Witam
Mam pytanie w kwestii akceptacji nieistotnego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego - w rozumieniu prawa budowlanego .
Otóż sytuacja przedstawia się w sposób następujący.
Projektant tworzący projekt zmarł przedwcześnie. W projekcie budowlanym wynikły zmiany, które mieszczą się w pojęciu nieistotnych zmian od zatwierdzonego projektu. Zmiany te wynikły po śmierci projektanta, więc kto mógłby takie zmiany zaakceptować gdy projektant zmarł?
Czytałem, że zgodnie z prawem autorskim - spadkobiercy projektu. Ale oni nie mają uprawnień budowlanych. Czy mogą te prawo - do dokonania zmian w projekcie - scedować na innego projektanta?
Dzięki bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam
Śmierć projektanta, a nieistotne odstąpienie od projektu
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Śmierć projektanta, a nieistotne odstąpienie od projektu
W świetle Prawa Budowlanego kwalifikację i legalizację zmiany może dokonać dowolny projektant, prawa autorskie nie mają tutaj najmniejszego znaczenia - w konsekwencji przejmuje odpowiedzialność za projekt, nawet za całość - zależnie od zmiany.
Prawa autorskie (jeżeli zmiana je narusza) wymagają jedynie zgody spadkobierców i jest to niezależne od procesu budowlanego.
Prawa autorskie (jeżeli zmiana je narusza) wymagają jedynie zgody spadkobierców i jest to niezależne od procesu budowlanego.
Jeżeli są nieistotne zmiany, to kierownik budowy do zgłoszenia dołącza rysunek ze zmianami budynku w stosunku do projektu.
Mylisz się oleyu.
Każdą zmianę zawsze kwalifikuje PROJEKTANT.
Kierownik budowy nie ma takich uprawnień.
Każdą zmianę zawsze kwalifikuje PROJEKTANT.
Kierownik budowy nie ma takich uprawnień.
Faktycznie, mój błąd.
6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.
Dzięki za przypomnienie.
6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.
Dzięki za przypomnienie.