Gdzie w łazience jest odpowiednie miejsce dla umywalki?
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Gdzie w łazience jest odpowiednie miejsce dla umywalki?
Wiadomo, że obecnie umywalki łazienkowe zachwycają swoim wzornictwem. Ale planując wystrój łazienki należy chyba pamiętać również o jej ergonomicznym umiejscowieniu. Piszcze co radzicie w tej kwestii.
Re: Gdzie w łazience jest odpowiednie miejsce dla umywalki?
Umywalka musi być "pod ręką" czyli wchodzisz do łazienki i jest ona tam gdzie masz najlepszy dostęp.
Jeśli to nie pokój kąpielowy a zwykła łazienka to najlepiej na wprost wejścia.
Umywalka powinna być pod ręką jak najbliżej. Na przeciwko wejścia lub blisko.
Udzieram porad budowlanych. W sprawie ścian i tynkowania.
dobrym rozwiązaniem dla małych łazienek są umywalki narożnikowe. wszystko zależy od wielkości pomieszczenia. na pewno warto jakoś przed totalnym remontem albo rozpoczęciem prac wykończeniowych rozplanować. mi się jakoś udało - sto tysięcy koncepcji małej łazienki powstało, ale w końcu drogą eliminacji umywalkę mam w narożniku, na przeciwko wejścia. w każdym razie: nie ma jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie.
najważniejsze, żeby był do niej łatwy i szybki dostęp. Najlepiej (oczywiście jeśli układ łazienki na to pozwala) na wprost drzwi, obok sedesu.

[/img]

[/img]
Według mnie po przeciwnej stronie niż muszla klozetowa. Ja tak mam i mi się podoba 
Najlepsze miejsce dla umywalki, jest tak jak koledzy pisali wcześniej na przeciwko drzwi lub na przeciw ubikacji. Wiadomo po co chodzimy do łazienki najczęściej, więc dostęp do tego rodzaju sprzętu musi być łatwy. Swoją drogą to widziałem już różne łazienki i czasami umywalkę znalazłem dopiero po 2 minutach bo była gdzieś ukryta za ścianką, zakamuflowana w szafce itd.
-
Julia Jaworek
- Zainteresowany

- Kontakt:
Umywalka powinna być umieszczona "pod ręką", najlepiej blisko klozetu lub na przeciwko drzwi. Ja wybrałam takie położenie i jestem zadowolona;) Tym bardziej,że udało mi się skorzystać z rabatu. Znalazłam taką stronkę z rabatami: rabatybudowlane.pl Można wybrać dowolny rabat i z niego skorzystać. Ja dostałam dzięki temu tańszą umywalkę, z której jestem mega zadowolona!;)