Instalacja wodna - połączenie nowej instalacji ze starą

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

Andrzej0306
Początkujący
Początkujący

Re: Instalacja wodna - połączenie nowej instalacji ze starą

Post autor: Andrzej0306 »

Znaczy nie wiem dokładnie o czym teraz napisałeś, ale na chwilę obecną czytając ostatnią grafikę od prawej do lewej chcę dać tak:
Trójnik 3/4x3/4x3/4
Mufę PEX 20x3/4
Dalej chcę wygiąć rurę i pójść w górę, na górze ponownie wygiąć i przejść poziomo pod sufitem sieni, następnie po przebiciu się do pomieszczenia łazienki znów wygiąć rurę i puścić ją w dół.
Po dojściu do jakiejś tam wymierzonej od sufitu wysokości chcę wygiąć ją w lewą i dać:
Trójnik 20x20x20
Trójnik 20x20x20
Kolanko 20x20
Od tych trójników i kolanka chcę dać rurki w dół do urządzeń i na końcu kolanka 20x1/2, a w nie wkręcić kranik do pralki 1/2x3/4, kranik do kibelka 1/2x1/2 i jutro sprawdzę jeszcze na jakim gwincie ma być przepływowy ogrzewacz wody Dafi 3,7 jako zasilenie umywalki :D
Rury w kątach 90 stopni chcę wygiąć sprężyną zewnętrzną dla pewności, nie ręką :wink:

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Piszę o ostatnim kolanie. Po co ono jeżeli będziesz mógł rurę wygiąć.

Andrzej0306
Początkujący
Początkujący

Rozumiem i masz ogólnie rację, ale nie wiem czy nie dam najpierw tam kolanka i do niego rurkę w dół, do tej rurki kolano z łapkami i w nie korek, bo nie wiem czy będę miał już w tej chwili WC, czy też najpierw podłączę pralkę i zrobię odpływ i dlatego ten kończący się obieg bym na razie zatkał :wink:
Wczoraj miałem pytania i poszedłem spać, więc dziś je zadam.
1. Czym uszczelnić kraniki do pralki, WC i ogrzewacza wody ? (pakuły, jakaś taśma).
2. Czy można rozkręcać i przykręcać kilka razy ten sam element instalacji ?
Powiedzmy że na ostatnim kolanie bym dał rurę w dół i tam kolano z łapkami + korek.
Następnie po przywiezieniu WC chciałbym zejść od tego zwykłego kolanka niżej z tym kolankiem z łapkami i chciałbym to bez łapek rozkręcić, dać w nie dłuższą rurkę i dokręcić kolanko z łapkami i w efekcie końcowym już kranik do WC :wink:
Nie wiem czy te elementy PEX są jednorazowe czy też nie, a widziałem nawet że można dostać same oringi.
Oczywiście rurkę po ponownym montażu danego elementu bym uciął / dał nową :D

Bolas
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Bolas »

Kształtki skrętne są wielokrotnego użytku. Trzeba tylko użyć troszkę siły by popuścił pierścień zaciskowy i sprawdzić oringi przed ponownym użyciem.
W twoim wypadku chyba najlepsza do uszczelnień będzie taśma teflonowa. Nie masz tego dużo a do konopi będziesz potrzebował jeszcze pasty a nić Loctite jest droga.

Andrzej0306
Początkujący
Początkujący

Ok, w takim razie super że mogę to rozkręcić, gdyż przyda mi się jedno rozkręceniu i ponowne skręcenie.
Dziś kupiłem w Leroy kranik pod WC, kranik pod pralkę, sprężynę zewnętrzną 20 do wyginania, korki 1/2 i trójnik 3/4x3/4x3/4.
Przed chwilą zamówiłem 12m rury Wavin 20x2.25 i jeszcze dziś zamówię resztę elementów z ostaniej grafiki.
Pralka jest do mnie w drodze, więc może jeszcze w tym tygodniu dowiem się jak ta instalacja sprawdzi się w praktyce :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”