prośba o projekt
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: prośba o projekt
Że za mało danych?
Szanowny Panie - nie takie rzeczy się liczy bez danych. - przykład:
audyt energetyczny.
audyt energetyczny.
A do tego (cholera!!) jak zwykle u nas - OBOWIĄZKOWYTomasz_Brzeczkowski pisze:Że za mało danych?
audyt energetyczny.
Żeby jeszcze było straszniej (i śmieszniej) - "wyliczany" przez przypadkowych kolesi po krótkich kursach.
Takie rzeczy, to tylko w Najjaśniejszej Rzplitej, mociumpanie
nie po to człowiek żyje żeby pracować, lecz po to pracuje żeby żyć
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

I na uczelniach do dziś nie zlikwidowane wydziały ogrzewania - "kształcące" kaleków umysłowych - zamiast wydziałów izolowania.
VAT akcyza, marża na paliwach - to się liczy !!! E nie tam oszczędzanie energii.
VAT akcyza, marża na paliwach - to się liczy !!! E nie tam oszczędzanie energii.
Jak to się nie liczy ? a żaróweczki energooszczędne to niby nie oszczędzanie energii ? szkoda tylko że nie kasyTomasz_Brzeczkowski pisze: VAT akcyza, marża na paliwach - to się liczy !!! E nie tam oszczędzanie energii.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie chodzi mi o urządzenia oszczędzające energię - tylko o działania państwa, które czerpie zyski, że energii.a żaróweczki energooszczędne to niby nie oszczędzanie energii ?
Żarówki takie oszczędzają energię, czy są w związku z tym dotowane?
Kolektory słoneczne w naszym klimacie ( te domowe) mają sens przy zużyciu minimum 300litrów cwu dziennie a i tak są mniej ekonomiczne od zasobnika z pci.
Kolektory słoneczne tak naprawdę są dla tych co mają kotłownie na paliwa stałe - Skoro są dotowane i silnie reklamowane -
- to zwalcza się pompy ciepła
- propaguje się paliwa stałe.
Uważa Pan to za działania mające na celu ograniczenie zużycia kWh?
No dobrze ale CO i CWU to całkowicie niezależne rzeczy, mogę mieć dom izolowany energooszczędny lub nawet pasywny (pod kątem ogrzewania) , ale zużywać dużo CWU (większa rodzina, same czyściochy które muszą się codziennie moczyć w wannie itp itd) wtedy kolektor uważam że ma sens, bo gdy nie będę go używał do grzania domu, tylko grzania wody to nie potrzebuje jakiegoś wielkiego i drogiego systemu.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To znaczy?ale zużywać dużo CWU (większa rodzina, same czyściochy które muszą się codziennie moczyć w wannie itp
Pan poda ile cwu chce Pan zużywać i koszt ( faktyczny ) kolektora oraz ile kWh na to pójdzie energii "niesłonecznej"
To, że coś jest nieekonomiczne - najlepiej wykazać na liczbach.
Obecnie na 2 osoby (nie mam wanny) zużywam 3m^3 miesięcznie , wiec na 5 osób będzie 7,5 m^3 do tego jak dojdzie wanna to myślę, że do 9-10m^3 sporadycznie jest szansa 'dobić'. Myślę że koszt podgrzania metra powinien zamknąć się w cenie 16pln to miesięcznie daje nawet 160pln. Odpowiednio rocznie - będzie już w granicach 2000pln..... oczywiście uwzględniam tu już raczej skrajnie maksymalne ilości. Niestety nie jestem jeszcze w stanie dokładnie porównać kosztów inwestycyjnych. Może ktoś z przedstawicieli "solarniaków' coś zaproponuje
Sorki za temat OT
Sorki za temat OT
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Nie wiem czym można ogrzac m3 wody za 16zł... ale mniejsza o to.
Ogrzanie m3 wody do temperatury użytkowej - to 8 zł (zimą!!!) bo przy 300litrach ciepłej wody dziennie opłaca się zasobnik z pompą ciepłą.
