Chodnik z kostki betonowej - potrzebny grys?

Przystępując do budowy, marzymy o idealnym domu. Niestety realia często są inne, a błędy budowlane są zmorą wielu inwestorów. Poradź się jak uniknąć błędów, na co zwrócić uwagę i co zrobić, żeby Twój dom rzeczywiście był idealny.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Roman_S

Chodnik z kostki betonowej - potrzebny grys?

Post autor: Roman_S »

Witam serdecznie

To mój pierwszy post na Tym Forum, więc pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Mam zamiar położyć kostkę betonową IBF na podjeździe do domu oraz na chodniku w ogrodzie.
Moje pytanie brzmi: czy koniecznym jest kładzenie warstwy grysu (frakcji ok. 30mm) pod piasek i kostkę kładzioną na chodnik (tak jak w przypadku podjazdu)? Czy też na ubity grunt wystarczy wysypać 5cm warstwę piasku i na to kostkę?

Pozdrawiam
Roman

JBZ

Post autor: JBZ »

Jeśli chcesz mieć nawierzchnię bez fałd i garbów, to w obu przypadkach na gruby grys (albo kruszywo płukane 16-32 mm) trzeba położyć geowłókninę a potem podsypkę piaskową i kostkę. Kostkę przed ułożeniem warto impregnować hydrofobowo a potem co 5 lat ponawiać impregnację. Czym i jak znajdziesz w naszym serwisie.

Jerzy Zembrowski

Roman_S

Post autor: Roman_S »

@JBZ

Dzięki za odp. A co do geowłókniny, to czy mógłbyś podać konkretny rodzaj jaki bym potrzebował? Pytam, gdyż znalazłem w necie wiele rodzajów. W żadnym jednak przypadku nie było napisane jakiej powinienem użyć.
Pzdr.
Roman

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy budowlane”