Piekarnik a opcja samoczyszczenia
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Piekarnik a opcja samoczyszczenia
Witam. Sporo piekarników obecnie posiada już taką opcję, ale czy jej skuteczność różni się w zależności od tego, o jakim modelu mowa? Na czym opiera się działanie pirolizy, bo do tego chyba sprowadza się to samoczyszczenie? Które piekarniki są tu szczególnie efektywne? Oczywiście piekarnik powinien być przede wszystkim do pieczenia, ale jest ciekawa.
Re: Piekarnik a opcja samoczyszczenia
Na pewno funkcja ta występuje w piekarnikach Whirlpoola, myślę że jest tak samo skuteczna, niezależnie od modelu:). Piroliza polega na tym, że piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu wszystkie zanieczyszczenia zamieniają się w popiół - a ten trzeba tylko wymieść.
-
Agnieszka J
- Początkujący

- Kontakt:
Nie dymi się wtedy strasznie z takiego piekarnika? Ile takie cudo kosztuje?
Integra Smart to teraz chyba z 3 tys, warto poszukać na euro lub gdzies w tym stylu
Myślę, że to przesada. Jeszcze nie zdarzyło mi się tak ubrudzić piekarnika, żebym musiał zmęczyć się jego czyszczeniem, lub co gorsza stracić na tym dużo czasu. A już na pewno nie zapłaciłbym takiej sumy:)
A takie samooczyszcanie to na ile jest skuteczne, jeśli można spytać. Mam mikrofalówkę z tą opcją, bo może pełnić też funkcje zwykłego piekarnika, ale nigdy z tego nie korzystałem, bo długo to trwa i prądu dużo ciągnie. Warto to uruchamiać?
A poza pirolizą, czy jest to piekarnik solidny? W sensie wytrzymałości i czy posiada jakieś inne funkcje?
Ja wiem, że akurat np. w moim Electroluxie nie dymi się i nie czuć prawie wcale. Opcja faktycznie mega wygodna, bo i dokładna i pozwala oszczędzić czas. I wychodzi nawet taniej niż kosztowałyby wszystkie środki czystości.
mi się niestety zdarzyłoflavio pisze:Myślę, że to przesada. Jeszcze nie zdarzyło mi się tak ubrudzić piekarnika, żebym musiał zmęczyć się jego czyszczeniem, lub co gorsza stracić na tym dużo czasu. A już na pewno nie zapłaciłbym takiej sumy:)
nie prawda z tym samo czyszczeniem... to jest katastrofa i zawsze będzie 
tłuszcz dobrze schodzi po płynie, tylko trzeba umiejętnie, z szybki można cifem
nie ma co się nastawiać nawet 
mówisz że nie wyczyścisz?
- doktorells
- Zainteresowany

Dokładnie polega to na podsmażeniu wszystkiego co pozostało w piekarniku po pysznym obiedzie, proponowałbym na wszelki wypadek użyć na końcu wilgotnej szmatki zwłaszcza jak ma się dzieci
znalazłam fajne mleczko electroluxa do czyszczenia piekarników, wystarczy nanieść na powierzchnie, podgrzać piekarnik do 250 stopni, działa jak samoczyszczenie
po ostygnięciu piekarnika wystarczy przetrzeć mokrą szmatką