9x8 =72 zł 150 litrowy zasobnik z pci - 5500 300litrowy z nierdzewki - 8000zł
Zakładając, że miesiąc nie ma nas w domu latem. to mamy 792 zł rocznie
Teraz kolektor - lato ( też nas niema miesiąc) 5 miesięcy - tylko pompka pracuje (2000h x 20-40W)
Zima - 150 zł x 6 = 900zł
Nie wiem ile kosztuje kolektor - ale chyba miałby sens gdyby refundowali 110%
A do tego - dziurawy dach, odśnieżanie, mycie, pilnowanie by się nie przegrzał
Ogrzanie m3 wody do temperatury użytkowej - to 8 zł (zimą!!!) bo przy 300litrach ciepłej wody dziennie opłaca się zasobnik z pompą ciepłą.
9x8 =72 zł 150 litrowy zasobnik z pci - 5500 300litrowy z nierdzewki - 8000zł
Zakładając, że miesiąc nie ma nas w domu latem. to mamy 792 zł rocznie
Teraz kolektor - lato ( też nas niema miesiąc) 5 miesięcy - tylko pompka pracuje (2000h x 20-40W)
Zima - 150 zł x 6 = 900zł
Nie wiem ile kosztuje kolektor - ale chyba miałby sens gdyby refundowali 110%
A do tego - dziurawy dach, odśnieżanie, mycie, pilnowanie by się nie przegrzał
O no to bardzo ciekawe rozwiązanie, będę musiał się temu przyjrzeć. O jakiś konkretnych pci Pan pisze? gdzie je znaleźć ?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Od dwóch sezonów testuje atlantica discavery i tej zimy vivitherm vertical http://www.vivitherm.com/index.php/produkty/vertical
Pan Bolesław założył sobie mniejszą i jego mierniki pokazują podobne wyniki .
Gdy nie ma wanny - to są nawet 80litrów zasobniki z pci.
Dodatkową zaletą, może być latem chłodzenie domu.
Pan Bolesław założył sobie mniejszą i jego mierniki pokazują podobne wyniki .
Gdy nie ma wanny - to są nawet 80litrów zasobniki z pci.
Wanna będzie wiec na pewno coś większego niż 80l było by potrzebne. Rozumiem że takie 'cuś' to tylko na potrzeby CWU ? Co z tym chłodzeniem domu ? można to jakoś pogodzić z WM ? Dużo wykopów potrzeba do wymiennika gruntowego ? Może i pytania banalne ale powiem szczerze że dopiero teraz zaczynam się tym interesować bo pompy ciepła wszelkiego rodzaju wykluczyłem już dawnoTomasz_Brzeczkowski pisze:Gdy nie ma wanny - to są nawet 80litrów zasobniki z pci.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To powietrzne pompy ciepła - - latem można przez nią puścić powietrze nawiewane.
Żaden fachowiec znający się na oszczędzaniu energii nie połączy ogrzewania domu i wody w jednym - i to niezależnie od systemu.Rozumiem że takie 'cuś' to tylko na potrzeby CWU ?
Podoba mi się to. Rozumiem że na okres letni przełączam czerpnie powietrza do rekuperatora na wylocie z pompy , a wylot z rekuperatora puszczam na zasilanie pompy ciepła. Jak jeszcze koszt tego ma być niższy jak solarów to jestem ZA
Z tym że zimą i tak PC i WM musza mieć osobne czerpnie i wywiewy , a jeśli bede miał jeszcze centralę do wentylacji piwnicy to się tego trochę nazbiera.
Musze osobny temat założyć bo znowu OT
Z tym że zimą i tak PC i WM musza mieć osobne czerpnie i wywiewy , a jeśli bede miał jeszcze centralę do wentylacji piwnicy to się tego trochę nazbiera.
Musze osobny temat założyć bo znowu OT
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To zależy gdzie będzie zasobnik.? Przecież pci nie wymaga świeżego powietrza .