Łaczenie płatwi

Więźba dachowa to drewniana konstrukcja dachu, jego szkielet, który jest elementem konstrukcyjnym. Dlatego tak ważną sprawą jest jej dobre i bezpieczne wykonanie. Poznaj tajniki więźby dachowej i nie daj się zaskoczyć przy budowie dachu swojego domu.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

tomaszkk
Początkujący
Początkujący

Łaczenie płatwi

Post autor: tomaszkk »

Witam Szanownych Forumowiczów!

Mam następujący problem:
Musze połączyć płatew o przekroju 14x20cm, podpartą słupami. Łączenie wychodzi na środku lukarny.
Rozpiętość między słupami wynosi 375cm. Na 80cm do słupów będą leżały krokwie lukarny (14x17cm).
Jaki zamek zastosować:
1) złącze wzdłużne na zamek ukośny
2) złącze wzdłużne na zamek prosty
3) złącze wzdłużne schodkowe z czopem prostym pojedynczym
4) złącze wzdłużne schodkowe z czopem pojedynczym płetwowym.

Czy do tego zastosować jeszcze wzmocnienia w postaci mieczy na strony gdzie będą opierały się krokwie lukarny (wg projektu miecze są zbędne)?
Pochylenie połaci 40,5 stopnia.

Proszę o pomoc.

docent56
rekomendowany doradca

Re: Łaczenie płatwi

Post autor: docent56 »

To pierwsze skręcone dwiema śrubami.

varias
Początkujący
Początkujący

Post autor: varias »

Witam wszystkich.
Podłączę się pod temat i proszę o poradę

zastanawiam się czy nie dałem za małego zamka na łączeniu podciągu daszku jednospadowego tzw ganku. Podciąg 12x12 połączyłem zamkiem o długości 22cm zbiłem 6 gwozdziami 4mmx 10cm i pod połączenie postawiłem słupek 12x12 zachodzący połową na łączenie obu podciągów całość jeszcze skręciłem z obu stron słupa dośc grubymi balchami kątowymi. Odległość od słupów wynosi ok ok2,5-3m Daszek o spadku 20* 3m x 6m

Proszę o poradę.

varias
Początkujący
Początkujący

Post autor: varias »

TO MOŻE ILE POWINNO WYNOSIĆ CIĘCIE WZDŁUŻNE DO ZBICIA PODCIĄGÓW ZE SOBĄ, GDZIE ODLEGŁOŚC PO MIEDZY SŁUPAMI PODPOROWYMI WYNOSI 3M? WSZYSTKO 12X12CM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Więźba dachowa”