Wykonanie drenażu wewnętrznego.
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
-
Budowniczy1
- Początkujący

Wykonanie drenażu wewnętrznego.
Wchodzi mi woda do piwnicy budynku jednorodzinnego.
Wykonanie drenażu zewnętrznego z różnych przyczyn jest niemożliwe.
Proszę o informacje na co zwrucić uwagę przy wykonywaniu dtrenażu wewnętrznego, a przede wszystkim:
1. Czy koniecznym jest wykonanie jakeś ekspertyzy hydrologicznej.
2. Na jakiej głębokości posadowić dreny.
2. W jakiej odległości od ławy układać dreny.
3. W moim przypadku ława się krzyżuje, a więc w trzech miejscach dren natrafi na ławę, a więc w jaki sposób pokonać tą przeszkodę, przekuwając się czy też w jakiś inny sposób i czy przekuwając ławę nie osłabię konstrukcji budynku.
Proszę też o namiar na firmy, z okolic Żyrardowa, wykonujące takie roboty.
Budowniczy1
Wykonanie drenażu zewnętrznego z różnych przyczyn jest niemożliwe.
Proszę o informacje na co zwrucić uwagę przy wykonywaniu dtrenażu wewnętrznego, a przede wszystkim:
1. Czy koniecznym jest wykonanie jakeś ekspertyzy hydrologicznej.
2. Na jakiej głębokości posadowić dreny.
2. W jakiej odległości od ławy układać dreny.
3. W moim przypadku ława się krzyżuje, a więc w trzech miejscach dren natrafi na ławę, a więc w jaki sposób pokonać tą przeszkodę, przekuwając się czy też w jakiś inny sposób i czy przekuwając ławę nie osłabię konstrukcji budynku.
Proszę też o namiar na firmy, z okolic Żyrardowa, wykonujące takie roboty.
Budowniczy1
-
IWUBE
Re: Wykonanie drenażu wewnętrznego.
a po co ci drenaż ? i czemu woda ci wchodzi do środka ?
Pytanie najważniejsze: czy masz gdzie odprowadzić wodę z drenażu?
wiwa
Taki drenaż jest niebezpieczny dla budynku. Drenowana woda może podmywać fundamenty dlatego też nie zaleca się pompowania wód które dostają się stale do piwnic.
-
Budowniczy1
- Początkujący

Tak mam gdzie odprowadzić wodę.
-
Budowniczy1
- Początkujący

Muszę jakoś pozbyć się tej wody.
Pomysł na drenaż wewnętrzny powstał po przeczytaniu kilku publikacji na ten temat.
W publikacjach tych drenaż ten jest przedstawiany jest jako bardzo skuteczny. Jednak nic nie wspominano o jego zgubnym wpływie na ławy lub fundamenty.
Pomysł na drenaż wewnętrzny powstał po przeczytaniu kilku publikacji na ten temat.
W publikacjach tych drenaż ten jest przedstawiany jest jako bardzo skuteczny. Jednak nic nie wspominano o jego zgubnym wpływie na ławy lub fundamenty.
-
Budowniczy1
- Początkujący

Muszę jakoś pozbyć się tej wody.
Myślę że jest to woda gruntowa.
Jeśli macie inny pomysł na pozbycie się tej wody to proszę się nim zemną podzielić.
Myślę że jest to woda gruntowa.
Jeśli macie inny pomysł na pozbycie się tej wody to proszę się nim zemną podzielić.
Możesz podpiąć te "publikacje"?
-
Budowniczy1
- Początkujący

-
brudniakowski
- Początkujący

- Kontakt:
Osobiście miałem podobny problem po ostrych deszczach dwa lata temu. W piwnicy zaczęła mi wybijać woda. Ja jednak poradziłem sobie wybiciem studzienki w piwnicy, w której cała woda się gromadziła, a następnie była pompowana na zewnątrz. Było to oczywiście działanie doraźne. Potem wykonałem drenaż na jednej ścianie budynku, tej po której stronie mamy wyżej położony grunt. Uwarunkowania terenu pozwoliły mi na swobodne zachowanie spadku i wypuszczenia końca drenażu na ogród. Problem zniknął
Nie wiem jak to w Twoim przypadku wygląda jeśli chodzi i teren. Drenaż wewnętrzny to będzie z cała pewnością poważna inwestycja. Zrywanie posadzki, badania techniczne, geologiczne (zawsze może dojść do uszkodzenia konstrukcji). Warto by się tutaj lepiej poradzić fachowca z dziedziny. Jakiś geotechnik by się przydał do przeprowadzenia badań i określenia wymagań, a potem projektant, który to wszystko ogarnie...
Nie wiem jak to w Twoim przypadku wygląda jeśli chodzi i teren. Drenaż wewnętrzny to będzie z cała pewnością poważna inwestycja. Zrywanie posadzki, badania techniczne, geologiczne (zawsze może dojść do uszkodzenia konstrukcji). Warto by się tutaj lepiej poradzić fachowca z dziedziny. Jakiś geotechnik by się przydał do przeprowadzenia badań i określenia wymagań, a potem projektant, który to wszystko ogarnie...
-
Budowniczy1
- Początkujący

Rozumiem, że drenaż który wykonałeś to drenaż zewnętrzny.
Jednak mnie, jak już wcześniej wspominałem, chodzi o drenaż wewnętrzny. Proszę więc o opinię na taki drenaż oraz o namiary na firmy oraz fochowców z tej dziedziny.
Budowniczy1
Jednak mnie, jak już wcześniej wspominałem, chodzi o drenaż wewnętrzny. Proszę więc o opinię na taki drenaż oraz o namiary na firmy oraz fochowców z tej dziedziny.
Budowniczy1