Pompa ciepła ? koszt inwestycji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Re: Pompa ciepła ? koszt inwestycji
Wykonujemy kompletne instalacje pomp ciepła Sofath na terenie woj. świętokrzyskiego ( dolne źródło, pompa ciepła, ogrzewanie podłogowe). Koszt inwestycyjny zależne od wybranej technologii (Natea,Caliane) www.danwent.com.pl
a jak głęboko trzeba wiercić aby taką pompę uruchomić?? MIeszkam na śląsku i wiadomo węgiel 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Po co wiercić? 20 lat temu się wierciło, dziś są nowe i tańsze technologie!mazi88 pisze:a jak głęboko trzeba wiercić aby taką pompę uruchomić?? MIeszkam na śląsku i wiadomo węgiel :)
Jeżeli chodzi o sondy pionowe to wiercimy max do 100m ale na tej głębokości górnikowi w głowę nie wjedziesz.
Dokładnie, też mi się wydaje, że to jest istotne. Jakaś firma może to wykonać okazyjnie tanie, ale co z tego, jeżeli później wyjdą jakieś wady.Tomasz_Kwiatkowski pisze:Taką instalację warto zlecić firmie z dużym doświadczeniem, bo przecież to jest duży koszt takiego montażu. Znam firmę Apclima, która ma pod tym względem duże doświadczenie. Wystarczy spojrzeć na ich referencje: http://apclima.pl/pl/show/referencje
-
green hornet
- Początkujący

- Kontakt:
Wykonałem już kilka tego typu instalacji bazując głównie na pompach typu powietrze - woda + ogrzewanie podłogowe i działa to poprawnie. Przykładowy domek 140 m2 (dobrze izolowany + rekuperacja ) koszt za ostatnią zimę to około 2300 z przygotowaniem wody użytkowej.
Używam głównie pomp firmy ATLANTIC (tak naprawdę FUJISTU tylko pod szyldem Atlantic 20% taniej)
Bardzo wysoka sprawność < 4 COP

Używam głównie pomp firmy ATLANTIC (tak naprawdę FUJISTU tylko pod szyldem Atlantic 20% taniej)

energia odnawialna we własnym domu
Ja bym wiercił jak najgłębiej i piec na eko-groszek zainstalował , jednego górnika na 1/8 etetu i może wyszło by tanej niz jakiekolwiek inne ogrzewaniemazi88 pisze:a jak głęboko trzeba wiercić aby taką pompę uruchomić?? MIeszkam na śląsku i wiadomo węgiel
Po co wystarczy przeprowadzić się do wałbrzyskiego i kopać płytko w ogródku.
no to jak nie trzeba wiercić w dzisiejszych czasach to jak to teraz wygląda
Proszę poczytać o dolnych źródłach pompy ciepła to troszkę nakreśli temat. Nie kopie się głębiej niż 100m sondy (kolektor pionowy). Można też płycej (kolektor gruntowy poziomy) ale trzeba mieć sporą działkę. Tak to wygląda u mnie:

Ale jest tez kilka innych możliwości dla dolnego źródła.

Ale jest tez kilka innych możliwości dla dolnego źródła.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

green hornet pisze:Wykonałem już kilka tego typu instalacji bazując głównie na pompach typu powietrze - woda + ogrzewanie podłogowe i działa to poprawnie. Przykładowy domek 140 m2 (dobrze izolowany + rekuperacja ) koszt za ostatnią zimę to około 2300 z przygotowaniem wody użytkowej.
2300zł to przy ogrzewaniu elektrycznym bez pompy ciepła za 240m2 z cwu - chyba coś się Panu pomyliło!
BOLAS dzięki. Postaram się zgłębić troszkę wiedzy na ten temat. A jakieś firmy możesz polecić gdzie szukać wiedzy
google YouTube
Dokładnie tak. Nie ma co się bawić z nieznajomymi, którzy coś schrzanią, a potem weź człowieku szukaj dobrego fachowca i pakuj dodatkową kasę. Lepiej zapłacić więcej ale mieć pewność ze kupujemy coś dobrej jakości. My z żoną zainwestowaliśmy w pompę od Emer Serwis i wszystko jest ok, a jakby odpukać coś się działo, to mają serwis pogwarancyjny.Bartik pisze:Dokładnie, też mi się wydaje, że to jest istotne. Jakaś firma może to wykonać okazyjnie tanie, ale co z tego, jeżeli później wyjdą jakieś wady.Tomasz_Kwiatkowski pisze:Taką instalację warto zlecić firmie z dużym doświadczeniem, bo przecież to jest duży koszt takiego montażu. Znam firmę Apclima, która ma pod tym względem duże doświadczenie. Wystarczy spojrzeć na ich referencje: http://apclima.pl/pl/show/referencje
Na rynku sporo jest różnych producentów, jest w czym wybierać, jest tak chyba z każdym produktem na rynku konkurencyjność ogromna, problem z wyborem jeszcze większy
Sam spędziłem trochę czasu zanim zdecydowałem się na kupienie pompy od Emer service. Myślę, że nieźle wybrałem, nie narzekam.