olejnica pod płytkami
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
olejnica pod płytkami
Mam pytanie - remontuję łazienkę i mam dwóch fachowców glazurników: jeden radzi aby skuć olejnicę, którą jest pomalowana łazienka i dopiero wtedy kłaść płytki; a drugi uważa, że nie jest to konieczne - wystarczy ponakłówać i porysować olejną i można kłaść. Który ma rację?
Mam przetestowane na kilku obiektach, że da się przykleić płytki na podłożu nienasiąkliwym jakim jest farba olejna.
Warunki:
- odtłuszczenie powierzchni dostępnymi środkami do usuwania wosków i tłuszczy
- dobre przyleganie farby do podłoża (nacięcie krzyżowe w odstępach co 5 mm [ok. 4-5 nacięć] i krzyżowo również 4-5 równolegle co 5 mm. Następnie przyklejamy taśmę malarską i odrywamy - jeśli farba zostanie na ścianie i się nie zerwie - jest ok, jeśli ulegnie oderwaniu od tynku, to należy zerwać jednak farbę.
A grunt - proszę na priv o pytanie - jeśli ktoś chce, to podam odpowiedni produkt, jakim to np. można zrobić, by nie reklamować tu żadnego producenta
Następnie należy przykleić płytki na zaprawę klejową oznaczoną symbolem C2T z oferty producentów zaprawa klejowych.
C2 - oznacza klej o podwyższonej sile przyczepności do podłoża.
Warunki:
- odtłuszczenie powierzchni dostępnymi środkami do usuwania wosków i tłuszczy
- dobre przyleganie farby do podłoża (nacięcie krzyżowe w odstępach co 5 mm [ok. 4-5 nacięć] i krzyżowo również 4-5 równolegle co 5 mm. Następnie przyklejamy taśmę malarską i odrywamy - jeśli farba zostanie na ścianie i się nie zerwie - jest ok, jeśli ulegnie oderwaniu od tynku, to należy zerwać jednak farbę.
A grunt - proszę na priv o pytanie - jeśli ktoś chce, to podam odpowiedni produkt, jakim to np. można zrobić, by nie reklamować tu żadnego producenta
Następnie należy przykleić płytki na zaprawę klejową oznaczoną symbolem C2T z oferty producentów zaprawa klejowych.
C2 - oznacza klej o podwyższonej sile przyczepności do podłoża.
follow the white rabbit...
-
JBZ
Do Tomasz_z
Prawie dobrze, ale ... Ale trzeba zaznaczyć, że ściany zewnętrzne należy po naniesieniu gruntu zwiększającego przyczepność pokryć najpierw hydroizolacją w płynie typu "flussigfolie" - przynajmniej 3-krotnie po 0,3 kg/m2 w każdej warstwie. Przyczyna? Musimy zmniejszyć dyfuzję pary wodnej przez ściany zewnętrzne. Jak z tego wynika, w łazienkach na ścianch zewnętrznych musimy układać glazurę na całej wysokości: od podłogi do sufitu.
Tyle tytułem wcale nie drobnych uzupełnień. Musimy zawsze stać na straży fizyki budowli.
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Prawie dobrze, ale ... Ale trzeba zaznaczyć, że ściany zewnętrzne należy po naniesieniu gruntu zwiększającego przyczepność pokryć najpierw hydroizolacją w płynie typu "flussigfolie" - przynajmniej 3-krotnie po 0,3 kg/m2 w każdej warstwie. Przyczyna? Musimy zmniejszyć dyfuzję pary wodnej przez ściany zewnętrzne. Jak z tego wynika, w łazienkach na ścianch zewnętrznych musimy układać glazurę na całej wysokości: od podłogi do sufitu.
Tyle tytułem wcale nie drobnych uzupełnień. Musimy zawsze stać na straży fizyki budowli.
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
-
JBZ
Dużo pewniejsze jest stosowanie 3-krotnie niż 2-krotnie, mimo że łączne zużycie jest zbliżone - to z doświadczenia. Niezwykle trudno jest uzyskać zużycie 0,5 kg/m2 w jednej warstwie, zaś wykonawca ochoczo położy dwie warstwy zamiast trzech, ale przy łącznym 0,5-0,6 kg/m2, a to zbyt mało.
Jerzy Zembrowski
Jerzy Zembrowski