Remont balkonu - zabezpieczenie przed wodą

Czy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ogrodu z tarasem czy malutkiego balkonu musimy się zastanowić nad aranżacją tego miejsca i doborem roślin. Tutaj znajdziesz inspiracje, ciekawe pomysły i nietypowe rozwiązania związane z tym tematem.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

marcinhoch
Początkujący
Początkujący

Remont balkonu - zabezpieczenie przed wodą

Post autor: marcinhoch »

Na początek witam wszystkich na Forum, ponieważ jestem tu zupełnie nowy.
Zabrałem się samodzielnie za remont balkonu w bloku. Balkon nie jest wypuszczony (z obu stron są ściany na jakieś 80% długości), a nad nim jest kolejny balkon.
Niestety były na nim stare brzydkie płytki, które przepuszczały wodę i sąsiad z dołu skarżył się na zacieki.
Na razie zbiłem płytki i warstwę betony pod nimi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b48 ... 9e32d.html
Była ona całkiem nasiąknięta wodą i odchodziła płatami. Wyczyściłem całość do warstwy wierzchniej.
Na końcu mam cegłę (jak na zdjeciu), ale jej nie chcę zbijać bo pod połową z niej jest dziura do sąsiada z dołu, a nie jest on zadowolony, że mu tam śmiecę.

Chcę teraz położyć na tym deski kompozytowe. Z położeniem desek to nie problem, ale nie wiem jak się zabrać do przygotowania podłoża. Podejrzewam, że najpierw muszę położyć warstwę betonu. Pewnie nie mogę przesadzić z obciążeniem, ale chyba kilka cm nie zaszkodzi. Problem pojawia się dalej, bo deski kompozytowe oddzielone są kilkumilimetrowymi przerwami, a więc będzie tam woda, śniegi itd się dostawać. Nad balkonem jest inny balkon, ale oczywiśccie jak deszcz "zacina" to jest mokro.
Jak radzilibyście mi zabezpieczyć powierzchnię pod deskami, aby nieprzeczpuszczała wody? Jak myślicie, jak dużą warstwę betonu mogę wylać, bo deski muszę przywiercić kołkami, a więc muszę mieć do czego?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Marcin

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Remont balkonu - zabezpieczenie przed wodą

Post autor: MistrzJan »

Połóż zbrojenie z kratownicy (są gotowe )i beton 4-5 cm. Kapinos z blachy i papa termozgrzewalna wywinięta z 5 cm na mur z 3 stron. Na to legary i dopiero do nich przykręcaj deski . Jan

marcinhoch
Początkujący
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź. A jeśli dam te powiedzmy 5 cm betonu to nie będzie to zbyt obciążało balkonu? Nie chciałbym kiedyś polecieć do sąsiada razem z nim ;).
Pozdrawiam,
Marcin

marcinhoch
Początkujący
Początkujący

Aby nie obciążać za bardzo balkonu znajomy zaproponował mi pewne rozwiązanie. Chciałbym się Was poradzić co o tym myślicie. Zaproponował mi, abym na balkon najpierw położył zaprawę zw04. Oczywiście pod kątem, aby woda spływała. Zaznaczam tu, że na balkonie nie ma dużej ilości wody, bo tylko kiedy deszcz "zacina" przebija się z balkonu nade mną.
Jak zw04 wyschnie miałbym położyć na to 3 warstwy folii w płynie. Dopiero potem miałbym robić legary itd.
Co o tym myślicie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam,
Marcin

MistrzJan
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: MistrzJan »

Pewniejsza jest papa termozgrzewalna na osnowie poliestrowej. Oczywiście z przodu blacha z kapinosem. Jan.

DARDACH Dariusz Zielińsk
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: DARDACH Dariusz Zielińsk »

Na balkony, tarasy itp. zawsze stosuje się podwójna izolację. Podstawowe kroki to: 1-konserwajca betonu(tylko na bazie rozpuszczalników, w żadnym wypadku wodorozcieńczalnych) 2- montaż pierwszej warstwy papy termo i montaż obróbek blacharskich(np. okap w postaci kampinosa) 3- montaż drugiej warstwy papy termo. Taki system gwarantuje Panu szczelność balkony.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrody, balkony i tarasy”