Brak wentylacji po zmianie układu pomieszczeń.

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

info136
Początkujący
Początkujący

Brak wentylacji po zmianie układu pomieszczeń.

Post autor: info136 »

Witam, planuję z obecnej kuchni zrobić sypialnię natomiast w pokoju, który znajduje się obok za ścianą wydzielić aneks kuchenny. Niestety będzie się to wiązać z brakiem dostępu do kratki wentylacyjnej z nowej kuchni. Wentylacja w budynku jest grawitacyjna, mam osobny pion, wiem że wykonanie poziomego kanału (ok. 3m. długości) łączącego "nową" kuchnię z oryginalną kratką wentylacyjną jest niezgodne z przepisami oraz nie zapewni wymiany powietrza przy wentylacji grawitacyjnej. W mieszkaniu nie mam gazu a w łazience jest wentylacja grawitacyjna, blok 3piętrowy, mieszkanie na I piętrze. Zastanawiam się nad zastosowaniem w "nowej" kuchni wentylacji mechanicznej i podłączenie kanałem poziomym do otworu wentylacyjnego w obecnej kuchni a przyszłej sypialni ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie oraz czy jest zgodne z prawem. Czy może ktoś rozwiać moje wątpliwości?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: Brak wentylacji po zmianie układu pomieszczeń.

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

Wentylacja to nie kratka wywiewna - to świeże powietrze nawiewane do pokojów a wychodzące przez wywiewy. Jak rozwiązane są nawiewy ?

info136
Początkujący
Początkujący

Nawiewy są w oknach, niestety kratka wywiewna byłaby w sąsiednim pomieszczeniu i dlatego chciałbym zastosować wentylację mechaniczną i kanałem poziomym podłączyć się z drugiego pomieszczenia.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Jeżeli w budynku jest wentylacja naturalna - to zarówno przepisy jak i zdrowy rozsądek ( co nie zawsze idzie w parze ) zezwalają na wentylację mechaniczna nawiewną. Czyli mechaniczny nawiew powietrza do wszystkich pokoi .
To się nazywa wentylacja plus i oparta jest na jednym wentylatorze i skrzynce rozdzielczej na pokoje.

info136
Początkujący
Początkujący

A co w tej sytuacji z odprowadzaniem oparów z kuchni?

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Mechaniczny wywiew nie jest dozwolony . Skaża Pan własną rodzinę i siebie

info136
Początkujący
Początkujący

Ja nie proponowałem zrobienia "wyciągu" tylko zastanawiałem się jak opary z kuchni miałyby trafić do otworu wywiewnego za ścianą (ok. 3m dalej). Czy wykonać poziomy odcinek od komina do nowej kuchni i nadciśnienie zrobi swoje? Jak miałbym zamontować wentylator nawiewny jeżeli u mnie nawiew jest realizowany poprzez nawiewniki w oknach? Może Pan zaproponować jakieś rozwiązanie dostępne w sklepach internetowych?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”