Witam,
mam w mieszkaniu w bloku ściankę działowa z karton gipsu wychodzaca ze sciany konstrukcyjnej (ścianka ma 120 cm długości i z drugiej strony nie jest przymocowana do żadnej ściany).
1. Czy mogę do tej ściany dostawić inna (mniej więcej w jej połowie czyli coś na kształt litery T) która by miała 220 cm wysokosci i 150 cm dlugosci (szerokosc powiedzmy 10 cm ale jestem tutaj elastyczny). Ścianka która chciałbym postawić nie była by powiazana z żadna ściana konstrukcyjna tylko ze wspomniana działowa. Chodzi mi o częściowe oddzielenie kuchni od salonu.
2. Czy można do tej istniejcej dostawić ściankę z betonu komórkowego zamiast karton gipsu (wszędzie widziałem że taka ścianka powinna być połaczona z konstrukcyjn za pomoc kotew więc chyba odpada takie rozwizanie)?
3. Ostatnie pytanie. Z czego buduje się ścianki działowe wolnostojace (z zadnej strony nie sa przymocowane do konstrukcyjnych) ani sufitu cos na ksztalt takiej konstrukcji:
http://www.dom.pl/salon-z-kuchnia-cieka ... etrza.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Łaczenie scian działowych
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
-
aliceinchains
- Zainteresowany

Re: Łaczenie scian działowych
Taką ściankę możesz sobie wymurować np. z cegły klinkierowej albo cienkiego pustaka porotherm. Najcienszy pustak ma 8 cm z tego co się orientuję... A nośność takiego pustaków albo klinierówek spokojnie umożliwi zamocowanie telewizora!