wentylacja mechaniczna - opory instalacji
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
wentylacja mechaniczna - opory instalacji
Dzień dobry,
mam kilka pytań do teoretyków i praktyków, którzy montowali instalację nawiewowo-wywiewną w domach jednorodzinnych i mieli możliwość ocenienia działania tej instalacji w różnych warunkach.
Opis domu:
parterowy z poddaszem użytkowym, około 200 m2 powierzchni użytkowej, kuchnia, 6 pokoi, 3 łazienki, 3 garderoby, pralnia teoretycznie 7 nawiewów (2 na salon) i 8 wywiewów jak to zrównoważyć?
Planowana instalacja:
rekuperator onyx dream 400 umiejscowiony na strychu nieocieplonym, kanały pe-flex śr. wewnętrzna 63 mm (http://termokontrol.com.pl/pe-flex), skrzynki rozdzielcze ze stali nierdzewnej, ewentualnie skrzynki rozprężne to zależy od końcowego kształtu instalacji.
Pytania:
Na stronie producenta wyczytałam, że kanały PE-FLEX HD są przeznaczone dla strumieni powietrza do 30 m3/h i tak też twierdzi instalator, dodając, że żaden rekuperator nie jest w stanie pchnąć więcej powietrza przez taką wąską i długą rurę (w najdłuższym miejscu będzie miała około 9m) ze względu na zbyt duże opory. Czy to prawda?
Jeżeli to prawda to założenie, o którym w wielu miejscach pisze pan Tomasz Brzęczkowski, że optymalna prędkość powietrza w kanałach to wartości od 2m/s do 5 m/s (co dla kanałów o średnicy 63 mm oznaczałoby przepływ powietrza między 22m3/h do 55m3/h) nie może zostać spełnione i aby dostarczyć założone na maksymalnym biegu rekuperatora 400m3 powietrza w godzinę należy zamontować po dwa kanały do anemostatu (stąd skrzynki rozprężne). To z kolei wiąże się z przesyłem powietrza na najniższym biegu z prędkością mniejszą niż 2m/s i jak twierdzi pan Tomasz Brzęczkowski może przyczynić się do powstania hałasu (czego baaaaardzo chcę uniknąć). Czy to możliwe aby w innych kanałach o podobnej konstrukcji (smart-flex, uniflex itp.) powietrze mogło przechodzić z dużo mniejszymi oporami . Wydaje mi się to dość absurdalne, żeby powietrze w uniflexsie mogło płynąć z prędkością 5m/s a w pe-flexie nie czy też jest to cecha wszystkich kanałów o małej średnicy, że wytwarzają tak duże opory, a zatem montowanie dwóch czy nawet trzech kanałów doprowadzających powietrze do jednego anemostatu jest powszechną i zalecaną praktyką?
mam kilka pytań do teoretyków i praktyków, którzy montowali instalację nawiewowo-wywiewną w domach jednorodzinnych i mieli możliwość ocenienia działania tej instalacji w różnych warunkach.
Opis domu:
parterowy z poddaszem użytkowym, około 200 m2 powierzchni użytkowej, kuchnia, 6 pokoi, 3 łazienki, 3 garderoby, pralnia teoretycznie 7 nawiewów (2 na salon) i 8 wywiewów jak to zrównoważyć?
Planowana instalacja:
rekuperator onyx dream 400 umiejscowiony na strychu nieocieplonym, kanały pe-flex śr. wewnętrzna 63 mm (http://termokontrol.com.pl/pe-flex), skrzynki rozdzielcze ze stali nierdzewnej, ewentualnie skrzynki rozprężne to zależy od końcowego kształtu instalacji.
Pytania:
Na stronie producenta wyczytałam, że kanały PE-FLEX HD są przeznaczone dla strumieni powietrza do 30 m3/h i tak też twierdzi instalator, dodając, że żaden rekuperator nie jest w stanie pchnąć więcej powietrza przez taką wąską i długą rurę (w najdłuższym miejscu będzie miała około 9m) ze względu na zbyt duże opory. Czy to prawda?
