Jaka brama?
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Jaka brama?
Brama skrzydłowa moim zdaniem jest bardziej elegancka. Przesuwna za to mniej roboty i łatwiejsza w użytkowaniu.
A jak jest z terminem realizacji, jaka jest cena?nacia pisze:Mi bramę montowała firma Roletex. Oni są właśnie z okolic Krakowa. Zajrzyj na ich stronę, tam znajdziesz więcej info.kosmo3 pisze:A czy ktoś zna dobrą i solidną (i oczywiście tanią firmę) z Krakowa lub okolic, która sprzedaje i montuje bramy garażowe segmentowe?
Polecam firmę Porte. Firma zajmuje się sprzedażą i montażem oraz serwisem bram segmentowych. Działa głównie na terenie południowej Polski.
Ja mam od nich rolety i zastanawiam się nad zakupem bramy, stara już mi szwankuje. Ile lat masz tą bramę od nich? Wszystko jest z nią ok? Nie było żadnych awarii?nacia pisze:Mi bramę montowała firma Roletex. Oni są właśnie z okolic Krakowa. Zajrzyj na ich stronę, tam znajdziesz więcej info.kosmo3 pisze:A czy ktoś zna dobrą i solidną (i oczywiście tanią firmę) z Krakowa lub okolic, która sprzedaje i montuje bramy garażowe segmentowe?
Przesuwana znacznie szybksza prawdopodobnie i chyba mniej awaryjna a moze nawet bezpieczniejsza.
Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety. Również wiele zależy od automatu, są wolniejsze i szybsze.
Buduję się z Domino
-
Tato_Małża
- Aktywny

no zalezy zalezy ile miejsca, bo mniej zajmuje taka przesuwana. Czy szybsza to roznie bywa bo zalezy od firmy..
I od firmy, i od konkretnego napędu. w samym Hormannie masz naped SupraMatic E, gdzie prędkość otwierania to maks. 22 cm/s. ale mozesz tez wybrac ProMatic i przy nim juz predkosc otwierania bramy bedzie wolniejsza, bo 14 cm/s. Ja w kazdym razie decydowalbym sie na jednego producenta, jesli chodzi i o brame, i o naped.
Hormann ma dobra opinie i sprawdzone warunki gwarancji
Hormann ma dobra opinie i sprawdzone warunki gwarancji
Rodzaj bramy zależy od wielu czynników. Najlepiej chyba skontaktować się z jakimś fachurą, który doradzi jaki rodzaj bramy w danej sytuacji się najlepiej sprawdzi. U mnie działali panowie z firmy Ideal z Wrocławia i wszystko mi powiedzieli. Też nie miałem zielonego pojęcia na co się zdecydować.
-
Ogrodzenia-Bramy
- Początkujący

- Kontakt:
Dokładnie. Nie można jednoznacznie stwierdzić, która brama jest lepsza. Jakość konkretnego produktu i firmy montażowej jest tu sprawa kluczową. Zarówno brama skrzydłowa jak i przesuwna ma swoje wady i zalety. Na naszej stronie wielokrotnie pisaliśmy na ten temat. W tej kwestii, nie ma prostych i konkretnych receptur 
Zapraszamy na naszą stronę internetową
-
rozanyfikus
- Początkujący

Witam, mam podobny dylemat, dlatego tu pisze.
Widziałam, że teraz Wiśniowski ma promocję na automatyczą bramę uchylna i segmentową. Którą z nich polecacie do garażu?
Widziałam, że teraz Wiśniowski ma promocję na automatyczą bramę uchylna i segmentową. Którą z nich polecacie do garażu?
Wszystko zależy do czego ma służyć garaż. Jeżeli garaż jest połączony z domem to lepiej zainwestować w bramę segmentową ponieważ jest bardziej szczelna, natomiast jeżeli garaż jest obok domu to lepiej wstaw bramę uchylną.
Dokładnie. Garaż w bryle domu wymusza tez wieksza termoizolacyjnoisc. Nikt nie chce placic za ogrzewanie powietrza. Dlatego segmentowa i to najlepiej ocieplana. Sprawdz soboie, jakie parametry ma np. LPU Hormanna: pzepuszczalnosc ciepla chociazby.
Dokładnie. Garaż w bryle domu wymusza tez wieksza termoizolacyjnoisc. Nikt nie chce placic za ogrzewanie powietrza. Dlatego segmentowa i to najlepiej ocieplana. Sprawdz soboie, jakie parametry ma np. LPU Hormanna: pzepuszczalnosc ciepla chociazby.
Nawet do garażu, który nie jest częścią domu polecam bramę segmentową. Jest mocniejsza, trwalsza, bardziej estetyczna, cenowo aż tak nie odbiega od uchylnej. Dla poszukujących bram z południowo-wschodniej Polski (lubelskie, podkarpackie) polecam firmę JackeR. Firma z 20-letnią tradycją, produkują bramy na komponentach renomowanych zachodnich firm, 2 lata gwarancji. Warto wejść na stronę, mają wygodne formularze do wycen online.