Dzień dobry.
W mieszkaniu na wszystkich ścianach mam tynki gipsowo-wapienne, producentem tego tynku jest firma Baumit. Produkt wg specyfikacji technicznej mieszkania to tynk maszynowy klasy 3. Mam z nim problem ponieważ uważam że tynk jest zbyt miękki i zbyt podatny na uszkodzenia mechaniczne. Polega to na tym iz przy delikatnym uderzeniu w ścianę twardym przedmiotem powstają odpryski na ok 2-3mm. Zgłosiłem reklamację do dewelopera ale została ona odrzucona i pojawił się u mnie producent tynku Baumit. Wszyscy zgodnie twierdzą że z tynkiem jest wszystko w porządku ale w mojej ocenie tak nie jest, gdyż przedstawiciel dewelopera kostką od kciuka mocniej naciskający ścianę zrobił w niej wgłębienie. Wiem że to nie jest tynk cementowy ale chyba coś jest nie tak. Jak wspomniałem moja reklamacja została odrzucona i producent tynku napisał że rozwiązaniem mojego problemu jest gładź gipsowa i siatkowanie. Dali mi znać żebym się wypchał bo produkt spełnia wszystkie parametry. Czy jest rzeczywiście tak jak mówili mi przedstawiciel dewelopera i producenta tynku iż nie ma norm budowlanych określających twardość tynku?
Zastanawiam się czy jest możliwość wykonania ekspertyzy potwierdzającej bądź zaprzeczającej moim obawom. Nie miałem wcześniej tynków gipsowo-wapiennych i być może one poprostu takie są. Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam
Tynk gipsowo-wapienny
-
IWUBE
Re: Tynk gipsowo-wapienny
co to za nowość na rynku ten tynk gipsowo-wapienny
ja znam tynki gipsowe lub tynki cementowo wapienne ale tych pierwszych nie polecam ze względu na higroskopijność gipsu i wadliwe dobrane wentylacje w budynkach developerskich
ekspertyzę można zrobić tylko czy nie taniej jest wzmocnić ten tynk ???
ja znam tynki gipsowe lub tynki cementowo wapienne ale tych pierwszych nie polecam ze względu na higroskopijność gipsu i wadliwe dobrane wentylacje w budynkach developerskich
ekspertyzę można zrobić tylko czy nie taniej jest wzmocnić ten tynk ???
Racja ten tynk to tynk gipsowy. No właśnie zastanawiam się nad ekspertyzą? Nie znam nawet przybliżonych kosztów jej wykonania. Jak wspomniałem producent zalecił gładź i siatkowanie jako rozwiązanie zbyt miękkiego tynku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
IWUBE
miękki tynk i duża wilgotność w pomieszczeniu czyli zła wentylacja pomieszczeń
od tego zacznij szukać przyczyn
na ekspertyzę i badania wydasz multum a okaże się że wystarczy wentylację poprawić wyłącznie
od tego zacznij szukać przyczyn
na ekspertyzę i badania wydasz multum a okaże się że wystarczy wentylację poprawić wyłącznie