Ksero dziennika budowy

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

mehoffer

Ksero dziennika budowy

Post autor: mehoffer »

Witam,

Jestem właścicielem domu kupionego w stanie surowym od dewelopera. Inwestorem w rozumieniu prawa budowlanego jest wciąż deweloper, na którego wydane zostało ważne pozwolenie na budowę. Ja mam z deweloperem podpisaną umowę na dokończenie prac budowlanych, w której deweloper zobowiązany jest do wystąpienia w moim imieniu o pozwolenie na użytkowanie. Prace wciąż trwają.

Czy w takiej sytuacji mam prawo do zrobienia ksera dziennika budowy na każdym etapie prowadzenia prac budowlanych? Proszę o opinię, ponieważ kierownik budowy nie wyraża zgody na zrobienie przeze mnie takiego ksera.

Pozdrawiam

adam_50
Zaawansowany
Zaawansowany
Kontakt:

Re: Ksero dziennika budowy

Post autor: adam_50 »

Zgodnie z literą Prawa Budowlanego nie jesteś uczestnikiem procesu budowlanego i w związku z tym nie masz dostępu do dziennika budowy. Prawdę powiedziawszy nie masz nawet prawa wstępu na teren budowy.
Spróbuj dogadać się z deweloperem, który może uzgodnić tę kwestię z kierownikiem budowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”