Jeżeli to prawda to założenie, o którym w wielu miejscach pisze pan Tomasz Brzęczkowski, że optymalna prędkość powietrza w kanałach to wartości od 2m/s do 5 m/s (co dla kanałów o średnicy 63 mm oznaczałoby przepływ powietrza między 22m3/h do 55m3/h) nie może zostać spełnione i aby dostarczyć założone na maksymalnym biegu rekuperatora 400m3 powietrza w godzinę należy zamontować po dwa kanały do anemostatu (stąd skrzynki rozprężne). To z kolei wiąże się z przesyłem powietrza na najniższym biegu z prędkością mniejszą niż 2m/s i jak twierdzi pan Tomasz Brzęczkowski może przyczynić się do powstania hałasu (czego baaaaardzo chcę uniknąć). Czy to możliwe aby w innych kanałach o podobnej konstrukcji (smart-flex, uniflex itp.) powietrze mogło przechodzić z dużo mniejszymi oporami . Wydaje mi się to dość absurdalne, żeby powietrze w uniflexsie mogło płynąć z prędkością 5m/s a w pe-flexie nie czy też jest to cecha wszystkich kanałów o małej średnicy, że wytwarzają tak duże opory, a zatem montowanie dwóch czy nawet trzech kanałów doprowadzających powietrze do jednego anemostatu jest powszechną i zalecaną praktyką?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Re: wentylacja mechaniczna - opory instalacji
Przeszukałem stronę producenta ---i nie znalazłem tego.Na stronie producenta wyczytałam, że kanały PE-FLEX HD są przeznaczone dla strumieni powietrza do 30 m3/h
może się pomyliłam i termokontrol nie jest producentem PE-FLEX, w każdym razie na stronie http://termokontrol.com.pl/pe-flex znalazło się stwierdzenie "PE-FLEX 75 - zewn. 75 mm, wewn. 63 mm, dla strumieni powietrza do 30 m3/h".
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Optymalny przedział prędkości w kanałach jest od 2 do 5m/sek. - jaki problem policzyć?
Tylko, że przy założeniu, iż kanałyPE-FLEX mają ograniczenie do 30m3/h to -
jeśli dobrze rozumiem - powietrze tym kanałem nie popłynie z prędkością 5m/s. A ściślej rzecz biorąc wentylatory rekuperatora będą za słabe, żeby to powietrze przepchać do anemostatu z taką prędkością.
jeśli dobrze rozumiem - powietrze tym kanałem nie popłynie z prędkością 5m/s. A ściślej rzecz biorąc wentylatory rekuperatora będą za słabe, żeby to powietrze przepchać do anemostatu z taką prędkością.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Prędkość optymalna to prędkość przy której są najmniejsze opory i szumy.
- Dlaczego coś zakładać ? Przecież jest producent central.
Centrala dreem 400 ma wyjście 160 mm na I biegu 30% - czyli 2 m/sek - przy prawie 400m3/h mamy 5m/sek.
Szumy powstają przy rozprężaniu się powietrza a kanale. Ma Pan 7 nawiewów . Fi 160mm to 200cm2
200cm2: 7 = 28 cm 2 - czyli fi 63mm
Wywiewy są tylko w pomieszczeniach mokrych - skąd u Pan 8 sztuk???
- Dlaczego coś zakładać ? Przecież jest producent central.
Centrala dreem 400 ma wyjście 160 mm na I biegu 30% - czyli 2 m/sek - przy prawie 400m3/h mamy 5m/sek.
Szumy powstają przy rozprężaniu się powietrza a kanale. Ma Pan 7 nawiewów . Fi 160mm to 200cm2
200cm2: 7 = 28 cm 2 - czyli fi 63mm
Wywiewy są tylko w pomieszczeniach mokrych - skąd u Pan 8 sztuk???
Tak, ja to rozumiem, że centrala jest zaprojektowana tak, aby na pierwszym biegu szło z prędkością 2/ms a na trzecim z prędkością 5m/s, tylko że - zgodnie z Pana wyliczeniami, z którymi bynajmniej nie polemizuję - ilość powietrza, która będzie dostarczana w ciągu godziny kanałem o średnicy 63mm to w zależności od prędkości od 22m3 do 55m3. Ale z informacji na stronie oraz zapewnień instalatora wynika, że PE-FLEXEM więcej niż 30m3 na godzinę nie pójdzie... Co mam o tym myśleć?
