Pompa ciepła ? koszt inwestycji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pompy ciepła stają się coraz bardziej popularne również w naszym kraju. Szacuje się, że rocznie instalowanych jest... Pompa ciepła ? koszt inwestycji >>
Redakcja
-
climacomfort
- Początkujący

Więcej informacji o powietrznych pompach ciepła:
http://www.clima-comfort.com.pl/pompy_ciepla.html
Pompy ciepła powietrze-woda mogą podgrzewać wodę do centralnego ogrzewania i c.w.u. Najlepsze efekty uzyskać można w I strefie klimatycznej czyli województwo zachodniopomorskie, gdzie projektowa temperatura dla zimy wynosi -16 st.C.
http://www.clima-comfort.com.pl/pompy_ciepla.html
Pompy ciepła powietrze-woda mogą podgrzewać wodę do centralnego ogrzewania i c.w.u. Najlepsze efekty uzyskać można w I strefie klimatycznej czyli województwo zachodniopomorskie, gdzie projektowa temperatura dla zimy wynosi -16 st.C.
CLIMA-COMFORT Szczecin - Klimatyzacja Wentylacja Ogrzewanie Rekuperacja
Re: Pompa ciepła ? koszt inwestycji
Koszt instalacji zalezy ok zapotrzebowania budynki na ,,ciepło,,
Wprzypadku mojego domu miesieczne ogrzewanie kosztuje to tyle co na wizualizacjii
https://www.pompaciepla-24.pl
Wprzypadku mojego domu miesieczne ogrzewanie kosztuje to tyle co na wizualizacjii
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Przecież to bez sensu wstawiać pompę ciepła w centralne!!! Podraża to znacznie inwestycje i ogranicza możliwości pompy.!!!Pompy ciepła powietrze-woda mogą podgrzewać wodę do centralnego ogrzewania
Nie można wejść na Pana stronę, a jest bardzo interesujące jaki to koszt. Oczywiście chodzi o koszt instalacji i później eksploatacji. Jaki duży dom?pompa24 pisze:Koszt instalacji zalezy ok zapotrzebowania budynki na ,,ciepło,,
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
Szanowna Redakcja pisze - cytat " Średni koszt ogrzewania domu jednorodzinnego przy użyciu pompy ciepła może być niższy nawet o około 50% (bez uwzględnienia kosztów energii elektrycznej, zużytej do pracy pompy),". A jaki jest koszt zużycia energii do pompy ciepła?
http://www.pompaciepla-24.pl mysle ze teraz link bedzie działał, ,,tam,, są koszty a jezeli chodzi o inwestycje to zalezy to od wielkości budynku
No, teraz działa. Dzięki. Jak będzie z kosztami inwestycji dla domu np. 135 m2?pompa24 pisze:http://www.pompaciepla-24.pl mysle ze teraz link bedzie działał, ,,tam,, są koszty a jezeli chodzi o inwestycje to zalezy to od wielkości budynku
No właśnie, ile mogą wynieść koszty dla domu ok. 130mkw? Sam planuję instalację takiej pompy i znam tylko wstępne koszty. Zresztą... Mam jeszcze trochę czasu - zapytam po prostu u producenta. Mam już na oku Makroterm. Jak dotąd uzyskiwałem wszystkie potrzebne info, więc zgłoszę się po prostu po konkrenty kosztorys 
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

`Do ogrzewania i klimatyzacji ... Dobrej jakości to maksymalnie 27 000 zł brutto z instalacją wewnętrzną i montażem.
