wymiana kabla na oświtlenie

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ViniVici
Początkujący
Początkujący

wymiana kabla na oświtlenie

Post autor: ViniVici »

Witam
Wymieniam kabel na oświetlenie ( z puszki do kontaktu z 2 przyciskami [1 i 2 żarówki] i z kontaktu do żyrandola), gdy łącze puszkę bezpośrednio z kablami od żyrandola wszystko działa. Problem gdy podłączam nowy kabel, nie ważne w jakim miejscu podłączam (sprawdziłem nawet na miejscu jednego ze starych gniazdek), zawsze gdy podpinam nowy brązowy, N i uziemienie nowe nie podpinam pod starą instalację to sprawdzając z drugiej strony to wszystkie 3 kable wykazują fazę. Czy jest możliwe ze gdzieś nowy przewód wewnątrz izolacji jest uszkodzony- od izolowany i brąz przekazuje w jego wnętrzu fazę? nie rozumiem jak nie podłączony kabel z żadnej strony może inaczej zawierać fazę.

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: wymiana kabla na oświtlenie

Post autor: Interno »

Czym mierzyłeś napięcie na kablach ?
Na każdym przewodzie było 220-240 V ?

ViniVici
Początkujący
Początkujący

Post autor: ViniVici »

Dziękuję za szybką odpowiedz.
Przyznam ze nie, ale mam miernik elektryczny który wykorzystywałem do sprawdzenia napięć w podzespołach komputerowych.
Rozumiem ze mam podłączyć 1 kabel do fazy i sprawdzić wszystkie 3 jakie mają napięcie?
Co jeśli mają między 220-240V a co znaczy jeśli napięcie jest inne?

huhra
Początkujący
Początkujący

Post autor: huhra »

kabel 3 żyłowy - brąz na faze czyli do przewodu który doprowadza prąd do gniazdka/włącznika (we włączniku 2 przyciskowym do złączki oznaczonej L), niebieski i żółty/zielony z paskiem - neutralny/zero.
jeśli podłączysz jeden kabel to jak we wszystkich ma być napięcie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”