Deski tarasowe z modrzewia
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Deski tarasowe z modrzewia
Tak jest wiele firm dlatego najlepiej szukać kogoś z polecenia, ja tak robię i na razie mi dobrze idzie;]
no drewno egzotyczne na pewno wymaga mniej dbania, ale i tańsze np. sosna też może służyć bardzo długo - tylko trzeba odpowiednich preparatów używać regularnie i z pewnością przetrwa długo. Wystarczy spojrzeć na nadmorskie mola. Nie wiem z jakiego drewna je robią, ale nie jest to egzotyk, a mimo dużej ilości soli nie rozpadają się po roku.Mattias pisze:Przede wszystkim zaczerpnijmy porady fachowca, oczywiście nie przesadzajmy z wydatkami na taras ale też nie ograniczajmy bardzo budżetu bo to ma być na lata
-
Tato_Małża
- Aktywny

sluchajcie, a jak to jest z tymi gwarancjami? ile minimum powinno byc gwarancji zeby zdecydowac sie na dane drewno?
Tato_Małża pisze:sluchajcie, a jak to jest z tymi gwarancjami? ile minimum powinno byc gwarancji zeby zdecydowac sie na dane drewno?
Na te gwarancje to tak do końca nie patrz, bo to raczej okres orientacyjny, zwłaszcza w przypadku tańszych gatunków drewna, których trwałość jest bardziej uzależniona od warunków atmosferycznych i twojej dbałości o taras (konserwacja).
Często lepiej spojrzeć na klasę drewna.
Trochę o tym możesz przeczytać tutaj w zakładce "opis klas drewna"
http://deskitarasowe24.pl/deska-tarasow ... l-102.html
Inna sprawa, że najlepiej kupować w pewnych miejscach, bo tam możesz skorzystać z pomocy konsultanta.
A lepiej jest zainwestowac wiecej pieniedzy w drewno egzotyczne i to sie nam bardziej bedzie oplacało czy jednak kupic cos tanszego, bo nie ma ogromnej roznicy jak z tym jest ?
-
Tato_Małża
- Aktywny

Merlin, dziekuje Ci za odpowiedz i za artykul, troche sie dowiedzialem tylko ze nawet jak kupie dobrej jakosci drewno i bede dobrze o nie dbal to lepiej miec zabezpiecznie, nie raz kupilem cos z wyzszej polki a potem jakis feler i klapa..
Merlin to cenna uwaga, dzięki
Tutaj też mały poradnik dla tych co nie wiedzą jakie drewno wybrać - https://vimeo.com/61787236
Ostatnio się dowiedziałem że deski thermory wyglądają bardzo podobnie do egzotyków, a właściwości mają nawet lepsze
-
Tato_Małża
- Aktywny

no tak, są nawet lepsze bo te deski nie pracują:)
Dokładnie każde drzewo nie wysuszone do końca będzie pracować, natomiast Thermory z tego co wiem poddawane jest modyfikacji termicznej podczas której jest pozbywane wody i cukrów i po montaży już nie pracuje czyli nie mamy deformacji, moim zdaniem to wielki atut
-
Tato_Małża
- Aktywny

no dla mnie zdecydowanie najwazniejsza rzecz, jesli chodzi o kupno desek.
ja wcześniej nie wiedziałem że są takie deski tzn poddawane takim modyfikacją suszenia, ale teraz to bardzo ważny dla mnie czynnik bo nie będę się później martwił
-
Tato_Małża
- Aktywny

ja też nei wiedzialem, ale swiat idzie do przodu coraz to nowe technologie wymyslaja, i dobrze!
a który gatunek brałeś i jaki efekt?