Trzeba przyznać, mizerna reklama wspomnianej firmy. Lepiej już oficjalnie wystąpić a nie ściemniać i udawać klienta.LeeMonday pisze:No właśnie, ile mogą wynieść koszty dla domu ok. 130mkw? Sam planuję instalację takiej pompy i znam tylko wstępne koszty. Zresztą... Mam jeszcze trochę czasu - zapytam po prostu u producenta. Mam już na oku Makroterm. Jak dotąd uzyskiwałem wszystkie potrzebne info, więc zgłoszę się po prostu po konkrenty kosztorys
Głównym problemem instalacji pomp ciepła w Polsce to brak
dobrych fachowców, sam tego doświadczyłem.Serwisant OCHSNERA do usterki natury elektrycznej (zwarcie) przyjechał z miernikiem za 10zł i nie umiał zmierzyć nim oporu. W końcu zastąpiłem PC instalacją gazową a pozostałości po PC sprzedaję na Allegro np.
http://allegro.pl/bufor-co-500l-ochsner ... 91370.html
dobrych fachowców, sam tego doświadczyłem.Serwisant OCHSNERA do usterki natury elektrycznej (zwarcie) przyjechał z miernikiem za 10zł i nie umiał zmierzyć nim oporu. W końcu zastąpiłem PC instalacją gazową a pozostałości po PC sprzedaję na Allegro np.
http://allegro.pl/bufor-co-500l-ochsner ... 91370.html
witam wszystkich zainteresowanych pompami ciepła chciałbym dać rade wszystkim planującym to rozwjązanie otóż u znajomego cała instalacie czyli odwierty + pompa ciepa + podłogówka robiła pewna renomowana firma od pomp ciepła firma x będąc zainteresowany również tym rozwiązaniem zadzwoniłem do niego (był akurat na wakacjach )i zapytałem ile płacił za metr odwiertu powiedział ze 80 zł zainteresowany pojechałem na budowę i po rozmowie z ekipą wierconą dowiedziałem się ze nie są pracownikami firmy x tylko firmą zewnętrzną i wiercą za 70zł na gotowo a sam odwiert z sondą za 55zł firma x zarabiała 10 zł z metra za nic więc wziołem chłopaków i zrobili mi 300m 4x75 za 70 zł z metra powyżej 500m robią za 65 wiec uwaga nie dajcie się naciągać jakby ktoś był zainteresowany to piszcie leszekg29@gmail.com mam do chłopaków numer
Konsorcjum firm CARPATHIA CONSULTING GROUP oraz CENTRUM ROZWOJU SPOŁECZNO-EKONOMICZNEGO w związku z realizacją szkoleń dla instalatorów OZE poszukuje trenerów/wykładowców do przeprowadzenia zajęć teoretycznych i praktycznych z zakresu:
- systemy solarne - termiczne (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
- pompy ciepła (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
- systemy solarne fotowoltaiczne (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
Szkolenia będą organizowane dla grup średnio 12 osobowych (teoria) i dwóch podgrup po 6 osób (praktyka prowadzona przez 2 trenerów po jednym dla każdej podgrupy odbywać się będą na specjalistycznych platformach szkoleniowych). Szkolenia będą realizowane na terenie woj. Lubelskiego (m.in. Lublin, Puławy) i Małopolskiego (Kraków, Nowy Sącz). Szkolenia odbywają się od poniedziałku do soboty w godzinach 8-17.
Łączna liczba grup szkoleniowych do przeprowadzenia do końca 2013 roku wynosi 12 tj. konieczne jest przeprowadzenie 72 dni zajęć teoretycznych i 216 dni zajęć praktycznych. W tym kontekście do współpracy poszukujemy trenerów dysponujących odpowiednią ilością wolnych terminów do prowadzonej współpracy. W roku 2014 planujemy realizację szkoleń na co najmniej podobną skalę.
Wymagania co do trenerów:
- co najmniej 5 lat doświadczenia w pracy związanej z instalacjami OZE
- co najmniej 3 lata doświadczenia w prowadzeniu zajęć z zakresu instalacji OZE na poziomie zaawansowanym
- wykształcenie wyższe techniczne
Szkolenia prowadzone będą dla instalatorów OZE z wieloletnim stażem co powoduje wysokie oczekiwania uczestników co do kompetencji trenera i jakości przekazywanej wiedzy.
Obowiązki trenera:
-przygotowanie programu szkolenia,
-przygotowanie materiałów szkoleniowych,
-przeprowadzenie szkolenia.
