czy mozna klasc gips na drewno??
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: czy mozna klasc gips na drewno??
jakie drewno, w jakim celu? można płyty k-g
remontuje przedpokój, chce obłożyć futrynę drewnianą gipsem, wszystkie futryny zmienilem, a tej niestety nie mogę, zewrac nie mogę bo uszkodze plytki w kuchni.
nie ma takiej możliwości, gips, gładź odpadnie. można by spróbować przykleić taką siatkę samoprzylepną jak do zbrojenia spoin k-g i potem gładź lecz jest ryzyko że i tak popęka. no i futryna musiałaby być z mdf bo do drewna się to nie przyklei.
Fachowcy ;p
Spróbuj tak:
Impregnacja drewna środkiem konserwującym-aby polepszyć właściwości wiązania do następnych warstw, następnie grunt kwarcowy (np. Cerplast), po całkowitym wyschnięciu klej np. do styropianu, płytek etc i od razu wtopiona siatka. Na to powierzchnia prawdziwa, czyli gips/gładź. Może pęknąć na łączeniu futryna-ściana, ale nie odpadnie. W ten sam sposób klei się płytki do powierzchni drewnianych - przetestowane i działa.
Spróbuj tak:
Impregnacja drewna środkiem konserwującym-aby polepszyć właściwości wiązania do następnych warstw, następnie grunt kwarcowy (np. Cerplast), po całkowitym wyschnięciu klej np. do styropianu, płytek etc i od razu wtopiona siatka. Na to powierzchnia prawdziwa, czyli gips/gładź. Może pęknąć na łączeniu futryna-ściana, ale nie odpadnie. W ten sam sposób klei się płytki do powierzchni drewnianych - przetestowane i działa.
Płyte gipsową to jeszcze rozumiem ale futrynę? Nie nie gips by odpadł
Udzieram porad budowlanych. W sprawie ścian i tynkowania.
Nie słyszałem nigdy by ktoś podjął się takiego ryzyka .