Ciemny salon z kominkiem

Porady jak udekorować każde wnętrze. Jeżeli zastanawiasz się jakie dodatki będą pasowały do Twojego domu, gdzie je kupić i w jakiej cenie, zajrzyj do tego działu.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Basia0201
Początkujący
Początkujący

Ciemny salon z kominkiem

Post autor: Basia0201 »

Witam. Moim problemem jest ciemny salon. Nie mam zielonego pojęcia jak go pomalować. Jedyne miejsce przez które wpada światło to drzwi balkonowe od zachodu. W salonie znajduję się ciemno brązowy kominek. Nie wiem jakie kolory użyć na ścianach żeby pasowały do kominka a jednocześnie żeby nie było mdło i smutno. Chce jedną ścianę wytapetować ale to dopiero jak znajdę kolor na ściny. Jest jeszcze jeden problem a mianowicie SUFIT. Na suficie są położone płyty. Po zimowym paleniu w kominku gips na łączeniach popękał a do tego poprzebijały ciemne plamy od wkrętów. Zastanawiałam się nad jakimś tynkiem na sufit na te pęknięcia i żeby nie trzeba było co roku malować całego sufit aby zamalować kropki z wkrętów.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Re: Ciemny salon z kominkiem

Post autor: Enerbau »

Sufit wytapetować tapetą typu Raufaser http://www.erfurt.com/cms/pl/products.html
Pomalować potem na biało. Sciany kolor piaskowy, sahara, albo lekki beż. Jeżeli w kominku pali się regularnie, to warto raufasą wytapetować wszystkie ściany. Tapetę można wielokrotnie malować, a jak już warstwa farby będzia za gruba, to po prostu ściągnąć i zatapetować na nowo. :)

Euro-Zakupy
lubie spamować

Post autor: Euro-Zakupy »

Codo samej tapety to tak,można wiele razy malować,ale też bez przesady. Po drugim razie radziłbym już zedrzeć, bo potem warstwa faktycznie będzie za gruba. Poza tym kwestia kolorów- ja urządziłbym toi na zasadzie kontrastu jasnych ścian i ciemniejszej podłogi z kominkiem.

Enerbau
Ekspert budowlany
Ekspert budowlany

Post autor: Enerbau »

Jeżeli nie masz doświadczenia z raufazą to nie doradzaj. Spoko można malować 5 razy. Ważne jest tylko aby farba była właściwej jakości! Po położeniu tapety należy i tak 2 razy pomalować aby nie było cieni.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dekoracja wnętrz”