8 sztuk wywiewów, bo kuchnia, 3 łazienki, pralnia i 3 garderoby (pomieszczenia pomocnicze bez okien, z których - zgodnie z prawem - należy zapewnić usuwanie 15m3 powietrza na godzinę)...
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Tego już nie wiem co Pan ma myśleć. Jeżeli o mnie chodzi, to uważam, ze tylko tak można uzasadnić podwójne kanały.
A ja tylko wkleję zrzut z instrukcji tyczący się montażu na poddaszu:

do Bolas - rekuperator będzie umieszczony w ocieplonej hm... dużej skrzyni, czy też mini komórce tak, aby zapewnić mu temperaturę powyżej 5 st. C. Rozważam także instalację rekuperatora NEOVENT PE COMFORT 450 m3/h, który może pracować w temperaturze poniżej zera, ale jakoś do końca mnie ten rekuperator nie przekonuje. Chyba, że usłyszę na jego temat jakieś pozytywne opnie 
do Tomasz Brzęczkowski - czyli Pana zdaniem, twierdzenie o oporach uniemożliwiających przesyłanie większej ilości powietrza niż 30m3 na godzinę jest jedynie sposobem na podniesienie ceny instalacji
Dziękuję bardzo za opinie. Ciekawa jestem, czy jest ktoś na forum, kto będzie bronił potrzeby instalowania podwójnych kanałów PE-FLEX (czy innych flex).
Panie Tomaszu jeszcze jedno pytanie - czy jeśli zastosować ocieplenie dla onyxa, pojedyncze kanały i nie stosować skrzynek rozprężnych to opisana instalacja będzie cicha, wydajna i bezawaryjna?
do Tomasz Brzęczkowski - czyli Pana zdaniem, twierdzenie o oporach uniemożliwiających przesyłanie większej ilości powietrza niż 30m3 na godzinę jest jedynie sposobem na podniesienie ceny instalacji
Dziękuję bardzo za opinie. Ciekawa jestem, czy jest ktoś na forum, kto będzie bronił potrzeby instalowania podwójnych kanałów PE-FLEX (czy innych flex).
Panie Tomaszu jeszcze jedno pytanie - czy jeśli zastosować ocieplenie dla onyxa, pojedyncze kanały i nie stosować skrzynek rozprężnych to opisana instalacja będzie cicha, wydajna i bezawaryjna?
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

To nie jest prawda - tylko rekuperatory z rotorem mogą stać w ujemnej temperaturze.Rozważam także instalację rekuperatora NEOVENT PE COMFORT 450 m3/h, który może pracować w temperaturze poniżej zera, ale jakoś do końca mnie ten rekuperator nie przekonuje
Kanały powinny być takie jak trzeba - Może Pan dawać po dwa - zwiększą się opory, ale naprawdę minimalnie -do pominięcia - co do wzrostu poziomu szumów - nie wiem czy będzie Pan ten wzrost słyszał - my jak montujemy - musimy zgodnie z fizyką i sztuką - Przy kanale 63mm 30m3/h to 2,7 m/sek - pisanie, że to jest granica, nie jest prawdąPanie Tomaszu jeszcze jedno pytanie - czy jeśli zastosować ocieplenie dla onyxa, pojedyncze kanały i nie stosować skrzynek rozprężnych to opisana instalacja będzie cicha, wydajna i bezawaryjna?
Co do pracy w mrozie - tu chodzi o odprowadzanie kondensatu, nie o centrale. Od centrali idzie rurka z wodą - gdy jest minus - woda w rurce zamarznie
Dziękuję bardzo za podzielenie się swoją wiedzą.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Bardzo niedobrze jest podawać, że reku odprowadzający kondensat rurka może pracować poniżej 0 -NEOVENT PE COMFORT 450 m3/h, który może pracować w temperaturze poniżej zera,
To spora bezczelność.