kratka wentylacyjna

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

michal olo
Początkujący
Początkujący

kratka wentylacyjna

Post autor: michal olo »

Witam

Chcę zabudować antresole (dwa pokoje + przedpokój) i czy w przedpokoju powinna być kratka wentylacyjna? Na antresoli mam okna z mikrowentylacją.

Wydaje mi się, że w lecie ciepłe powietrze z salonu będzie sie gromadzić w przedpokoju na antresoli i myślałem nad czymś co by je odprowadzało na zewnątrz. W mieszkaniu w bydunku mam wentylację mechaniczną (wentylatory na kominach) i może się podłaczyć do szybu wentylacyjnego?

Interno
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: kratka wentylacyjna

Post autor: Interno »

Nic nie wolno podłączać według własnego "widzimisię" do prawidłowo działającej wentylacji mechanicznej.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Wentylatory na kominach? To tylko wentylacja mechaniczna wywiewna a gdzie nawiewy - w oknach? Jaka jest ogólna powierzchnia nawiewów a jaka wywiewów (mechanicznych) jaka jest wydajność ogólna wentylatorów wywiewnych?

michal olo
Początkujący
Początkujący

W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna.
Na dole mam:
- pokój z aneksem kuchennym (dwa okna velux z mikrowentylacją nawiewniki)+ barkon z mikrowentylacja) i w kuchni jest kratka wentylacyjna + krata na okap
- łazienka z kratką wentylacyjną.

Na antresoli mam tylko 3 okna velux z mikrowentylacją (nawiewniki) bez żadnej kartki wentylacyjnej.

Wydajności nie pamiętam muszę się dowiedzieć.

Tomasz_Brzeczkowski
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Tomasz_Brzeczkowski »

michal olo pisze:W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna.
Na dole mam:
- pokój z aneksem kuchennym (dwa okna velux z mikrowentylacją nawiewniki)+ barkon z mikrowentylacja) i w kuchni jest kratka wentylacyjna + krata na okap
- łazienka z kratką wentylacyjną.

Na antresoli mam tylko 3 okna velux z mikrowentylacją (nawiewniki) bez żadnej kartki wentylacyjnej.

Wydajności nie pamiętam muszę się dowiedzieć.
Gdyby miał Pan wentylację nie pisałby Pan. Mikrowentylacja jak sama nazwa wskazuje nie jest wentylacją. Mogę bez problemu wykazać jaki jest przyrost CO2 w sypialni itp. Jest zła wentylacja, niech więc Pan zgłasza reklamacje.

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Wentylatory na kratkach kominów wywiewnych nie oznaczają wentylacji mechanicznej tylko wesołą twórczość kogoś kto nie zna przepisów prawa budowlanego dot. tzw wentylacji grawitacyjnej.

michal olo
Początkujący
Początkujący

Źle sie zrozumieliśmy, wentylację jaką posiadam w budynku i tym samym w mieszkaniu jest wentylacją mechaniczną, na kominach na dachu są wentylatory elektryczne. Wszystkie okna i drzwi balkonowe mam z mikrowentylacją.
Kratki wentylacyjne mam w pokoju z aneksem kuchennym i łazience natomiast nie mam żadnej kratki wentylacyjnej na antresoli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”