Samospłacający się dom
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Tato_Małża
- Aktywny

Samospłacający się dom
Czy ktoś słyszał o projekcie Boś Banku o samosplacalacym sie domie? co o tym sadzicie?? myslicie ze to realne?
Re: Samospłacający się dom
Czytałem o tym projekcie... i mam same wątpliwości. Jedno podstawowe pytanie... jeśli rachunek ekonomiczny ma być tak korzystny dla inwestora, to pytam się dlaczego na potęgę nie powstają wielkie fermy czystej energii? Przy dzisiejszym poziomie stopy procentowej przecież bankom bardziej opłacałoby się inwestować w takie przedsięwzięcia niż w udzielanie kredytów hipotecznych.. Podejżewam, że oblicznia użyte w promo BOŚ są huraptymistyczne i zakładają niskie koszty serwisu instalacji energi odnawialnej oraz chwilowe korzystne warunki ekonomiczno-formalne [np. dopłaty do czystej energii].
-
Tato_Małża
- Aktywny

No rzeczywiscie jest bardzo optymistyczne, ale nawet jesli rata nie wyszlaby 0zl a nawet tysiac to i tak dla mnie np. by sie bardzo oplacalo.. dla panstwa raczej mniej i pewnie szybko sie wycofaja z tego projektu, ale gdyby dalo sie na niego zalapac to byloby oplacalne dla posiadaczy. No zobaczymy jak to wszystko sie potoczy dalej.
Natanek by powiedział "Jeżeli Bank mówi że masz coś za darmo tow wiedz że coś się dzieje..."
"Nie ma darmowych obiadów" To taka przypowieść z bajki. Ktoś zawsze musi zapłacić. Trzeba tłumaczyć kto?
Nie po to izolujemy, by robić centralne.
To już chyba lepiej wziąć "bezzwrotną pożyczkę" w IdeaBanku. Jedno trzeba przyznać IDEA jest przednia jak zrobić z szaraka baleron.
IDEA-lnie
-
TomaszKomin
- Początkujący

- Kontakt:
Ja tam sceptycznie zawsze podchodzę do tego że coś samo się zrobi, samo spłaci, albo że dostanę coś za darmo. Zwykle drobnym druczkiem można się doczytać jakiś kruczków.
Nie jest to przypowieść z bajki. To twierdzenie wymyślił ekonomista, laureat Nagrody Nobla Milton Friedman. Który twierdził, że "nie ma darmowego obiadu". Nawet jeśli zjesz za darmo, ktoś inny musi zapłacić.Enerbau pisze:"Nie ma darmowych obiadów" To taka przypowieść z bajki.
Okazuje się, że to twierdzenie działa w każdej innej dziedzinie np. bardzo skutecznie "korzysta" z niego Teoria Darwina czyli ewolucja.
Im wyżej wzlatujemy tym mniejsi wydajemy się tym, którzy nie umieją latać
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.