Osoby zainteresowane prosimy o przesyłanie CV (w których prosimy o wyeksponowanie doświadczenia w zakresie pracy zawodowej związanej z instalacjami OZE oraz doświadczenia w prowadzeniu zajęć z zakresu instalacji OZE). Wraz z CV prosimy o podanie informacji dotyczących:
- propozycji jakie tematy szkolenia mogą być obsługiwane
- rodzaju prowadzonych zajęć (praktyka, teoria)
- proponowanego wynagrodzenia w odniesieniu do dnia szkoleniowego
- możliwości zaangażowania czasowego w okresie miesięcznym w realizację szkoleń (ile dni w ciągu m-ca dana osoba może prowadzić zajęcia).
W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Panem Piotrem Fularzem:
Telefon: 660 778 116, (17) 22 20 133
e-mail: crse@crse.org.pl
- systemy solarne - termiczne (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
- pompy ciepła (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
- systemy solarne fotowoltaiczne (48 h zajęć, 16 h teoria, 32 h zajęcia praktyczne)
Szkolenia będą organizowane dla grup średnio 12 osobowych (teoria) i dwóch podgrup po 6 osób (praktyka prowadzona przez 2 trenerów po jednym dla każdej podgrupy odbywać się będą na specjalistycznych platformach szkoleniowych). Szkolenia będą realizowane na terenie woj. Lubelskiego (m.in. Lublin, Puławy) i Małopolskiego (Kraków, Nowy Sącz). Szkolenia odbywają się od poniedziałku do soboty w godzinach 8-17.
Łączna liczba grup szkoleniowych do przeprowadzenia do końca 2013 roku wynosi 12 tj. konieczne jest przeprowadzenie 72 dni zajęć teoretycznych i 216 dni zajęć praktycznych. W tym kontekście do współpracy poszukujemy trenerów dysponujących odpowiednią ilością wolnych terminów do prowadzonej współpracy. W roku 2014 planujemy realizację szkoleń na co najmniej podobną skalę.
Wymagania co do trenerów:
- co najmniej 5 lat doświadczenia w pracy związanej z instalacjami OZE
- co najmniej 3 lata doświadczenia w prowadzeniu zajęć z zakresu instalacji OZE na poziomie zaawansowanym
- wykształcenie wyższe techniczne
Szkolenia prowadzone będą dla instalatorów OZE z wieloletnim stażem co powoduje wysokie oczekiwania uczestników co do kompetencji trenera i jakości przekazywanej wiedzy.
Obowiązki trenera:
-przygotowanie programu szkolenia,
-przygotowanie materiałów szkoleniowych,
-przeprowadzenie szkolenia.
Osoby zainteresowane prosimy o przesyłanie CV (w których prosimy o wyeksponowanie doświadczenia w zakresie pracy zawodowej związanej z instalacjami OZE oraz doświadczenia w prowadzeniu zajęć z zakresu instalacji OZE). Wraz z CV prosimy o podanie informacji dotyczących:
- propozycji jakie tematy szkolenia mogą być obsługiwane
- rodzaju prowadzonych zajęć (praktyka, teoria)
- proponowanego wynagrodzenia w odniesieniu do dnia szkoleniowego
- możliwości zaangażowania czasowego w okresie miesięcznym w realizację szkoleń (ile dni w ciągu m-ca dana osoba może prowadzić zajęcia).
W razie dodatkowych pytań prosimy o kontakt z Panem Piotrem Fularzem:
Telefon: 660 778 116, (17) 22 20 133
e-mail: crse@crse.org.pl
-
Tomasz_Kwiatkowski
- Początkujący

Taką instalację warto zlecić firmie z dużym doświadczeniem, bo przecież to jest duży koszt takiego montażu. Znam firmę Apclima, która ma pod tym względem duże doświadczenie. Wystarczy spojrzeć na ich referencje: http://apclima.pl/pl/show/referencje