Witam,
mam nadzieję, że temat zakładam w odpowiednim dziale, bo sprawa dotyczy kuchni.
Mój problem kreśli się następująco: otóż zakupiłem nowe meble do kuchni. Jedna ściana jest ścianą nośną, tak więc o zawieszanie mebli na niej się martwię. Martwi mnie za to sytuacja z drugą ścianą w kuchni. Mianowicie jest ona wypełniona trzciną. Co prawda teraz wiszą na niej meble, które były wieszane ok. 30 lat temu, z tym że dodatkowo był podobno wsadzany kołek drewniany (czy jakiś element na kształt kołka z drewna, płytka czy coś), w który później wbijany był hak na szafkę. Montaż nowych mebli prawdopodobnie będzie na kołkach rozporowych, a te z kolei chyba raczej nie za dobrze będą się trzymały w takiej ścianie.
Chciałem zapytać o jakieś rozwiązania, które pomogą mi pewnie i na lata zawiesić nowe meble.
Meble zawieszane na ścianie z trzciny
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Re: Meble zawieszane na ścianie z trzciny
W przypadku kiedy ściana jest z trzciny,to naprawdę ciężko mówić tutaj o jakiejś stabilności,kołki rozporowe to wygodne rozwiązanie,jednak na krótką metę. Dla mnie ściana nadaje się do renowacji- najlepiej byłoby postawić nową,aby myśleć o zawieszeniu tam nowoczesnych i funkcjonalnych mebli.