kratka wentylacyjna
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
michal olo
- Początkujący

kratka wentylacyjna
Witam
Chcę zabudować antresole (dwa pokoje + przedpokój) i czy w przedpokoju powinna być kratka wentylacyjna? Na antresoli mam okna z mikrowentylacją.
Wydaje mi się, że w lecie ciepłe powietrze z salonu będzie sie gromadzić w przedpokoju na antresoli i myślałem nad czymś co by je odprowadzało na zewnątrz. W mieszkaniu w bydunku mam wentylację mechaniczną (wentylatory na kominach) i może się podłaczyć do szybu wentylacyjnego?
Chcę zabudować antresole (dwa pokoje + przedpokój) i czy w przedpokoju powinna być kratka wentylacyjna? Na antresoli mam okna z mikrowentylacją.
Wydaje mi się, że w lecie ciepłe powietrze z salonu będzie sie gromadzić w przedpokoju na antresoli i myślałem nad czymś co by je odprowadzało na zewnątrz. W mieszkaniu w bydunku mam wentylację mechaniczną (wentylatory na kominach) i może się podłaczyć do szybu wentylacyjnego?
Re: kratka wentylacyjna
Nic nie wolno podłączać według własnego "widzimisię" do prawidłowo działającej wentylacji mechanicznej.
Wentylatory na kominach? To tylko wentylacja mechaniczna wywiewna a gdzie nawiewy - w oknach? Jaka jest ogólna powierzchnia nawiewów a jaka wywiewów (mechanicznych) jaka jest wydajność ogólna wentylatorów wywiewnych?
-
michal olo
- Początkujący

W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna.
Na dole mam:
- pokój z aneksem kuchennym (dwa okna velux z mikrowentylacją nawiewniki)+ barkon z mikrowentylacja) i w kuchni jest kratka wentylacyjna + krata na okap
- łazienka z kratką wentylacyjną.
Na antresoli mam tylko 3 okna velux z mikrowentylacją (nawiewniki) bez żadnej kartki wentylacyjnej.
Wydajności nie pamiętam muszę się dowiedzieć.
Na dole mam:
- pokój z aneksem kuchennym (dwa okna velux z mikrowentylacją nawiewniki)+ barkon z mikrowentylacja) i w kuchni jest kratka wentylacyjna + krata na okap
Na antresoli mam tylko 3 okna velux z mikrowentylacją (nawiewniki) bez żadnej kartki wentylacyjnej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Gdyby miał Pan wentylację nie pisałby Pan. Mikrowentylacja jak sama nazwa wskazuje nie jest wentylacją. Mogę bez problemu wykazać jaki jest przyrost CO2 w sypialni itp. Jest zła wentylacja, niech więc Pan zgłasza reklamacje.michal olo pisze:W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna.
Na dole mam:
Wentylatory na kratkach kominów wywiewnych nie oznaczają wentylacji mechanicznej tylko wesołą twórczość kogoś kto nie zna przepisów prawa budowlanego dot. tzw wentylacji grawitacyjnej.
-
michal olo
- Początkujący

Źle sie zrozumieliśmy, wentylację jaką posiadam w budynku i tym samym w mieszkaniu jest wentylacją mechaniczną, na kominach na dachu są wentylatory elektryczne. Wszystkie okna i drzwi balkonowe mam z mikrowentylacją.
Kratki wentylacyjne mam w pokoju z aneksem kuchennym i łazience natomiast nie mam żadnej kratki wentylacyjnej na antresoli.
Kratki wentylacyjne mam w pokoju z aneksem kuchennym i łazience natomiast nie mam żadnej kratki wentylacyjnej na antresoli.