Brak kanału wentylacyjnego w kuchni !

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Proniu
Początkujący
Początkujący

Brak kanału wentylacyjnego w kuchni !

Post autor: Proniu »

Witam serdecznie.
Pokrótce przedstawie mój problem. Dom jednorodzinny kuchnia połączona z jadalnią , niestety w skutek zdarzeń losowych byłem zmuszony do oddzielenia ścianą obydwu pomieszczeń. Kłopot polega na tym, że komin z kanałem wentylacyjnym pozostał w byłej jadalni obecnie pokój i to na ścianie po przeciwnej stronie niż kuchnia jak na szkicu
Obrazek
. W kuchni ma być kuchenka elektryczna. Teraz prośba o pomoc, jak zrobić aby w kuchni mieć wentylację bez budowania komina.
Słyszałem o ,,zetkach'' ale to chyba się nie sprawdzi. Pomocy :cry:
Pozdrawiam

iromaniak
Początkujący
Początkujący

Re: Brak kanału wentylacyjnego w kuchni !

Post autor: iromaniak »

Witam
Jeśli mogę z chęcią się podłączę do tematu.

Obrazek

Podobnie jak kolega pomieszczenie zostało podzielone na kuchnie i toaletę i w toalecie został komin co został jako wentylacja.I teraz przez to nie mam wentylacji w kuchni ...ale pomyślałem aby przekuć się przewiercić na wylot przez 50 cm mur wstawić rurę PCV 110 mm i podłączyć okap... czy to będzie dobry pomysł?!
POZDRAWIAM!!!

AdiK
Zaawansowany
Zaawansowany

Post autor: AdiK »

Jeśli nie ma w tych pomieszczeniach urządzeń gazowych (kocioł), to w jednym i w drugim przypadku zamontowałbym okap i przebił się z rurą okapu za ścianę zewnętrzną, usunąłbym w ten sposób zapachy i nadmiar wilgoci z gotowania

iromaniak
Początkujący
Początkujący

Post autor: iromaniak »

no i właśnie o taką odp mi chodziło tylko teraz zastanawiam się czym i jaką średnicę otworu zrobić...czy wypożyczyć otwornicę jakąś czy jakaś koronko i nawiercać i przecinak i młotek...dodam że mur ma 50 cm i najgorsze w tym wszystkim jest to że ściany już są na gotowo już nawet pomalowane...proszę nie pytać czemu wcześniej to nie zostało zrobione...proszę o jakieś rady...
POZDRAWIAM!!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”