np. 130-170m3/h ) a część np, z piwnicy, czy nieogrzewanego poddasza ( jak jest mróz ( w dzień świeci słońce) to kilka h tam jest ciepło. Kolejny trójnik między wyrzutnią reku a pc do cwu - Gdy ruszą wentylatory pompy - powietrze i tak tam poleci, ale gdy nie chodzą ( pompa do cwu pracuje kilka h/24 ) to by dawały duże opory na wyrzutni.
Lato- powietrze wentylacyjne jest od razu odczuwalne - Gdy pompa ciepła się załączy od razu zimne dmuchnie w pokojach... Może nie do reku ( bo tam na wejściu chłodzi w sposób ciągły i stały gwc - a np. wyrzucać chłodne na poddasze nieużytkowe - schłodzi dom, ale nie tak bezpośrednio.
Jakie uwagi:
- zima- wentylacja ma być akurat, by nie przesuszała, a pompa ciepła w zasobniku - okresowo bierze ponad 400m3/h - należałoby więc dać trójnik i część powietrza z reku ( np. 130-170m3/h ) a część np, z piwnicy, czy nieogrzewanego poddasza ( jak jest mróz ( w dzień świeci słońce) to kilka h tam jest ciepło. Kolejny trójnik między wyrzutnią reku a pc do cwu - Gdy ruszą wentylatory pompy - powietrze i tak tam poleci, ale gdy nie chodzą ( pompa do cwu pracuje kilka h/24 ) to by dawały duże opory na wyrzutni.
Lato- powietrze wentylacyjne jest od razu odczuwalne - Gdy pompa ciepła się załączy od razu zimne dmuchnie w pokojach... Może nie do reku ( bo tam na wejściu chłodzi w sposób ciągły i stały gwc - a np. wyrzucać chłodne na poddasze nieużytkowe - schłodzi dom, ale nie tak bezpośrednio.
Czyli coś takiego, jak dobrze zrozumiałem ?
Właściwie to zapomniałem o tym że pompa ciepła nie pracuje cały czas

Właściwie to zapomniałem o tym że pompa ciepła nie pracuje cały czas

Chociaż mam dwie wątpliwości :
- czy jak będę latem dmuchał chłodne powietrze na poddasze nieużytkowe to czy nie będzie mi się wilgoć wykraplała , wiec może lepiej po prostu się go pozbyć "za burtę" ?
- czy w deszczowe mgliste dni nie będę zaciągał zbyt dużo wilgoci do piwnicy ?
- czy jak będę latem dmuchał chłodne powietrze na poddasze nieużytkowe to czy nie będzie mi się wilgoć wykraplała , wiec może lepiej po prostu się go pozbyć "za burtę" ?
- czy w deszczowe mgliste dni nie będę zaciągał zbyt dużo wilgoci do piwnicy ?
i mam jeszcze jedno pytanie, czy jak bede wykozystywal piwnice jako gwc to jest sens izolowac ja? szczegolnie od gruntu?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdyby zimą dmuchał Pan ciepłe wilgotne powietrze na niegrzane poddasze, ma Pan wilgoć pewną. Ale z powietrza ogrzewanego nic się nie wykropli. Powietrze ogrzewane na poddaszu - wysuszy je na przysłowiowy pieprz.
Co do drgiego pytania... Jeżeli gruntowy .. to od gruntu izolacji nie powinno być
Co do drgiego pytania... Jeżeli gruntowy .. to od gruntu izolacji nie powinno być
Zaraz, zaraz ale na wyjściu z pompy ciepła to powietrze nie będzie chyba ciepłe ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Gdyby zimą dmuchał Pan ciepłe wilgotne powietrze na niegrzane poddasze, ma Pan wilgoć pewną. Ale z powietrza ogrzewanego nic się nie wykropli. Powietrze ogrzewane na poddaszu - wysuszy je na przysłowiowy pieprz.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

No właśnie! Pan zobaczy wykres Molliera - powietrze wychodząc z pci ma np. +10 stC i wilgotność względną 100% - schładzając gorące poddasze - nagrzewa się - więc jego wilgotność względna spada. Gdyby powietrze +10 st,C i 100% wilgotności względnej się odchłodziło nawet o 1 st. oddałoby wodę. Schładzając poddasze samo się ogrzewa.RobertKGB pisze:Zaraz, zaraz ale na wyjściu z pompy ciepła to powietrze nie będzie chyba ciepłe ?Tomasz_Brzeczkowski pisze:Gdyby zimą dmuchał Pan ciepłe wilgotne powietrze na niegrzane poddasze, ma Pan wilgoć pewną. Ale z powietrza ogrzewanego nic się nie wykropli. Powietrze ogrzewane na poddaszu - wysuszy je na przysłowiowy pieprz.
Kolejna sprawa... jeżeli do pompy doprowadzi Pan powietrze również z poddasza - to skąd woda w nim? Co tam na poddasze produkuje wilgoć ( oddycha, paruje...)
Czy Pan powietrze weźmie z poza poddasza ( woda się wykropili w pompie i pompa ją odprowadzi ) czy z poddasza - woda z powietrza wychodzącego z pompy nie jest dla Pana groźna . Latem czy zimą powietrze wychodzące z pompy jest chłodniejsze niż to wlotowe ( zewnętrzne ) więc wody ogrzewając się nie odda.
dobrze , ale co będzie jeśli temperatura na poddaszu będzie niższa niż temperatura powietrza na wylocie z PCi, (mroźna zima , brak słońca itp) przecież na takim poddaszu temperatura może spaść poniżej zera ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Temperatura na poddaszu nie może być niższa niż na zewnątrz! Jeżeli Pan bierze do pompy powietrze z poddasza i na poddasze wyrzuca - to, to wyrzucane jest chłodniejsze. Nawet jak Pan weźmie z nieogrzewanej piwnicy, czy gwc, to jest ono na wejściu +2 czy nawet +5 to na wylocie będzie - 5 czy jeszcze niżej ... skąd więc ma się brać woda? Ile wody ma powietrze - 5 st.C?
Zgadza się, pozostanie jeszcze tylko dobra izolacja kanału wylotowego aby na nim się nie wykraplała wilgoć z powietrza otaczającego , szczególnie talem , ale to juz inna sprawa. Jakie kanały do PCi się stosuje?
Ogólnie to muszę się kiedyś wybrać do Pana, przy okazji obejrzeć te dwa domy na które dał mi Pan namiary i może skompletowac u Pana już cały system wentylacji, tylko pierw muszę pozbierać do koopy czego i ile potrzebuje , czy w soboty też jest Pan uchwytny ?