Witam,
to mój pierwszy post na forum, ale mam nadzieję że w odpowiednim dziale umieściłem temat. Mam następujący problem przy szpachlowaniu ścian:
Na początek ściany gruntuję, następnie nakładam pierwszą warstwę gładzi Acryl-Putz, a na następny dzień drugą warstwę. Po kilku dniach zaczynam czyścić i niestety w miejscu wyczerpania zewnętrznej warstwy gładzi, gdzie przebiję się do warstwy nakładanej jako pierwszą, powstają nieciągłości. Chodzi o to, że dwie warstwy nie zespajają się mocno ze sobą. Co na to poradzić?
Proszę o pomoc kolegów forumowiczów
Problem przy szpachlowaniu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Problem przy szpachlowaniu
Tak szpachluj abyś miał szlif tylko żądeł spod blachy.
Na przyszłość używaj lepszych systemów gipsów np. Semin.
Na przyszłość używaj lepszych systemów gipsów np. Semin.
Tego nie bardzo rozumiem. Proszę o wyjaśnienie.Interno pisze:Tak szpachluj abyś miał szlif tylko żądeł spod blachy.
Do szpachlowania jako finishu używam tego środka http://www.acrylputz.pl/20/szpachlowani ... yrownujaca
Na opakowaniu pisze start + finish jednak jest to typowy finish. Czy ten materiał jest zły? Jeśli tak, to na co zmienić dostępnego w marketach ogólnobudowlanych lub na składach?
-
e-Rzecznik Śnieżka
- Superużytkownik

- Kontakt:
Szanowny Panie,
źe ocenił Pan sytuację. Dwie warstwy wyrobu zespajają się ze sobą - gdyby nie to, szpachlowanie drugą warstwą nie byłoby możliwe. Z kolei zbyt twardej szpachli nie dałoby się w ogóle wyszlifować. Myślę, że problem tkwi w zmiennej konsystencji wyrobu na pierwszą i drugą warstwę, różnych czasach wysychania i wywołanych tym, różnicach w twardości poszczególnych warstw. Jest to problem dotyczący wszystkich wyrobów sypkich dostępnych na rynku. Istotna jest tuta technika aplikacji - należy starać się nałożyć warstwę w taki sposób, aby wypełnić nierówności i pozostawić gładkie lico. Przy drugiej warstwie - która powinna mieć grubość ok. 3 mm - należy postępować podobnie. Podczas szlifowania, nawet gdy pozbędziemy się połowy grubości warstwy finiszowej, nie ma ryzyka odsłonięcia pierwszej warstwy. Dodatkowo, warstwa o grubości ponad 1mm łatwiej odbierze wilgoć z wyrobów aplikowanych na gładź. Poniżej rysunek poglądowy:

źe ocenił Pan sytuację. Dwie warstwy wyrobu zespajają się ze sobą - gdyby nie to, szpachlowanie drugą warstwą nie byłoby możliwe. Z kolei zbyt twardej szpachli nie dałoby się w ogóle wyszlifować. Myślę, że problem tkwi w zmiennej konsystencji wyrobu na pierwszą i drugą warstwę, różnych czasach wysychania i wywołanych tym, różnicach w twardości poszczególnych warstw. Jest to problem dotyczący wszystkich wyrobów sypkich dostępnych na rynku. Istotna jest tuta technika aplikacji - należy starać się nałożyć warstwę w taki sposób, aby wypełnić nierówności i pozostawić gładkie lico. Przy drugiej warstwie - która powinna mieć grubość ok. 3 mm - należy postępować podobnie. Podczas szlifowania, nawet gdy pozbędziemy się połowy grubości warstwy finiszowej, nie ma ryzyka odsłonięcia pierwszej warstwy. Dodatkowo, warstwa o grubości ponad 1mm łatwiej odbierze wilgoć z wyrobów aplikowanych na gładź. Poniżej rysunek poglądowy: